Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia prodloužila neporazitelnost na 22 utkání, Plzeň po červené kartě Baluty obrátila duel s Libercem

1. Tomáš Souček - Kapitán a největší tahoun Trpišovského Slavie. Tomáš Souček je v mnohých evropských soutěžích často skloňovaný jakožto nový tahoun středu hřiště. Jeho největším přínosem je hra hlavou, dobrá rozehrávka, fyzická vyspělost, ale také schopnost střílet branky. Zájemci si však musí připravit přes 10 miliónů eur. foto: ČTK

Plzeň - Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v 16. kole první ligy nad Teplicemi 3:0. Skóre otevřel v 29. minutě z penalty Tomáš Souček, který se pak v závěru podílel i na gólech střídajícího Petra Ševčíka a Ondřeje Kúdely. Obhájce titulu protáhl neporazitelnost v nejvyšší soutěži na 22 utkání a před reprezentační přestávkou si v čele tabulky udržel náskok 11 bodů na druhou Plzeň. Teplice potřetí za sebou prohrály a jsou jedenácté.
  16:33aktualizováno  19:03

Slavia, která v týdnu uhrála v Lize mistrů bezbrankovou remízu v Barceloně, podle očekávání od úvodu působila aktivnějším dojmem. Po více než dvou měsících dostal v lize šanci v základní sestavě Pražanů útočník Hilál. Ve 14. minutě si s ním narazil Hušbauer, ale hostující brankář Grigar jeho pokus vytěsnil vedle. Stanciuova tečovaná střela pak skončila mimo a teplický gólman následně vyrazil Bořilovu střelu.

V 29. minutě už Pražané vedli. Grigar odvrátil míč na hranici vápna, Olayinka si obhodil Kodeše, po souboji upadl a sudí Pechanec nařídil pokutový kop. Žádný z opakovaných záběrů neprokázal, zda opravdu došlo ke kontaktu. Penalty se ujal Souček a připsal si osmý gól v ligové sezoně.

Za dvě minuty dostal míč hlavou do sítě hostující Jakub Mareš, rozhodčí mu ale odpískal útočný faul na Coufala. V 36. minutě se teplický kanonýr protlačil do další velké šance a domácí zachránil brankář Kolář. Slávisté si před půli vytvořili tlak, ale Hušbauer mířil do Grigara a další možnosti Pražané prováhali.

I po pauze byl favorit aktivnější. Frydrych ale hlavičkoval vedle a v 65. minutě střídající Škoda ve velké šanci z otočky minul. Domácí ve druhé půli kontrolovali hru a v závěru přidali pojistku. Souček v 89. minutě vybojoval míč ve středu pole, přihrál střídajícímu Ševčíkovi, který si zasekl balon a prostřelil Grigara.

V druhé minutě nastavení Součkovu hlavičku po přímém kopu vyrazil teplický gólman jen před sebe a dobíhající Kúdela zblízka zavěsil pod břevno. Červenobílí v lize vyhráli doma posledních 12 utkání a Teplice v nejvyšší soutěži porazili posedmé za sebou.

Michael Krmenčík oslavuje se spoluhráči branku.

Liberec klesl na deváte místo

Viktoria ztrácí osm bodů na vedoucí Slavii, která dnes od 17:00 hostí Teplice, na třetí Mladou Boleslav mají Západočeši v tabulce čtyřbodový náskok. Slovan v nejvyšší soutěži neporazil Plzeň popatnácté za sebou a klesl na devátou pozici.

První start v ligové sezoně si připsal pětatřicetiletý plzeňský kapitán Hubník, který ve středu obrany zastoupil disciplinárně potrestaného Brabce.

Domácí si už ve druhé minutě v mrazivém počasí vypracovali stoprocentní šanci. Hořava vyslal do samostatného úniku Krmenčíka, ale nejlepší týmový střelec tváří v tvář nepřekonal brankáře Nguyena.

V desáté minutě Slovan otevřel skóre. Balutův přímý kop ve zdi tečoval Kayamba a brankář Hruška už na míč nedosáhnul. Domácí odpověděli za 12 minut z podobné standardní situace, kdy Procházkovu ránu zase přizvedl bránící Kačaraba.

Hostům po půl hodině hry zkomplikoval situaci Baluta, jenž zezadu podrazil Kayambu a rozhodčí Proske ho po druhé žluté kartě vyloučil. Liberečtí se zlobili, že předtím nedostal druhou žlutou kartu i Hubník za tvrdý zákrok na Malinského.

Západočeši využili přesilovku ve 44. minutě. Kalvach nacentroval do šestnáctky, Hořava pohotovou hlavičkou překonal Nguyena.

Plzeňské mužstvo začalo lépe i druhý poločas. Hloušek si vyměnil míč s Krmenčíkem a reprezentační útočník se prosadil přízemní střelou. Pro Krmenčíka to byl osmý ligový zásah v sezoně.

O chvíli později hráči Slovanu málem darovali Plzni čtvrtou branku. Mikula nepřesně vrátil hlavou míč zpátky Nguyenovi, který napálil Hlouška a míč o kousek minul branku.

Hosté v 80. minutě nevyužili velkou šanci na zdramatizovaní zápasu a Mara sám před brankou nepropálil Hrušku. V poslední minutě uzavřel skóre Hloušek dorážkou po Kayambově akci a připsal si premiérový soutěžní gól za Viktorii. 

Druhý dnešní výsledek 16.kola:

Dynamo České Budějovice - 1. FC Slovácko 2:0 (1:0)

Branka: 29. Havel, 55. Sivok. Rozhodčí: Zelinka - Moláček, Dobrovolný. ŽK: Sivok, Ledecký, Schranz - Svědík. Diváci: 3266.

Autor: