Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Plzeň dobyla Teplice, Ústí sestupuje do 2. ligy

Sport

  20:14
PRAHA - Západočeský fotbalový klub je krok od titulu. Po výhře 1:0 ve 28. kole první ligy na teplických Stínadlech má Plzeň v čele Gambrinus ligy opět čtyřbodový náskok na druhou Spartu a bez ohledu na další výsledky, může po vítězství v příštím kole doma nad Baníkem Ostrava slavit poprvé v historii klubu mistrovský titul. Jediný gól zápasu vstřelil Daniel Kolář.

Teplice - Plzeň (Kolář slaví branku). foto: ČTK

Plzeňští přijeli do Teplic způsobem, jaký byl zatím vyhrazený jen nemnoha českým klubům. Sektor hostujících fanoušků se zaplnil zhruba 600 příznivci červeno-modrých a jejich hlasivky od začátku ovládly teplická Stínadla. A podobně si počínali i hráči - bez distancovaného špílmachra Horvátha ještě víc přitvrdili v presinku a domácí dostali pod tlak.

Lídr tabulky se brzy dočkal odměny - Petržela před vápnem zkusil střelu po zemi k tyči, kterou brankář Grigar neudržel a dobíhající Kolář už mířil přesně do sítě. Gólman s reprezentačními ambicemi tentokrát nebyl pro Severočechy zrovna oporou a s důrazem Plzeňanů měl velké problémy. Za dalších deset minut si nechal skákat v malém vápně míč a do zámezí ho dostal s velkým štěstím.

A z následného Petrželova rohu málem rovnou inkasoval, nebýt na zadní tyči stojícího stopera Smejkala. Zápasům Teplic s Plzní se ještě před půlstoletím často říkalo "derby českého venkova" a i tentokrát podle toho hra vypadala. Rychlý fotbal plný nasazení, soubojů i velmi solidních kombinací se musel líbit. Přehršel šancí ale nenabídl. I po poločase měla Plzeň převahu, ta ale postupně začínala vadnout.

Teplice - Plzeň.

Do dvou dobrých šancí se mezi 55. a 59. minutou dostal Rezek, který po rychlé akci nejdřív z osmi metrů těsně minul, pak jeho střelu z dálky jen s námahou vyrazil od tyče Grigar. Poslední půlhodinu převzaly iniciativu Teplice, ale mnoho šancí si nevypracovaly. Nejblíže gólu byl závar z 63. minuty, ale ležící Pavlík ve spolupráci s obránci zlikvidoval všechny tři střely domácích. Hosté v závěru vítězství ubránili a mohli začít slavit. Za týden doma v případě výhry nad Baníkem mohou získat premiérový titul v historii klubu.

LIBEREC JE ČTVRTÝ, ÚSTÍ SESTUPUJE

Fotbalisté Liberce potvrdili dobrou formu z posledních týdnů a po výhře 1:0 nad Slováckem se nejméně do neděle posunuli na čtvrté místo v prvoligové tabulce. Duel rozhodl pod Ještědem v 26. minutě krásnou střelou pod břevno Dočkal, po přestávce odmítl zvýšení náskoku Štajner, který neproměnil penaltu. Tým z Uherského Hradiště opět nezlomil čekání na premiérový triumf na hřišti Slovanu a stále nemá definitivu záchrany.

Fotbalisté Ústí nad Labem dokázali dvěma góly v závěru uhrát v Ostravě remízu 3:3, přesto jsou dvě kola před koncem sezony prvním sestupujícím týmem. Baník dlouho kráčel k jasnému triumfu: ještě v 85. minutě vedl 3:1, ale závěr vůbec nezvládl a Dvořák s Jindráčkem ho připravili o výhru.

Ostrava - Ústí nad Labem.

Na uklidňující gól nemuseli Slezané čekat dlouho. Z úvodního tlaku se jim první příležitost rýsovala už v páté minutě, jenže po akci Varadiho s Krautem překazil Šenkeříkovi zásah do odkryté brány skluzem na poslední chvíli Dvořák. Domácí však zůstali usazeni v pokutovém území Severočechů a o dvě minuty později už Šenkeřík po sražené ráně Varadiho z úhlu poslal Baník do vedení.

ÚSTÍ NAD LABEM

Rok založení: 1927
Největší úspěchy: 3x postup do nejvyšší soutěže (1951, 1958 a 2010); finalista Čs. poháru 1951
Bilance v české lize: jedna sezona, 28 zápasů, čtyři výhry, sedm remíz, 17 porážek
Trenér: Stanislav Habanec
Ostatní: historie klubu se datuje od roku 1927, ale k většímu rozvoji došlo až po druhé světové válce; v letech 1952 a 1958/59 hrálo Ústí nejvyšší soutěž (nejprve pod názvem Armaturka, podruhé jako Spartak), avšak vždy jen na jedinou sezonu; v následujících desetiletích působil klub střídavě ve druhé a třetí lize, koncem 80. let sestoupil až do oblastního přeboru; v roce 1994 se tým pod názvem Arma vrátil do druhé ligy, avšak o čtyři roky později soutěž kvůli finančním problémům nedohrál a prakticky zanikl; sloučením s FK Všebořice vznikl v roce 1998 MFK Ústí nad Labem, který v roce 2004 postoupil do druhé nejvyšší soutěže.

Ústí však po úvodní převaze soupeře zvedlo hlavu a vyrovnalo hru. Teoretickou naději na záchranu pak dokonce gólem vzkřísil Veverka, který se ve 32. minutě ve vápně ideálně zavěsil na Dreksův centr a hlavou míč poslal ke vzdálenější tyči. Hluchou pasáž v ostravské hře přerušil ještě před obrátkou druhý gól: mladík Zejdler vysunul Lukeše, který z levého křídla prostřelil Kováře podruhé.

Ústí mělo celý zápas starosti s ostravskou ofenzivou, domácí tentokrát na rozdíl od většiny jarních zápasů dokázali větší kvalitu v přechodové fázi okořenit i finálním řešením situace. Třígólovou normu Baníku z posledních utkání už v 50. minutě splnil Ferenčík, který se při svém druhém prvoligovém startu vyhnul v šestnáctce bekovi a podél Kováře levačkou potřetí rozvlnil síť.

V posledních minutách však Ostravu stihl nečekaný kolaps. Buček sice pět minut před koncem po hlavičce jednoho z hostujících hráčů vytáhl bravurní zákrok, ale po závaru míč z čáry dorazil Dvořák. V 89. minutě pak domácí šokoval vyrovnávací brankou střídající Jindráček, který využil chybu v ostravské obrany a prostřelil Bučka. I když Ostrava popáté za sebou neprohrála, záchranu mezi elitou ještě stále nemá jistou.

SOBOTNÍ VÝSLEDKY 28. KOLA PRVNÍ FOTBALOVÉ LIGY

FK Teplice - FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)
Branka: 10. Kolář. Rozhodčí: Jech - Ubias, Jiřík. ŽK: Kolář, Trapp - Rosa, Čajič, Matula, Ljevakovič. Diváci: 4750.

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 1:0 (1:0)
Branka: 26. Dočkal. Rozhodčí: R. Hrubeš - Dobrovolný, Nádvorník. ŽK: Vácha - Reinberk, Ondřejka, Košút. Diváci: 4542.

FC Baník Ostrava - FK Ústí nad Labem 3:3 (2:1)
Branky: 7. Šenkeřík, 43. Lukeš, 50. Ferenčík - 32. Veverka, 85. Dvořák, 89. Jindráček. Rozhodčí: Nenadál - Chytil, Vysloužil. ŽK: Ferenčík, Buček - Holek. Diváci: 2890.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...