Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Plzeň a Olomouc: vedou překvapivě ligu, o titulu raději mlčí

Sport

  8:00
PRAHA - Před začátkem fotbalové ligy se s nimi počítalo, byť je nikdo nestavěl do role velkých favoritů. Vedoucí Plzeň a druhá Olomouc se po šestém kole postaraly, aby je ostatní začali brát mnohem vážněji.

Hradec Králové - Plzeň. foto: ČTK

Všem začínají v tabulce utíkat, ani jednou zatím neprohrály a jejich hráči nastříleli nejvíc gólů. Co chtít víc? Mistrovská Sparta je předhoní nejdřív za tři kola, a to by na ni musely Plzeň s Olomoucí galantně počkat. Tedy nezískat ani bod, což je při současné formě obou týmů poměrně šílená představa.

Jan Rezek: Euforie je cesta do pekel

Nesmíme lítat v oblacích, varuje fotbalista Jan Rezek (25), který vstřelil pět gólů v šesti zápasech a pomohl Plzni do čela ligové tabulky.

Napadlo vás vůbec, že budete po šesti kolech první?
Asi bych lhal, kdybych řekl, že jsme to čekali. Jsme sice nadšení, ale na druhou stranu je to zavazující. Byla by škoda to teď pokazit špatnými výsledky.

Čím si vysvětlujete, že se vám tak nebývale daří?
Chtěli jsme dokázat, že umíme hrát fotbal. Navíc poctivě trénujeme, máme dobře složený tým a táhneme za jeden provaz.

Spolu s Michalem Hubníkem z Olomouce vedete pořadí ligových střelců. Jak důležité jsou pro tým vaše góly?
Na těch trefách má zásluhu celé mužstvo. Před začátkem soutěže jsem se chtěl udržet v základní sestavě. Ani mě nenapadlo, že dám tolik gólů. Musím se snažit, aby se to nezastavilo.

Jaká panuje nálada v plzeňské kabině?
Největší radost jsme měli v šatně po sobotním zápase se Spartou. Spolu s Pavlem Horváthem jsme na Letné působili, ale ještě se nám nepovedlo tam s Plzní vyhrát. Byla by obrovská chyba propadat euforii. To je jenom cesta do pekel.

Snaží se vás trenér Pavel Vrba držet nohama na zemi?
Spíš nás nabádá, abychom hráli sebevědomě a nebáli se. Hráči vědí, že úspěch nepřijde sám, a snaží se jeden druhého klidnit.

Už jste se alespoň z legrace bavili o titulu?
Pavel Horváth měl na tréninku průpovídky. Říkal, že jsme mistři a ať ukončí ligu. Vnímáme to ale jako legraci. Ještě je předčasné se o titulu bavit, jsme teprve na začátku. (Michal Hořejší)

Slovo titul však raději zatím nevyslovujte nahlas - ani před Západočechy, ani před Hanáky. "Jsme rádi, že jsme v klidu. Nějaké vyhlašování cílů od nás čekejte nejdřív po podzimní části soutěže," zachovává si trenér Plzně Pavel Vrba odstup. Podobný termín si podle kouče Zdeňka Psotky stanovili také v Olomouci. "Uvidíme, jak to bude nastavené. O titulu se u nás baví zatím pouze fanoušci, zato ho probírají skoro pořád," směje se.

Útočit se vyplatí
Psotku může také těšit, že vzpoura málo doceňovaných týmů kvalitě ligy jednoznačně prospívá. Kdo by dopředu čekal, že v Česku může mít úspěch ten, kdo se snaží hlavně útočit a ne jen bořit? Asi nastávají jiné časy. "V minulé sezoně působila liga mnohem svázaněji. Mění se to také tlakem fanoušků, snad se ofenzivní taktika častěji projeví v praxi," všiml si Psotka, že olomoucké pojetí se postupně snaží přejímat další účastníci ligy.

Kdyby se pořadí v minulé sezoně tvořilo podle počtu vstřelených branek, patřil by jinak šesté Olomouci dokonce titul. Pátá Plzeň měla zase lepší bilanci než Sparta nebo vicemistr z Jablonce. Oba týmy se zásluhou lepšících se výsledků posunuly v ligové hierarchii do vyšší kategorie, soupeři si na ně nyní dávají daleko větší pozor. Vrba se s tím už smířil. "Delší dobu si zvykáme, že zvlášť v domácích zápasech proti nám někdy zalezou v devíti nebo deseti lidech před vlastní branku."

A tak je pro Plzeň vlastně lepší vyrazit na hřiště soupeřů. "Tam chtějí domácí vždycky vyhrát a pronás je zápas najednou vlastně mnohem jednodušší," připouští Vrba a dokládají to výsledky jeho svěřenců – všechny body si odvezli z Liberce, Hradce Králové a naposledy i ze Sparty.

V Plzni slibují nový stadion
V domácím prostředí si počíná lépe Olomouc – zatím je stoprocentní. Diváky láká možnost aplaudovat týmu, který se pere o špičku ligy. Nedělní vítězství nad Brnem sledovalo 7310 fanoušků. Pro srovnání: když hrál stejný soupeř v Olomouci loni v říjnu, dorazila jich jen necelá polovina. "Vidíme, že na stadion přicházejí noví diváci, s tím souvisejí i vzrůstající očekávání," uvědomuje si Psotka.

Také v Plzni se fotbalová horečka projevuje větší obsazeností tribun. A nejen tím. "Snad všechny kandidující strany v komunálních volbách nám chtějí stavět nový stadion," zaznamenal kouč Vrba zvýšenou aktivitu na politické scéně. Pro Plzeň i Olomouc se rýsuje šance, jaká tady dosud nebyla. Ani jeden z tradičních klubů titul nikdy v historii nezískal.

K cíli je ještě čeká dlouhá cesta, ale už je možné minimálně říct, že na ni oba kluby dobře vykročily. Kdy si troufnou v Plzni říct, že titul je blízko? Ještě je třeba si počkat. "Pokud nějaká taková situace nastane, bude to pět kol před koncem," věští Vrba.

Autor: