130 let
Plzeň - Teplice (Horváth a Limberský).

Plzeň - Teplice (Horváth a Limberský). | foto: ČTK

Plzeň si na LM troufá. I bez nejlepšího střelce

Sport
  •   12:34
PRAHA - Favoritem v boji o Ligu mistrů je zase soupeř, ale fotbalisté Plzně už jednou prokázali, že si s tím umí poradit. Na stadionu FC Kodaň si dnes zkusí vytvořit slibnou pozici pro domácí odvetu. Postupem přes Rosenborg Trondheim získali v Plzni jistotu, že na podzim neopustí evropské poháry. Teď se český mistr začne snažit, aby po Spartě a Slavii jako třetí český tým v historii otevřel dveře do lukrativní Ligy mistrů.

Úvodní úterní duel s FC Kodaň v dánské metropoli může hodně napovědět o rozložení sil před odvetou, která je na programu příští středu v Praze. "Už po prvním zápasu bude jasnější, ke komu se postupové šance nakloní víc. Já doufám v jediné: že poslední předkolo bude mít šťastný konec pro Plzeň," řekl brankář Marek Čech.

Plzeňským hráčem se stal po přestupu ze Soči teprve v pátek. Už ale stihl odchytat vítěznou ligovou předehrávku s Teplicemi a při neúčasti zraněné jedničky Pavlíka by neměl chybět ani na stadionu Parken. Plzeňští v možná klíčovém utkání celé sezony zažijí další rošádu na brankářském postu. V pátém zápase v předkolech se v dresu Viktorie představí už třetí gólman, protože proti Trondheimu za Pavlíka zaskakoval Michal Daněk.

"Marek toho má hodně za sebou, zvládne to i v úterý," prohlásil kapitán Pavel Horváth. "Je dobře, že Marek odchytal už zápas s Teplicemi. Před zápasem v Kodani to bylo nezbytné," řekl trenér Plzně Pavel Vrba. Nasazení Čecha nebude jedinou změnou při skládání základní sestavy:mimo hru jsou kvůli žlutým kartám záložník Petr Jiráček a také útočník Marek Bakoš. Ten už v předkolech nasázel pět branek a jeho absence může být pro tým zvlášť citelná.

Pospěcha nevyužili jako špiona

Radost fotbalistů Kodaně.
Vrbův tým při cestě za vysněnou Ligou mistrů vyřadil Pjunik Jerevan a poté Rosenborg Trondheim. Další úspěšná konfrontace se skandinávským celkem by pro Plzeň měla nádech historického úspěchu.

V jiném postavení budou domácí. Podle kouče Kodaně Rolanda Nilssona by vyřazení znamenalo pro klub velké zklamání. Nikdo z dánského klubu však prý neoslovil s prosbou o poznámky o hře Plzně českého obránce Zdeňka Pospěcha, který v létě z klubu odešel do Mohuče. "Sami jsme si o Plzni udělali obrázek. Pro nás je nejdůležitější, co vidíme na vlastní oči," řekl na tiskové konferenci Nilsson.

Před Nilssonem stojí velká výzva: Kodaň má znovu přivést do Ligy mistrů, v níž loni dánský mistr došel až do osmifinále. Jenže Plzeň bude proti.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz