Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Plzeňští: Vyprodaný Eden je pro nás vyznamenáním

Sport

  19:36
Smutek z toho, že nemohou hrát odvetu 4. předkola Ligy mistrů proti Kodani na svém stadionu, ale v pražském Edenu, už u plzeňských fotbalistů střídá stav natěšení. Kapitán Západočechů Pavel Horváth se už nemůže dočkat, až svoji družinu přivede před vyprodaný dvacetitisícový kotel, v němž Plzeň touží zkompletovat svůj vpád mezi evropskou klubovou elitu. I trenér Pavel Vrba věří, že Plzeň po úvodní výhře 3:1 už jedinečnou šanci nepromarní.

"Ano, hráli bychom raději doma v Plzni, ale bereme zavděk i tímto azylem. Bude vyprodáno, což je pro nás vyznamenání za to, čeho jsme v předchozích pěti zápasech v předkolech dosáhli. Je to odměna za výsledky a výkony a snad fanoušky na konci odměníme postupem," řekl na dnešní tiskové konferenci Horváth.

Domovský stánek Plzeňanů ve Štruncových sadech prochází rekonstrukcí a play off Ligy mistrů se tam hrát nedá. Zatímco v Plzni by na odvetu s Kodaní mohlo přijít "jen" něco málo přes osm tisícovek diváků, do Edenu jich zamíří více než dvojnásobek.

Dvanáct tisíc fanoušků míří do metropole z Plzeňska, další ze zbytku republiky. O vstupenky byl veliký zájem, i hráči s trenérem Vrbou se měli co ohánět, aby uspokojili všechny žadatele.

"Já jsem takový mezinárodní trenér, dlouho jsem byl na Moravě, pak na Slovensku, teď jsem na západě Čech... Udal jsem prostě spoustu lístků mezi známé, přijedou se podívat všichni, kdo nám věří," řekl Vrba. "Ukazuje to, že diváci jsou asi s Plzní spokojení a chtějí nám pomoci k historickému úspěchu," dodal.

Fotbalisté Plzně na tréninku.

Plzeňští prý stále nepodléhají euforii, byť mají dvojzápas s Kodaní výtečně rozehraný. Čeští mistři mají na dosah šest zápasů s věhlasnými soupeři, a navíc prémii ve výši 226 milionů korun za postup. "Všichni tu šanci cítíme, ale musíme do zápasu jít s úplně čistou hlavou," poznamenal Horváth. Ten kvůli zánětu středního ucha vynechal sobotní ligový zápas s pražskou Duklou, ale na středeční duel bude připravený.

I Vrba cítí, že středa může být pro jeho kariéru zlatým dnem. Sám už sice přivedl k mistrovským titulům Žilinu nebo letos v květnu právě Plzeň, ale Liga mistrů pro něj znamená další nedobytou metu. "Ano, středa může být mimořádným dnem. V kariéře už jsem zažil zápasy, které nás posouvaly v titulům, třeba i v mládeži... Ale Liga mistrů, to je třešnička, momentálně to nejmimořádnější, co může být," uvedl Vrba. "Ovšem zase to není důvod, proč bych z toho dnes neměl spát," řekl s úsměvem.

Plzeňané touží po tom, aby ve středu večer mohli slavit vysněný postup. Ale sami se ještě v Lize mistrů nevidí. Varováním pro ně je třeba zkušenost z 3. předkola, kdy se v domácí odvetě s Trondheimem dlouho trápili a na chvíli dokonce přišli o náskok z Norska.

Ve středu s Kodaní se prý nic podobného nemá opakovat. "Bylo to strašidelné, nic podobného už nechceme dopustit. Když odevzdáme stoprocentní výkon, tak věřím, že nakonec budeme šťastní," přál si Horváth.

"Hrát ve středu jako první půli s Trondheimem, to by se nikomu nelíbilo," dodal Vrba.

Autoři: ,