Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Plzeň drží náskok, Sparta ukázala hlad

Sport

  19:00
PRAHA - Mohou si dovolit nebýt stoprocentní. jenže to by si fotbalisté Plzně lehkomyslně zahrávali. Čtyřbodový náskok před druhou Spartou jim čtyři kola před koncem sezony nezaručuje vůbec nic. Fanouškům zbývá vlastně jediná jistota: chystá se pořádně dramatický finiš. Matematika je při pohledu na postavení hlavních kandidátů na titul daná.

Sparta - Olomouc (Kamil Vacek) foto: ČTK

Čistě teoreticky lídra soutěže nemusí mrzet, ani když ve dvou utkáních remizuje, nebo dokonce jednou prohraje. I kdyby Sparta za této konstelace projela zbývajícími koly bez zaváhání, dokázala by Plzeň maximálně dorovnat, ale kvůli horší bilanci ze vzájemných zápasů by jí v konečném pořadí stejně nepředstihla.

Kdo udělá méně chyb, ten zvedne v sobotu 28. května pohár nad hlavu. "S mým asistentem v HFK Olomouc jsem se vsadil o tisícovku, že titul získá Plzeň, ale teď se o ni třesu," vypráví Petr Uličný, který v minulosti vedl osm prvoligových týmů a v nejvyšší soutěži odtrénoval víc než 400 zápasů.

GRAFIKA (po kliknutí se zvětší)
Plzeň_Sparta.

Není remíza jako remíza

Skutečně ne všechno vypadá na první pohled tak jasně. V tabulce má Viktoria stále navrch, ale jinak? I když oba rivalové naposledy remizovali, může mít čerstvý výsledek na jejich pohodu odlišný dopad. Zatímco Plzeň v Brně o vítězství přišla, přestože soupeř bojující o záchranu dohrával v oslabení, Sparta v Teplicích zvládla dohnat ve druhé půli dvoubrankový náskok.

"V tom na mě Sparta udělala větší dojem. Hladově zachránila zápas a ještě sahala po vítězství, Plzeň naopak v závěru zápasy poslední dobou ztrácí," připomněl Uličný, jak Viktoria přišla o body v Brně a doma se Slavií. "Podle hlasů hráčů z Brna a Slavie se jim zdálo, že Plzeň doplatila na kondici. Nechce se mi tomu věřit, ale pokud je to pravda, tak je něco hodně špatně," tvrdí trenér Stanislav Levý, který Plzeň v minulosti vedl.

Sparta - Olomouc (Léonard Kweuke a trenér Jozef Chovanec)

Vynechte návštěvy pivovaru

Víc než na dostatku sil však bude záležet na psychické odolnosti. Těžko odhadovat, pro koho je současná situace obtížnější. Každou sezonu bez titulu berou na Spartě jako neúspěch, ale i Plzeň má co ztratit. Na podzim dokázala vyhrát jedenáct utkání v řadě a před Spartou si vybudovala až dvanáctibodový náskok. Ve Štruncových sadech se už dlouho mluví o titulu nahlas.

"V tuto chvíli musí oba týmy úplně vypustit vnější vlivy. Veškeré soustředění musí být upnuta směrem k boji o první místo," nabádá Levý. "Ani Pavel Horváth by neměl vozit sudy z pivovaru na koních. To nepomáhá," nabídl příklad týkající se plzeňského kapitána, který si na konci dubna osobně vybral výhru za zvolení osobností ligy.

Plzeň (Ďuriš).

K dobru si Sparta může přičíst snadnější rozlosování. Tři ze čtyř utkání odehraje doma, s výjimkou posledního Ústí ji potkají soupeři, kteří už mají jistou záchranu, ale zase jsou daleko od špičky - tedy zdánlivě bez motivace. Podle Levého nejde o snadné překážky. "Zápasy v závěru sezony jsou nevyzpytatelné, i když mají jasného favorita." Uličný se domnívá, že takoví soupeři umějí situaci zkomplikovat.

"Je to pro ně úleva a s lehkýma nohama se jim proti kvalitnějším týmům kope o mnoho lépe." Teď je každá rada dobrá. Univerzální recept, jak zklidnit mužstvo ve vypjatém období, totiž neexistuje. "Záleží, jestli se podaří dostat z kabiny nervozitu, a také na charakterech hráčů," tvrdí Levý. Je těžké cokoliv předpovídat. "Mám strach, že se o titulu rozhodne až v posledním utkání," míní Uličný. Nejnapínavější varianta může klidně vyjít.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...