Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Plzeň v Norsku: fotbal jde stranou

Sport

  8:00
PRAHA - Pět dní po tragických událostech se jen těžko myslí na fotbal. V Norsku nemohou dostat stín řádění Anderse Breivika v Oslu a na ostrově Utoya z hlavy ani hráči Rosenborgu Trondheim.

Fotbalisté Plzně se radují ve 2. předkole LM. foto: ČTK

Ponesou si ho s sebou také do dnešního zápasu s Plzní, kterým začne souboj norského mistra s českým ve třetím předkole Ligy mistrů. "Není snadné se soustředit, i když se snažíme připravit co nejlépe," prohlásil trenér Rosenborgu Jan Jönsson.

Také v plzeňských řadách vnímají, že atmosféra na stadionu v Trondheimu bude zvláštní. Půjde o vůbec první fotbalový zápas od tragických událostí, protože víkendové kolo norské ligy bylo kompletně odloženo.

Na žerty není nálada ani v náznaku. "Doufám, že tam nikdo atentát dělat nebude. Ten budeme chtít udělat my, na soupeře." Když po pátečním vítězství v domácím Superpoháru pronesl trenér Plzně Pavel Vrba nešťastný výrok, rychle se vyděsil, když se k němu dostaly podrobnosti o rozsahu masakru a počtu obětí. Hned se omlouval a označil svůj výrok za hloupost.

Jasně vnímal rozdíl v náladě po příletu do severské země záložník Martin Fillo, který do Plzně přestoupil na začátku roku ze Stavangeru, vzdáleného od Osla 500 kilometrů. "Jak byl rok dlouhý, nepotkal jsem na ulici žádného policistu, v Norsku je takřka nulová kriminalita. Jak je tam všechno takové idylické, o to větší šok páteční události způsobily," řekl ČTK Fillo.

Do Osla brzy vyrazí také reprezentace
Nikdo však nespoléhá na to, že po minutě ticha před výkopem fotbalové schopnosti Rosenborgu zůstanou kvůli aktuálnímu dění v útlumu také po zbytek zápasu.

A pokud ano, tak jedině kvůli tomu, že forma domácích ani v minulých měsících nebyla zrovna oslnivá. V norské lize, jejíž sezona vrcholí na podzim, se drží až na devátém místě. K tomu už čtyři roky Rosenborg marně čeká na návrat do hlavní fáze Ligy mistrů, ačkoliv dřív patřil mezi její pravidelné účastníky a v základní skupině si zahrál dokonce jedenáctkrát.

To Plzeň si může dovolit spoléhat na sebevědomí, které si vybudovala v minulém ročníku završeném ziskem titulu. V minulém předkole ho posílil suverénní postup přes Pjunik Jerevan, když arménskému soupeři nasázela ve dvou zápasech devět gólů.

Ani po odvetě, kterou uvidí diváci ve Štruncových sadech za týden, nepůjde o poslední letošní kontakt mezi českým a norským fotbalem. Reprezentační výběr zamíří do Osla už v polovině srpna k přátelskému zápasu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!