Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Plzeň se v jarní fázi EL utká se Šachtarem, Liberec vyzve Alkmaar

Sport

  13:24aktualizováno  17:26
NYON (Švýcarsko) - Fotbalisté Plzně se v jarní fázi Evropské ligy utkají se Šachtarem Doněck, za který hraje český reprezentant Tomáš Hübschman. Slovan Liberec vyzve nizozemský Alkmaar. Rozhodl o tom los v Nyonu. Pokud by se Liberci podařilo postoupit, v osmifinále by narazil na lepšího z duelu Machačkala - Genk. Plzeň by se utkala buď s Oděsou, nebo Lyonem.

Los vyřazovací fáze Evropské ligy 2014 foto: ČTK

Plzeň narazí na čtrnáctý celek aktuálního pořadí podle koeficientu UEFA. V osudí byly už jen dva papírově silnější celky - Benfica Lisabon a Lyon. Šachtar stejně jako Plzeň patří mezi osmičku celků, které do Evropské ligy zamířily z třetích míst ve skupinách Ligy mistrů. Ve skupině A skončil ukrajinský klub těsně za Leverkusenem a Manchesterem United, se kterým doma remizoval 1:1 a venku prohrál těsně 0:1. "Moc z toho nadšení nejsme, ale s každým se dá hrát. Měli jsme své favority, ale Šachtar nikdo nechtěl. Budeme se muset s tím porvat. Určitě to nevzdáváme, půjdeme do toho naplno a uvidíme, jak to dopadne," uvedl na stránkách Viktorie záložník Milan Petržela.

Ukrajinský mistr patří dlouhodobě mezi evropské velkokluby. Mimo jiné přivádí do Evropy velké talenty z Brazílie. Aktuálně má trenér Mircea Lucescu na soupisce hned deset Brazilců včetně Douglase Costy, Bernarda, Luize Adriana či Alexe Teixeiry, kteří patří mezi klíčové postavy týmu. K nim se řadí také chorvatský bek Dario Srna, Argentinec Facundo Ferreyra a také Hübschman, který je v týmu už devět let a patří ke služebně nejstarším hráčům Šachtaru.

Z českých celků už se s Doněckem utkaly v roce 2000 Sparta i Slavia. Letenští doma ve skupině LM tehdy zvítězili 3:2 a na Ukrajině utrpěli porážku 1:2. Slávisté ve 3. předkole elitní soutěže sice venku vyhráli 1:0, ale v pražské odvetě stejným výsledkem prohráli a v prodloužení pak dostali rozhodující druhou branku. Také Plzeň už se Šachtarem poměřila síly před třemi roky, na soustředění ve Španělsku prohrála 1:2. Tehdy nastoupilo sedm současných hráčů Viktorie.

"Viktoria má vyspělé a zkušené mužstvo s průměrným věkem hráčů 28 let a více. Předvádějí excelentní týmovou práci, navíc v posledních letech investovali slušné peníze na posílení kádru. Jsou tedy stabilním týmem, který porazil CSKA Moskva. Naším úkolem je hrát Ligu mistrů, ale pokud už jsme se ocitli v Evropské lize, musíme tuto soutěž vyhrát," prohlásil generální ředitel Šachtaru Sergej Palkin.

Liberec měl při losu přeci jen více štěstí. Hrozilo mu, že dostane Benficu či Valencii, nakonec však na něj jako poslední v osudí zbyl Alkmaar, který je momentálně v nizozemské lize až na sedmém místě. "Všechno budeme teprve zjišťovat. Alkmaar není soupeř, přes kterého bychom neměli šanci postoupit, tedy alespoň podle jména. Ono se na to ale nehraje. Rozhodovat bude kvalita na hřišti a tu aktuální sílu Alkmaaru neznám," uvedl na webu Liberce sportovní ředitel Jan Nezmar.

Liberec už se s Alkmaarem utkal v Poháru UEFA v roce 2006

Slovan už se s Alkmaarem utkal v Poháru UEFA v roce 2006, tehdy na jeho hřišti remizoval 2:2. Před dvěma roky AZ postoupil přes jiný český tým Jablonec z 3. předkola Evropské ligy po výsledcích 2:0 a 1:1. Momentálně mezi klíčové hráče patří americký útočník Aron Jóhannsson, který je s deseti góly třetím nejlepším střelcem Eredivisie.

"Určitě vidíme možnost postoupit do dalšího kola. Slovan každý rok v České republice figuruje na čelních příčkách, i když teď je až šestý. Možná jsou stejně silní jako Alkmaar. Výhodou je, že hrajeme první zápas venku, protože budeme vědět, co musíme udělat doma," zhodnotil los kouč AZ Dick Advocaat. Pokud by se Liberci podařilo postoupit, v osmifinále by narazil na lepšího z duelu Machačkala - Genk. Plzeň by se v osmifinále utkala buď s Oděsou, nebo Lyonem.

Faulovaný Rabušic

Frankfurt s reprezentačním útočníkem Václavem Kadlecem si zahraje s vítězem EL z roku 2011 Portem. Dněpropetrovsk s brankářem Janem Laštůvkou a Ondřejem Mazuchem čeká Tottenham, který v základní skupině vyhrál všech šest zápasů, ale kvůli výsledkům v anglické lize propustil trenéra Andrého Villase-Boase. PAOK Soluň, kde hostuje další český forvard Tomáš Necid, se střetne s lisabonskou Benficou. Juventus Turín, jenž v rozhodujícím souboji o postup ze skupiny LM prohrál na hřišti Galatasaray Istanbul, zase čeká jiný turecký tým Trabzonspor. "Z toho, že pojedeme zase do Turecka, žádnou radost nemám. Moc dobře se to tam pro nás teď nevyvíjelo," uvedl ředitel Juventusu Pavel Nedvěd.

Turínský klub s Galatasarayem prohrál 0:1 v utkání, které se kvůli sněžení dohrávalo o den později na trávníku, na jehož kvalitu si Italové stěžovali. "Bude to těžké a dlouhá cesta. Musíme najít správnou motivaci, abychom hráli jako Juventus," prohlásila bývalá hvězda turínského celku, na jehož stadionu se uskuteční finále Evropské ligy. V případě postupu do osmifinále může Juventus narazit na Fiorentinu. "Teď myslíme jen na nejbližšího soupeře. Evropská liga se nedá podceňovat, jsou tam dobré týmy. Musíme jít krok za krokem," řekl Nedvěd.

Los Evropské ligy

2. kolo (první zápasy 20. února, odvety 27. února 2014)

  • Plzeň - Šachtar Doněck (Hübschman)
  • Liberec - Alkmaar
  • Dněpropetrovsk (Mazuch, Laštůvka) - Tottenham
  • Betis Sevilla - Kazaň
  • Swansea - Neapol
  • Juventus Turín - Trabzonspor
  • Maribor - FC Sevilla
  • Oděsa - Lyon
  • Lazio Řím - Ludogorec Razgrad
  • Esbjerg - Fiorentina
  • Ajax Amsterodam - Salcburk
  • Maccabi Tel Aviv - Basilej
  • Porto - Frankfurt (V. Kadlec)
  • Machačkala - Genk, Dynamo
  • Kyjev - Valencie
  • PAOK Soluň (Necid) - Benfica Lisabon

Osmifinále (první zápasy 13. března, odvety 20. března)

  • Oděsa/Lyon - Plzeň/Šachtar
  • Liberec/Alkmaar - Machačkala/Genk
  • Lazio/Ludogorec - Dynamo Kyjev/Valencie
  • Porto/Frankfurt - Swansea/Neapol
  • Maribor/FC Sevilla - Betis Sevilla/Kazaň
  • Dněpropetrovsk/Tottenham - PAOK/Benfica
  • Maccabi/Basilej - Ajax/Salcburk
  • Juventus/Trabzonspor - Esbjerg/Fiorentina
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!