Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Plzeňský šéf Paclík: ‚Jsme taková rodinná firma.‘ Netyká mu ale nikdo

Sport

  16:29
Benidorm (Od našeho zpravodaje) - Při tréninku postává za postranní čárou, ruce založené za zády, na čele kšiltovka. Podle sportovní soupravy byste jistě vydedukovali, že patří k fotbalovému týmu, který právě trénuje v pětihvězdičkovém komplexu Melia Villaitana nad španělským Benidormem. Ale odhalili byste, že tomu týmu rovnou šéfuje?

Tomáš Paclík. foto: MAFRA - Ladislav Němec

„Na tréninky v Plzni běžně nechodím, ale během přípravy chci být s týmem. Připadá mi důležité, abych viděl, jaká je uvnitř atmosféra. A taky je vhodné, aby hráči viděli, že s nimi žije celý klub. Jsme rodinná firma,“ vypráví Tomáš Paclík, zatímco sleduje, jak se mužstvo potí na trávníku.

Zleva postupně z náběhů centrují Kovařík, Limberský a Zeman, zprava zase Petržela nebo Řezník. Když se střelci prosadí, šéfovi zajiskří v očích.

Nechce dát úplně najevo, že je spokojený, ale z grimas to vytušíte. Viktoria suverénně vládne české lize a navrch postoupila v Evropské lize, jejíž jarní část už příští čtvrtek rozjede na hřišti Partizanu Bělehrad.

Co víc si přát? „Ještě zdaleka není konec. Chceme být co nejlépe připravení na jaro a já jsem rád, že je ze všech cítit odhodlání,“ říká Paclík bez vzletných slov. Příprava ve Španělsku pomalu končí.

Ve čtvrtek se Plzeň vrací domů. V pátek trénink, v sobotu volno a pak už jen vyladit formu na ostrý start. Klubový majitel tím pádem uklidí teplákovou soupravu, obleče se do gala a nervozita zesílí...

Přece jen ve Španělsku je zatím klid před bouří. Takže byl čas na povídání. O čem mluvil plzeňský boss?

O (ranním) běhání

Fotbal jsem na výkonnostní úrovni nikdy nehrál, ale skoro do dvaceti let jsem dělal atletiku. Běhal jsem dlouhé tratě, pět kilometrů nebo tři kilometry překážek. I teď, když je čas, si chodím zaběhat. Před snídaní, ještě za tmy. Kolik kilometrů? Sedm osm, což je na můj vkus docela málo. Vloni se mi totiž narodilo páté dítě, tak jsem sportu nevěnoval, co bych měl. Je to na mně vidět, tak se to snažím zase dohnat.

O tykání

Zásadně si netykám s nikým z podřízených. Nemám to ve zvyku. Jedinou výjimkou je trenér Pavel Vrba, ale to vzniklo v době, kdy ve Viktorce zrovna nebyl.

O veteránech

Milan Petržela a David Limberský odvádějí pro Plzeň skvělou práci a nebyl důvod jim neprodloužit smlouvu. Že letos oslaví 35. narozeniny? Nevím, jestli zrovna věk je ten nejdůležitější parametr, ale nezdá se mi, že by hráči po třicítce měli být out. Proč by měli končit, když patří k nejlepším v lize?

O sezoně a konkurenci

Naše sezona je zatím výjimečná, což se ne úplně čekalo. My jsme věřili, že to, co děláme, je správně. Nemáme důvod nic měnit. Zato Sparta se Slavií si určitě představovaly jiný vývoj sezony. Na druhou stranu jejich masivní investice se v dlouhodobém měřítku musí projevit. Rozhodně je nepodceňujeme.

O cenách na trhu

Jak Sparta se Slavií nakupují ve velkém, změnilo to celý fotbalový trh u nás. A dost dramaticky. Ceny za hráče jsou vyšší, finanční podmínky celkově náročnější. Takže když chceme kupovat hráče, je to daleko dražší než dřív.

O Lize mistrů

Je to náš sen, ke kterému jsme blíž než v létě. Ale teď přemýšlíme jen o tom, abychom dobře zvládli únor. Souboj s Partizanem Bělehrad v Evropské lize a vstup do jarní části ligy.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...