130 let

Radost hráčů Plzně z úvodního gólu utkání, který vstřelil Daniel Kolář (druhý zleva) | foto: ČTK

Plzeň se chce v Belgii přiblížit vytouženému postupu do EL

Sport
  •   13:04
BRUSEL - Fotbalisté Plzně sice při cestě za postupem do Evropské ligy vyřadili už Metalurgi Rustavi a Ruch Chorzów, ale až dvojzápas play off s Lokerenem rozhodne o tom, zda budou moci Viktoriáni hodnotit postupovou misi jako úspěšnou. Věří, že si s belgickým klubem poradí, i když trenér Pavel Vrba varuje před sílou soupeře.

"Nebude to jednoduché, ale potřebujeme udělat tento rozhodující krok, abychom mohli považovat kvalifikaci za úspěšnou," řekl Vrba před soubojem s Lokerenem, který sice v domácí lize skončil osmý, ale vyhrál Belgický pohár, čímž si zajistil účast v evropských pohárových soutěžích, kam se vrací poprvé od října 2003.

"Je to mužstvo poskládané ze zahraničních hráčů, je to vítěz poháru a v Superpoháru odehrál velice dobré utkání s mistrovským Anderlechtem. Lokeren má svou kvalitu a patří v Belgii mezi top týmy," uvedl Vrba.

Plzeňští hráči však prý mají o motivaci postaráno. "Čeká nás dvojzápas o bytí a nebytí, takže budeme dostatečně motivovaní. Doufám, že předvedeme výkon, který nám dá dobrou výchozí pozici do odvety," řekl kapitán Pavel Horváth. "Pokud to zvládneme, tak si zas zopakujeme hezký podzim jako loni, což je pro nás velká motivace," dodal reprezentant Vladimír Darida.

Mezi hlavní opory Lokerenu patří zkušený Killian Overmeire, Ivan Leko, útočníci Hamdi Harbaví a Benjamin De Ceulaer, který dal ve čtyřech zápasech nové sezony tři góly, a obranu táhne Francouz Jérémy Taravel. V brance je pak reprezentant Pobřeží slonoviny Boubacar Barry.

Lokeren sice vstupuje do Evropské ligy právě až dvojzápasem s Plzní, podle trenéra Vrby už by ale měl být dostatečně rozehraný. "Má za sebou Superpohár a čtyři kola belgické ligy. Takže rozehraný bude, o tom nepochybuji," dodal Vrba.

Stadion Lokerenu nevyhovuje regulím UEFA

Plzeňský kouč musí před zápasem řešit nepříjemnost se zraněním ofenzivního záložníka Daniela Koláře, který má naštípnutou lýtkovou kost. Zatím není jisté, kdo ho nahradí. Nabízejí se však varianta s Markem Hanouskem nebo stažení Michala Ďuriše z křídla do středu. "O sestavě jasno nemám. Vždy se rozhoduji až v den zápasu. Danovo zranění je pro nás nepříjemná věc, ale to patří k fotbalu a musíme se s tím vyrovnat," řekl Vrba.

Otázkou je i obsazení brankářského postu. Dosavadní jedničku Petra Bolka v posledním duelu s Ostravou vystřídal Matúš Kozáčik.

Utkání se ve čtvrtek odehraje od 20:30 nikoli přímo v Lokerenu, ale v Bruselu na slavném stadionu krále Baudouina pro 55 tisíc fanoušků. V Lokerenu nemají stadion vyhovující pravidlům UEFA. "Je vždycky lepší hrát v domácím prostředí, ale nemyslím si, že to Lokeren nějak ovlivní. Rozhodne momentální forma a kvalita," poznamenal Vrba.

Na bruselský stadion se těší zejména Horváth, který tam v roce 1999 prožil reprezentační debut. "Hrál jsem tam první zápas za nároďák, takže na něj budu vzpomínat vždycky v dobrém. Všichni si asi ten zápas vybaví hlavně z pohledu toho, že tam hrál poprvé za nároďák Dino Koller a dal hned gól. Já tam hrál tehdy taky," dodal s úsměvem.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz