Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Plzeň si zahraje s Barcelonou a AC Milán

Sport

  18:40aktualizováno  21:56
UVNITŘ ANKETA. Fotbalisté Plzně se v základní skupině Ligy mistrů utkají s obhájcem vítězství Barcelonou, AC Milán a běloruským Borisovem. Rozhodl o tom dnešní los v Monaku. Soutěž začne úvodními hracími dny 13. a 14. září. Ze skupiny postoupí do jarního osmifinále dva nejlepší celky, třetí tým bude pokračovat v Evropské lize. Sparta naopak v evropských pohárech končí. V posledním předkole Evropské ligy nestačila na rumunskou Vaslui.

Los Ligy mistrů, Plzeň. foto: ČTK

Západočeši, kteří oslavili postup ve středu přes FC Kodaň a po čtyřech letech reprezentují český fotbal v elitní soutěži, se asi jen těžko mohli ocitnout v těžší skupině. Barcelona je považována za nejlepší tým světa, Ligu mistrů vyhrála za posledních pět let hned třikrát. Opírá se o největší současnou hvězdu Lionela Messiho,

FC Barcelona

FC Barcelona.

Založení: 1899
Stadion/kapacita: Camp Nou / 98 772
Najvětší úspěchy: Liga mistrů (resp. Evropský pohár mistrů): 4x vítěz. Ostatní evropské soutěže: 4x vítěz v Poháru vítězů pohárů. Domácí soutěže: 21x vítěz Primera División. 25x vítěz španělského poháru , 9x vítěz španělský superpohár
Tréner: Josep Guardiola

kostru mužstva tvoří španělští mistři světa a Evropy Gerrard Piqué, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Xavi, David Villa a Pedro. AC Milán se v minulé sezoně vrátil na italský trůn. Borisov je suverén běloruské ligy a už několikrát na pohárové scéně favority zaskočil. Ligu mistrů si zahrál už v roce 2008.

Z losu může mít radost hlavně plzeňský záložník Václav Pilař, jemuž se díky jeho nevelkému vzrůstu a stylu hry přezdívá "Český Messi". Pilař si také po výhře nad Kodaní Barcelonu do skupiny přál.

Z českých klubů okusila sílu Barcelony naposledy Sparta, která v roce 1999 prohrála na Letné 1:2 a na Nou Campu 0:5. Sparťané nemají příjemné vzpomínky ani na Milán, s nímž v roce 2004 hráli doma 0:0, ale na San Siru utrpěli debakl 1:4. Lépe si vedl v roce 2002 Liberec, který italského mistra v předkole hodně potrápil. Po prohře v Miláně 0:1 zvítězil v domácí odvetě 2:1. O pár měsíců později Milán slavil triumf v Lize mistrů.

Barcelona vyřadila Milán v roce 2006 v semifinále, nejslavnějším vzájemným zápasem však bylo finále Ligy mistrů v roce 1994, v němž AC vyhrál 4:0.

Anketa

Co říkáte na skupinu Ligy mistrů, ve které se Plzeň utká s Barcelonou, AC Milán a Borisovem?

Plzeň skončí třetí a přezimuje na evropské scéně. Na jaře bude pokračovat v Evropské lize. 329
Plzeň překvapvě postoupí do další fáze Champions League. 224
Plzeň nepostoupí a skončí poslední. 91

Losování zajímalo i osm českých krajánků, kteří se v LM mohou představit. Z českého pohledu může být zajímavá hlavně skupina E; v ní se střetne Chelsea s brankářem Petrem Čechem, Leverkusen, kde působí obránce Michal Kadlec a belgický Genk, tým dalšího reprezentačního zadáka Daniela Pudila. Čtvrtým celkem ve skupině E je Valencie.

Tři české hráče los svedl i do skupiny B. V ní se představí CSKA Moskva, jehož barvy hájí momentálně zraněný útočník Tomáš Necid, Lille se zadákem Davidem Rozehnalem a turecký Trabzonspor, kam v létě z pražské Slavie zamířil Ondřej Čelůstka. Trabzonspor na poslední chvíli v LM nahradil Fenerbahce Istanbul, které pyká za korupční skandál. Skupinu doplňuje Inter Milán, vítěz soutěže z roku 2010.

VÍCE O EVROPSKÝCH POHÁRECH:

Tomáš Rosický s Arsenalem si zahraje ve skupině F proti Dortmundu, kde před odchodem do londýnského klubu působil. Tým českého reprezentačního kapitána narazí dále na Marseille a Olympiakos Pireus. Tomáš Hübschman a jeho Šachtar Doněck čekají duely proti Portu, vítězi posledního ročníku Evropské ligy, Zenitu Petrohrad a Apoelu Nikósie. Zadák Radoslav Kováč s Basilejí se může těšit na bitvy proti Manchesteru United, proti kterému si zahrál už v roce 2004 se Spartou, Benfice Lisabon a rumunskému Galati. Když se řekne Manchester United a Benfica Lisabon, pamětníkům se vybaví legendární finále PMEZ v roce 1968, v němž Angličané zvítězili 4:1.

Los si zažertoval i s Realem Madrid a Lyonem. Oba kluby utkají v LM potřetí za sebou. V minulých dvou ročnících na sebe narazily pokaždé v osmifinále: v roce 2010 překvapivě slavil postup Lyon, letos v březnu Real rivalovi prohru oplatil. "Bílý balet" v minulé sezoně narazil i na Ajax a ve skupině ho dvakrát porazil 2:0 a 4:0.

Rozdělení do skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina A: Bayern Mnichov, Villarreal, Manchester City, Neapol
Skupina B: Inter Milán, CSKA Moskva, Lille, Trabzonspor
Skupina C: Manchester United, Benfica Lisabon, Basilej, Otelul Galati
Skupina D: Real Madrid, Lyon, Ajax Amsterodam, Dinamo Záhřeb
Skupina E: Chelsea, Valencie, Leverkusen, Genk
Skupina F: Arsenal, Marseille, Olympiakos Pireus, Dortmund
Skupina G: Porto, Šachtar Doněck, Petrohrad, APOEL Nikósie
Skupina H: Barcelona, AC Milán, Borisov, Plzeň

Program Plzně: 1. kolo - 13. září: Plzeň - Borisov, 2. kolo - 28. září: AC Milán - Plzeň, 3. kolo - 19. října: Barcelona - Plzeň, 4. kolo - 1. listopadu: Plzeň - Barcelona, 5. kolo - 23. listopadu: Borisov - Plzeň, 6. kolo - 6. prosince: Plzeň - AC Milán.

Autoři: ,

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč