Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plzeň udržela čtrnáctibodový náskok, Sparta dotahuje Slavii

Sport

  20:41
praha - Fotbalisté Plzně remizovali ve šlágru úvodního jarního kola v Olomouci bez branek a udrželi si čtrnáctibodový náskok v čele tabulky před dnešním soupeřem, který se posunul na druhou příčku o bod před Slavii. Sparta na závěr 17. kola porazila Liberec 2:0, přeskočila ho na čtvrtém místě a dotáhla se do boje o druhou pozici. Na Olomouc ztrácí dva body, na třetí Slavii jeden.

Guélor Kanga a Václav Kadlec ze Sparty se radují z branky prvního jmenovaného. foto: ČTK

Sparta vstoupila do jara vítězně, v utkání s Libercem se trefily nové posily

Plzeň udržela čtrnáctibodový náskok, Sparta dotahuje Slavii

Nejlepší střelci a brankáři první fotbalové ligy:

Tabulka střelců první fotbalové ligy: 11 - Krmenčík (Plzeň), 8 - Tecl (Slavia), 7 - Vaněček (Teplice), Milan Škoda (Slavia), 6 - Mebrahtu (Mladá Boleslav), Holenda (Dukla), Baroš (Ostrava), Josef Šural (Sparta), Zajíc (Slovácko), 5 - Ikaunieks (Jihlava), Kerbr (Liberec), D. Kolář, Kopic (oba Plzeň), Michal Škoda (Brno), Mihálik (Jablonec), Budínský (Karviná), Jan Rezek (Teplice), Fillo (Ostrava), 4 - Lafata (Sparta), R. Hrubý (Ostrava), Kabajev (Bohemians 1905), Houska, Plšek (oba Olomouc), Van Buren (Slavia), Graiciar (Liberec), Ekpai, Mehanovič (oba Zlín), Jovovič (Jablonec), Wágner (Karviná).

Brankáři s čistým kontem: 9 - Laštůvka (Ostrava), Kozáčik (Plzeň), M. Buchta (Olomouc), 6 - O. Kolář (Slavia), Dúbravka (Sparta), Fryšták (Bohemians 1905), 5 - F. Rada (Dukla), Melichárek (Brno), 4 - V. Hrubý (Jablonec), Jakub Diviš (Teplice), 3 - Hruška (Plzeň), Heča (Slovácko), 2 - Koubek (Sparta), S. Dostál (Zlín), Vejmola (Mladá Boleslav), Berkovec, Le Giang (oba Karviná), Rakovan (Jihlava), 1 - Vašek (Ostrava), Grigar (Teplice), Kovář (Slavia), Valeš (Jihlava), Nita (Sparta).

V Olomouci dominovaly obrany, v největší šanci hostující Michael Krmenčík v 70. minutě přestřelil. Viktoria teprve podruhé v ligovém ročníku nezvítězila a připsala si na jaře druhou soutěžní remízu po čtvrtečním nerozhodném výsledku 1:1 v úvodním zápase vyřazovací fáze Evropské ligy na půdě Partizanu Bělehrad. Sigma udržela domácí neporazitelnost v ligové sezoně, Viktoria v nejvyšší soutěži neprohrála už 22 utkání.

Spartě zajistily výhru nové zahraniční posily. Skóre otevřel už v páté minutě rumunský středopolař Nicolae Stanciu a ve čtvrté minutě nastavení se z penalty trefil gabonský záložník Guélor Kanga. Liberec prohrál teprve podruhé z posledních osmi kol a nevyšla mu tak premiéra pod novým trenérem Davidem Holoubkem, který na sever Čech přišel právě z Letné. Na zápas podruhé v české lize dohlížel videorozhodčí.

Sparta využila zaváhání Slavie, která v sobotu v premiéře pod novým trenérem Jindřichem Trpišovským senzačně prohrála na půdě do té doby poslední Jihlavy 0:1. Vysočina se posunula na předposlední patnáctou příčku a na dno tabulky klesla Ostrava po porážce 1:2 se Slováckem. Čtrnácté je Brno po prohře 0:1 na stadionu Bohemians 1905.

Karviná nečekaně vyhrála 1:0 v Mladé Boleslavi a dostala se před ni na jedenácté místo. Jablonec porazil Teplice 2:1 a Zlín remizoval s pražskou Duklou 1:1.

Patrik Hrošovský z Plzně a Jakub Plšek z Olomouce v souboji o míč
Guélor Kanga ze Sparty dává gól z penalty.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...