Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plzeňští chtějí brzy začít odčerpávat vodu z tréninkového centra

Sport

  12:44aktualizováno  13:36
PRAHA - Viktoria Plzeň zůstává jediným prvoligovým fotbalovým klubem, který výrazněji postihly nynější záplavy. V tréninkovém centru čerstvých mistrů v Luční ulici stojí asi 70 centimetrů vody a Západočeši chtějí brzy začít s jejím odčerpáváním. Nedávno zrekonstruovaný hlavní stadion Doosan Arena zůstal od přívalů vody ušetřen.

Tréninkové hřiště Plzně při povodních. foto: www.fcviktoria.cz

Ostatní stadiony v první lize odolaly, v Českých Budějovicích a v Příbrami už zřejmě mají to nejhorší za sebou. Druholigové Ústí nad Labem má areál daleko od rozvodněné řeky a zatopení tak nehrozí.

Těsně před plzeňským areálem se spojuje Mže s Radbuzou a situaci v Luční ulici zhoršil fakt, že leží trochu níže než hlavní stadion Doosan Arena. "V areálu v Luční ulici je asi 70 centimetrů vody. Všechna čtyři hřiště jsou pod vodou. Momentálně už neprší a zastavilo se to," řekl mluvčí klubu Pavel Pillár.

FAČR chce klubům pomoct

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na svém zasedání řešil aktuální události spojené s rozsáhlými záplavami na českém území. Pověřil komisy pro stadiony, aby vypracovala přehled škod mezi kluby, a také zahájil jednání se státem a s UEFA ohledně finanční pomoci při napravování škod. Pomoci má také konto solidarity, které bylo před třemi roky zřízeno a na které se FAČR pravidelně přispívá z vlastních zdrojů. Přispívají na něj i hráči národního týmu, kteří podle předsedy FAČR Miroslava Pelty uvažují, že by aktuálně také finančně pomohli s napravováním škod.

Západočeši chtějí co nejdříve začít s odčerpáváním a následnou likvidací škod. "Čekáme, až voda opadne. Až řeka klesne definitivně, začneme odčerpávat. Cílem je, aby 17. června mohl začít v Luční ulici A-tým přípravu na novou sezonu," uvedl Pillár.

Věří, že travnaté plochy by nemusely být fatálně poničeny. "Trávníkář má zkušenosti z povodní v roce 2002. Záleží, jak dlouho tam bude voda stát. Pokud málo dnů, trávníky by to měly přežít," řekl Pillár.

Hlavní stadion plzeňských šampionů, výrazně poničený při záplavách před jedenácti lety, katastrofě unikl. "K hlavnímu stadionu chybí metr a dvacet centimetrů. Pokud by voda stoupla ještě o metr, vylije se to. Ale celá Doosan Arena by pod vodou nebyla," dodal Pillár.

Těsně před stadionem se zastavila voda také v Českých Budějovicích, hladina nedaleké řeky už ale klesá. "Kulminovalo to v neděli večer, chybělo asi půl metru. Udělali jsme preventivní opatření, včera i dnes už to klesá," řekl tiskový mluvčí sestupujícího klubu z první ligy Radim Šupka.

I Příbram nejspíš povodním odolá

Také v Příbrami areál zřejmě přírodnímu živlu odolá. Středočeši doufají, že nedaleká Litavka už má to nejhorší za sebou. "Báli jsme se, aby to nešlo v noci přes protipovodňové zábrany, ale pořád je tady rezerva. Zatím to drží. Od rána neprší, je to nadějné. Odpoledne by to mohlo začít klesat, je to ale spíš naše přání," řekl generální ředitel klubu Petr Větrovský.

Stadion Bohemians Praha 1905 v Ďolíčku nebyl od nedalekého Botiče bezprostředně ohrožen, povodně však zkomplikovaly rekonstrukci trávníku a instalaci vyhřívání. To je nezbytnou podmínku pro účast v první lize, kam "klokani" před pár dny postoupili.

"Botič klesá. Nejvážnější to bylo v neděli, ale koryto je dost široké. Nás neohrozil, jediným problémem je, že kvůli srážkám bude prodloužena rekonstrukce," řekl mluvčí Tomáš Mutinský. "Ale zase se bude pokračovat. Nebylo to tak, že by se práce úplně zastavily. Mělo by se to vrátit do normálu," dodal.

Autor: