Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Plzeň se těší, jak oslaví návrat pohárů do města

Sport

  20:47
Do Plzně se po dlouhých 40 letech v úterý vrátí zápas evropského poháru a duel s Pjunikem Jerevan má být pro domácí fotbalisty i fanoušky také oslavou postupu do 3. předkola Ligy mistrů.

Teplice - Plzeň (Kolář slaví branku). foto: ČTK

Západočechy by musel potkat nevídaný kolaps, aby v odvetě na stadionu ve Štruncových sadech, který od května prochází velkou rekonstrukcí, promrhali náskok z prvního utkání v Arménii, kde před týdnem vyhráli drtivým poměrem 4:0.

"První zápas jsme zvládli perfektně, ale pořád nesmíme nic podcenit. Mohlo by se nám to vymstít. Věřím, že to zvládneme a budeme se moci o postupovou radost podělit se zaplněným stadionem," uvedl brankář Roman Pavlík.

"Náskok je takový, že kdybychom jej neudrželi, byli bychom za pitomce. Nikdo nic nevypustí, budeme chtít lidem předvést, co v nás je," přidal se obránce David Limberský, který první utkání vynechal kvůli disciplinárnímu trestu, ale nyní už je připraven hrát. "Ale nemůžu říkat, že je rozhodnuto. To bych od trenéra dostal pokutu," dodal Limberský s úsměvem.

Kouč Pavel Vrba své hráče nabádá, ať nepodlehnou až přílišné euforii a nedopustí zbytečné faux pas. "Fotbalová historie pamatuje hodně zápasů s velmi zvláštními výsledky a my nic takového nebo nějaké jiné drama nechceme dopustit. Rádi bychom potvrdili dobrý výsledek z prvního zápasu a nejlépe výhrou. Hrajeme i o český koeficient," řekl Vrba na dnešní tiskové konferenci.

Příprava na páteční Superpohár
I tak může Plzeň brát zápas i jako přípravu na páteční duel českého Superpoháru, v němž jako úřadující ligoví šampioni vyzve pohárového vítěze z Mladé Boleslavi. Ale zápas s Pjunikem má sloužit především jako test na další předkolo Ligy mistrů, v němž Viktoria za týden podle všeho narazí na Rosenborg Trondheim. Ten po prvním utkání s islandským Breidablikem drží pohodlný náskok 5:0.

Souboj mezi Plzní a Pjunikem se zdá být rozhodnutý už po prvním klání na arménské půdě, přesto odvetě náboj nechybí. Duel je velkou událostí pro celé město i západočeský region. Poprvé v historii se v Plzni zastaví kolotoč nejprestižnější evropské klubové soutěže; Štruncovy sady budou hostit pohárové utkání po dlouhých 40 letech poté, co se zde v roce 1971 představil slavný Bayern Mnichov v Poháru vítězů pohárů.

Loni se sice Plzeň na evropskou scénu vrátila, ale svůj domácí duel v předkole Evropské ligy musela hrát na pražské Letné, protože její vlastní stánek nesplňoval kritéria pro mezinárodní zápasy.

Teplice - Plzeň (fanoušci hostí).

To už nyní neplatí, Štruncovy sady od letní pauzy procházejí velkou rekonstrukcí a pět a půl tisíc diváků na částečně přestavěném stadionu bude zvědavých, jak si hráči poradí s arménským soupeřem. Pohled na stadion je nezvyklý, diváci zatím mohou pouze na hlavní tribunu, výstavba těch kratších za oběma brankami teprve finišuje a protější ochoz by měl být hotový až za půl roku. Zápas má být vyprodaný, dnes dopoledne ještě šlo dodatečně do prodeje 500 vstupenek, které měly zčásti připadnout do sektoru hostujících fanoušků. Vrba si může dovolit šetřit i některé z klíčových hráčů. Do hry by se podle něj vrátí levý bek Limberský, ani další rošády v sestavě nejsou vyloučeny.

Vrba prý bude vycházet z toho, v jakém složení Plzeň hrála v Jerevanu. Ke změnám sáhne spíš až v pátek proti Boleslavi. "Budeme teď mít docela náročný program. Ale máme tak silný kádr na to, že se vůbec nebojím toho, jak zápasy zvládneme i v jiné sestavě," uvedl Vrba. V úterý určitě nebude k dispozici zdravotně lehce indisponovaný ofenzivní univerzál Martin Fillo.

Výprava Pjuniku prý do Plzně nepřijela jen na výlet, byť jsou její šance mizivé. Mladý tým by rád ukázal lepší tvář než před týdnem. "Bylo by troufalé říkat, že tady chceme ještě hrát o postup, ale chceme ukázat víc z našeho umění. Máme na víc," uvedl kouč Vardar Minasjan, zároveň také kouč arménské reprezentace. Je rád, že do Plzně mohl přivézt elitního útočníka Edgara Manučarjana, který před týdnem nehrál kvůli zranění.

Úterní zápas začne ve 20:15, hlavním rozhodčím je Fin Antti Munukka. Utkání vysílá ČT4.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň (Ševinský), Limberský - Petržela, Jiráček, Horváth, Kolář, Ďuriš - Bakoš.

Pjunik: Israeljan - Hovsepjan, Harojan, Edigarjan, Juspašjan - Manojan, Malakjan, Gagik Pogosjan, Voskanjan - Gukas Pogosjan, Manučarjan.

Autoři: ,