Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Plzeň může přes Schalke postoupit, tvrdí Levý

Sport

  8:00
PRAHA - Před Pavlem Vrbou byl u kormidla fotbalové Plzně. Nyní jako trenér albánského Korçë sleduje Stanislav Levý Viktorii z povzdálí. Její postup v Evropské lize přes Schalke však vidí jako reálný. "Může překvapit," věří kouč a zároveň odborník na německý fotbal.

Levý rozprodaný tým nepřivedl k vítězství. foto: ČTK

Jak vidíte postupové šance?
Pro Plzeň je Schalke těžký soupeř, ale velice atraktivní. Favoritem bude určitě německý celek, ale postupové šance Viktorie nejsou beznadějné. Může překvapit.

Je tedy reálné, že Západočeši vyřadí Schalke?
Bude samozřejmě hodně záležet na tom, co se v Plzni o zimní přestávce stane... Jestli mužstvo zůstane pohromadě nebo někdo odejde. Na tom postupové šance také zavisí.

Petr Jiráček a Václav Pilař jsou blízko k přestupu do Wolfsburgu. Jak moc by bez nich byla Plzeň oslabená?
Pokud odejdou, tak to pro klub bude velká ztráta. Jsem ale přesvědčený, že klub mají vytipované nové hráči, kteří je případně nahradí. Je ovšem otázkou, jak rychle dokáží posily zabudovat do sestavy.

ČTĚTE TAKÉ

Myslíte, že mohou v české lize najít adekvátní náhrady?
Nahradit Pilaře a Jiráček někým z českých poměrů rozhodně nebude jednoduché.

K tomu se spekuluje také o odchodu trenéra Pavla Vrby...
Osobně si to nedokáži představit, že by v zimě odešel.

Jak vlastně hodnotíte Schalke? V lize je třetí, v Evropské lize dosud nenašlo přemožitele...
Huub Stevens (trenér - pozn. red.) podle mě odvedl s týmem opravdu dobrou práci. Mužstvo posunul v tabulce o několik příček dopředu. Skupinou v Evropské lize navíc prošli bez problémů. Určitě považuji Schalke za příjemné překvapení.

Je podle vás největší zbraní Schalke útočník Raúl González?
Nikdy jsem nevěřil, že se vůbec prosadí v bundeslize. Ovšem ukázal, že umí střílet góly v každém působišti. I ve svých letech stále potvrzuje obrovskou kvalitu. Samozřejmě ale nesmíme zapomenou na dalšího útočníka Klaase-Jana Huntelaara, který je ve velmi dobré formě. V útoku tak mají nebezpečné duo.

Na co by se Plzeň měla dát největší pozor?
Schalke je ve všech řadách vyrovnané. V týmu je i velká konkurence. Nejsilnější je v rychlém přechodu do útočné fáze.

Viktoria už by měla hrát Evropskou ligu na nově zrekonstruovaném stadionu ve Štruncových sadech. Bude to pro fanoušky svátek?
Určitě. Protože z těch soupeřů, které Plzeň mohla dostat, je Schalke velmi atraktivní. I samotná konfrontace s Bundesligou je zajímavá.