Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Plzeň nepustí Vrbu do slovenské reprezentace

Sport

  16:50aktualizováno  22:14
PLZEŇ - Vedení Viktorie Plzně rozhodlo, že trenéra Pavla Vrbu ke slovenské fotbalové reprezentaci neuvolní. Osmačtyřicetiletý kouč, který loni přivedl Západočechy k prvnímu mistrovskému titulu a k postupu do Ligy mistrů, má v klubu dodržet platnou smlouvu do června příštího roku. Řekl to tiskový mluvčí klubu Pavel Pillár.

Trenér Plzně Pavel Vrba foto: ČTK

"Rozhodnutí vedení klubu plně respektuji. Nyní se soustředím pouze na středeční (pohárový) zápas s Mladou Boleslaví a následně na důležité zápasy v rámci Gambrinus ligy," uvedl v prohlášení Vrba, jehož tým v sobotu zvítězil v důležitém ligovém utkání na hřišti pražské Sparty a Plzeň nyní na první místo ztrácí šest bodů. Jedenáct kol před koncem soutěže tak dál může pomýšlet na obhajobu titulu.

Šéf slovenského fotbalu Ján Kováčik se naděje na angažování Vrby nevzdává a chce ještě s Plzní jednat. "Respektuji a chápu rozhodnutí Plzně, protože Pavel Vrba je nejlepším trenérem u našich sousedů. V nejbližších týdnech se však ještě přece jen pokusím s druhou stranou promluvit," citoval Kováčika server Šport.sk. "Nejsme v časové tísni, takže nemusíme nikam pospíchat. Od začátku máme připravený plán B, ale ten bude aktuální až poté, když Vrba bude definitivně pasé," prohlásil předseda slovenského svazu.

Důvod? Plzeň chce pokračovat v úspěšné éře

Vrba se s nejvyššími představiteli plzeňského klubu sešel v neděli a nyní padlo rozhodnutí, že budoucnost úspěšného kouče bude dál spojena se západočeským klubem. "Trenérovi jsme oznámili důvody, které nás k tomuto závěru vedly. Tím zásadním je snaha o zachování nastaveného směru ve sportovním vedení. Zároveň tak vysíláme jasný signál partnerům a fanouškům klubu, že chceme nadále pokračovat cestou kvality a sportovních úspěchů," prohlásil generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Dlouho se přitom zdálo, že se Vrba s Plzní po letošní sezoně rozloučí a vyslyší vábení slovenského svazu, který hledá nástupce po odvolaném Vladimíru Weissovi. Podle šéfa slovenského fotbalu Jána Kováčika už byl svaz s Vrbou domluvený na podmínkách spolupráce, ale Plzeň dnes námluvy rázně utnula.

Vrba přišel do Plzně v říjnu roku 2008, o dva roky později tým dovedl k vítězství v domácí pohárové soutěži a loni také k ligovému triumfu. V roce 2007 získal "double" se Žilinou, čímž si udělal na Slovensku dobré jméno.

V souvislosti s novým slovenským trenérem se spekulovalo také o bývalém kouči české reprezentace Jozefu Chovancovi či dalším někdejším trenérovi pražské Sparty Stanislavu Grigovi, který vede Senicu.

Slovenský národní tým je bez hlavního trenéra od konce ledna, kdy ve funkci skončil Weiss, který vedl reprezentaci čtyři roky a dovedl ji na mistrovství světa 2010. Neuspěl však v kvalifikaci na Euro 2012. Dočasně vede mužstvo asistent Michal Hipp.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!