Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta i Slavia v poháru prohrály, Plzeň hladce přehrála Domažlice

Sport

  18:06aktualizováno  20:46
PRAHA - Fotbalová Sparta není neporazitelná. V úvodním čtvrtfinále domácího poháru podlehla na Dukle 1:2, což byla její první porážka v soutěžním utkání od 25. července loňského roku. Prohrála i Slavia, doma nestačila na Brno a sen o proniknutí do předkola Evropské ligy přes domácí pohár se jí vzdálil. Plzeň teprve dohrávala osmifinále, v němž snadno přešla přes Domažlice.

Útočník Dukly Zbyněk Pospěch (vlevo) a obránce Sparty Matěj Hybš. foto: ČTK

Sparta nastoupila do utkání v pozici lídra ligové tabulky, vzájemný duel v lize skončil na podzim jejím vítězstvím 3:0. Ale tentokrát byla horším týmem, možná i proto, že kouč Lavička nenasadil nejsilnější sestavu.

Sparta podlehla po čtyřiadvaceti zápasech, loni v létě v Göteborgu nestačila na místní Häcken a z Evropské ligy vypadla už ve druhém předkole.

Pak podávala velmi slušné výkony v Gambrinus lize, až nyní narazila. Není to až takové překvapení, protože v posledních týdnech v zápasech venku se jí herně nedařilo. Na Bohemians a v Příbrami vyhrála po boji o jediný gól, naposled o víkendu v Ostravě už body ztratila za remízu 1:1.  A nyní padla, byť 1:2 není do odvety nehratelný výsledek.  

Dukla se zmátořila po třech ligových porážkách a jedné remíze.

Slavia neskórovala, v Edenu rozhodl brněnský Šisler

Pro slávisty je pohár jedinou možností, jak se dostat do pohárové Evropy, kde se představili naposledy v roce 2009.  Ale po úvodním duelu mají k postupu do semifinále dál než soupeř.

Slavia pod novým koučem Pastoorem, který v úvodu jara překvapivě nahradil Miroslava Koubka, prohrála potřetí ze čtyř utkání... Naposled doma v lize nestačila na Jihlavu, nyní ji porazil i další protivník, který s ní bojuje o ligovou záchranu.

Plzeň nedopustila překvapení

Plzeň o své výhře nad třetiligovým soupeřem rozhodla až v druhé půli, kdy se dvakrát trefil Ďuriš a další góly přidali Hrdlička s Rezkem, který se trefil poprvé od svého návratu do Plzně.

Trenér Dušan Uhrin mladší se rozhodl dát šanci hráčům z lavičky a z obvyklé základní sestavy poslal od začátku na hřiště jen Hořavu. Nesehranost na jeho svěřencích byla znát, a tak největší šanci první půle měly Domažlice, když Braun trefil tyč.

Do druhé půle poslal Uhrin do hry Rezka s Ďurišem a ti hru Viktorie výrazně rozhýbali a dali tři ze čtyř gólů.

Výsledky Poháru České pošty

ČTVRTFINÁLE

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 0:1 (0:0)

Branka: 63. Šisler. Rozhodčí: Příhoda - Pilný, Vaňkát. ŽK: Škoda - Skalák, Janotka. Diváci: 2542.

Dukla Praha - Sparta 2:1 (1:0)

Branka: 37. Mareš, 65. Pospěch z pen. - 80. Krejčí. Rozhodčí: Kocourek - Blažej, Pochylý. ŽK: Berger, Pospěch - Hybš. Diváci: 2943.

ODVETA OSMIFINÁLE

Viktoria Plzeň - Domažlice 4:0 (0:0)

Branky: 69. a 72. Ďuriš, 50. Rezek, 57. Hrdlička. Rozhodčí: Berka - Kubr, Fišer. ŽK: Lukeš, Veselinovič (oba Plzeň). Diváci: 2038. První zápas 3:0, postoupila Plzeň.

Autor: