Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Plzeň čeká s Besiktasem tvrdý boj, v hledišti budou mít navrch Turci

Sport

  6:28
PRAHA - Na papíře sice budou na Letné "doma" plzeňští fotbalisté, ale ve skutečnosti si tak zřejmě budou připadat hráči Besiktase. Na pohárové utkání s Plzní by totiž do Prahy podle odhadů mohlo dorazit 6–7 tisíc Turků. Jen z Německa, kde žijí miliony Turků, dnes přijedou plné tři vlaky.

Pavel Horváth, kapitán Plzně. foto: ČTK

"Je velká pravděpodobnost, že stadion bude vypadat černobíle, ale to nemění nic na tom, že pro nás to bude velký zápas," tvrdí kapitán Plzně Pavel Horváth. Jeho tým kvůli nevyhovujícímu stadionu ve Štruncových sadech prožije obnovenou premiéru v evropských pohárech v nuceném exilu v aréně Sparty.

INFO O ZÁPASE

Předpokládané sestavy:
Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek.

Besiktas: Arikan - Ismail, Sivok, Zápotočný (Ferrari), Erhan - Quaresma, Ernst, Delgado, Ekrem - Bobo, Nihat.

Zápas začne na pražské Letné začne ve čtvrtek ve 20:30, hlavním rozhodčím je Španěl Carlos Clos Gomez. Přímý přenos vysílá ČT2.

Plzeň tak dnes večer nebude bojovat jen s tureckým velkoklubem, ale zároveň i s jedním velkým handicapem. Stejně jako Liberec ve slavné sezoně 2001/02 bude muset vytvořit domácí atmosféru na stadionu, na který to mají její fanoušci zhruba sto kilometrů daleko.

"Uděláme vše, abychom proti Besiktasi skutečně hráli doma. Věřím, že se nám to na Letné podaří," říká obchodní ředitel plzeňské Viktorie Aleš Pangrác.

Návštěva? 10–12 tisíc diváků
Jak? Odpoledne vyrazí z Plzně třicet autobusů s fanoušky, další pak pocestují do Prahy po železnici v pěti speciálních vagonech. V prvním případě hradí cestu Plzeňský kraj, v druhém zase plzeňský magistrát. Stačilo, aby si fanoušci zakoupili v předprodeji vstupenku, a automaticky k ní dostali i voucher na cestu.

"Celkem jsme zatím v Plzni prodali 4600 vstupenek," líčí Pangrác, podle kterého by nakonec mohlo být dnes večer na Letné 10–12 tisíc fanoušků. Plzeň ostatně neměla příliš na výběr, pokud chtěla splnit přísné regule UEFA. Prestižní pohárové utkání na Letné ji přitom vyjde na 2–3 miliony korun. Zaplatit totiž musí nejen nájem Spartě, ale třeba také bezpečnostní agenturu.

Obránce Besiktase Istanbul Tomáš Sivok.

Koneckonců v jednom ohledu je Letná pro Plzeň výhodnější – zápas s Besiktasem bude mít každopádně větší návštěvu než ve Štruncových sadech, které mají kapacitu jen 9 tisíc míst.

HRAJÍ TAKÉ JABLONEC A BANÍK

APOEL NIKÓSIE - JABLONEC

Fotbalisté Jablonce se po třech letech vracejí do evropských pohárů a věří, že jejich účinkování nebude mít stejně jako v sezoně 2007/08 pouze epizodní charakter.

Ve čtvrtečním úvodním utkání třetího předkola Evropské ligy na hřišti kyperského Apoelu Nikósie budou Severočeši zápolit nejen s nebezpečným protivníkem, který loni senzačně prošel do základní skupiny Ligy mistrů, a s třicetistupňovým vedrem, ale také s následky nedělního ligového debaklu 1:4 v Olomouci.

Kouč František Komňacký neskrýval po propadáku na Hané velkou nespokojenost. S hráči si nepovedené utkání na začátku týdne vyříkal a věří, že v Nikósii vyženou Olomouc z hlavy a předvedou mnohem lepší výkon.

Předpokládané sestavy:
APOEL: Chiotis - Boaventura, Grnčarov, Jorge, Pursaitidis - Morais, Broerse, Charalambides, Manduca - Marcinho, Solari.

Jablonec: Špit - Krajčík, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič, Jarolím, Loučka, Eliáš, Kovařík - Lafata.

MOGILEV - BANÍK

Fotbalisté Ostravy si k prvnímu utkání 3. předkola Evropské ligy do běloruského Mogilevu jedou pro výsledek, který by v domácí odvetě mohli využít k postupu. Čtvrteční duel začne na půdě sedmého celku běloruské ligy v 18 hodin.

Baník ví, co ho čeká. Trenér Miroslav Koubek má jako studijní materiál nejčerstvější videozáznamy z posledních dvou zápasů Dněpru: remízovou odvetu s norským Stabaekem v 2. předkole a nedělní ligový souboj s lídrem běloruské ligy Borisovem, který v Mogilevu zvítězil 2:0.

Předpokládané sestavy:
Mogilev: Kopancov - Kapov, Obrazov, Ževněrov, Šunejko - Bučenok, Karpovič, Jurčenko, Těreščenko - Turlin, Kozlov.

Ostrava: Daněk - Šmejkal, Neuwirth, Bolf, Neves - Marek, Lukeš, Greguš - Pilík, Varadi, Zeher.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč