Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Plzni pomohl až střídající Horváth. Nezaváhal ani Liberec

Sport

  19:19aktualizováno  19:52
PLZEŇ - Fotbalisté Plzně v pátém ligovém kole před svými diváky porazili Mladou Boleslav 2:0 a odčinili tak minulou domácí prohru s Brnem. V dalším zápase podlehly České Budějovice Liberci 0:2 a Hradec Králové remizoval s Ostravou 1:1.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha. Radost plzeňských hráčů, vpravo je střelec dvou gólů Milan Petržela, uprostřed Pavel Horváth, vlevo František Rajtoral foto: ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba byl rád, že se jeho tým poučil z minulé domácí porážky s Brnem a další klopýtnutí dnes nedopustil. "Přitom jsme porazili lepšího soupeře než Brno. Vítězství se nerodilo lehce, ale my jsme tentokrát byli mnohem disciplinovanější," pochvaloval si Vrba.

Viktorii dnes tříbodový zisk zachránili svými góly záložník Marek Hanousek přesnou hlavičkou v 63. minutě a ve druhé minutě nastavení obránce Václav Procházka. Hanousek navázal na svůj minulý zásah v Ostravě, kde Západočechům také pomohl k výhře. Plzeň se bodově dotáhla na vedoucí duo Sparta a Jablonec, oba týmy ale mají k dobru pondělní dohrávku.

Plzeň - Boleslav 2:0

Branky: 63. Hanousek, 90+2. Procházka.

Rozhodčí: Královec - Wilczek, Kordula. ŽK: Limberský, Hora - Kysela. Diváci: 9685.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Ševinský, Procházka, Limberský - Darida (82. Fillo), Hanousek - Štípek (55. Rajtoral), Hora (55. Horváth), Ďuriš - Bakoš. Trenér: Vrba.

Boleslav: Šeda - Kysela, Johana, Zbrožek - Bořil, Kúdela, Brunclík (68. Ondřejka), Magera (64. Opiela), Štohanzl - Sivrič, Mareš (76. Kulič). Trenér: Koubek.

Boleslav neměla před vzájemnou bitvou na Plzeň dobré vzpomínky, prohrála s ní tři ligová utkání za sebou. Když ale v úvodu přestála první šance Ďuriše, který tečovanou střelou trefil břevno, a Hanouska, dlouho živila naděje na bodový zisk. Na své polovině rozprostřela neprostupnou hráz a domácí si s jejím překonáváním nevěděli rady. Možná i proto, že jejich kouč Vrba nechal před pohárovou odvetou s Lokerenem na lavičce odpočívat tvůrce hry Horvátha i ofenzivního beka Rajtorala, další z klíčových postav týmu.

Hosté, kteří z posledních tří zápasů získali sedm bodů, ve Štruncových sadech vydali veškerou energii na bránění a v útoku byli dlouho nevýrazní. Nepřesná střela Sivriče po změně stran byla jejich první skromnou nabídkou.

Horváth a Rajtoral hru oživili

Plzeňští po prohře s Brnem nechtěli dopustit druhou domácí ztrátu za sebou a když Vrba v 55. minutě poslal do hry Horvátha s Rajtoralem, bylo hostům hned úzko. Zatímco Rajtoral soupeře trápil výpady po pravé straně, Horváth hned vymýšlel pasy do soupeřova týlu.

"To střídání byl zlom. Naše hra s jejich příchodem ještě gradovala. Jejich kvalita nám výrazně pomohla, ale ocenění po dnešku zaslouží všichni hráči. Na konci jsem trochu měl obavy, protože Boleslav v posledních pěti minutách zahrozila jednou akcí," řekl kouč Vrba.

Plzeň okamžitě zvýšila tlak a dobývání mladoboleslavské obrany ukončil v 63. minutě Hanousek, který přesnou hlavičkou zužitkoval právě Horváthův skvostný centr. Boleslav už neměla dost sil ani invence, aby čtvrtou prohru za sebou s Plzní odvrátila. Středočechy ještě na konci druhou brankou po rychlém brejku podruhé pokořil obránce Procházka, který ještě loni hrál ve městě automobilů.

Liberec přehrál České Budějovice 2:0

Fotbalisté Českých Budějovic dnes v 5. kole první ligy podlehli Liberci 0:2. Jihočeši tak prohráli čtvrtý zápas po sobě a pozvolna klesají na absolutní dno tabulky. Obhájce titulu zvítězil po dvou kolech, v nichž získal jen bod za remízu s Jihlavou. Góly Slovanu vstřelili Šural, který skóroval popáté v ligové sezoně, a Souza.

Budějovice - Liberec 0:2

Branky: 24. Šural, 57. Souza. Rozhodčí: Ardeleánu - Mencl, Filípek. ŽK: Řepka, Hanzlík (oba Budějovice). Diváci: 2920.

České Budějovice: Daněk - Novák (72. Němec), Řepka, Lengyel, Hanzlík - Klesa, Otepka, Halama (29. Zeba), Rýdel (62. Řezníček), Sandro - Markovič. Trenér: Cipro.

Liberec: Bičík - Ljulka, Karišik, Kelič, Fleišman - Šural (45. Kušnír), Vácha, Janů, Souza (64. Bosančič), Breznaník - Hadaščok (90. Mustapha). Trenér: Šilhavý.

Hosté zahájili utkání bez stopera Jana Nezmara a krajního obránce nebo záložníka Ondřeje Kušníra. Oba členové základní sestavy zůstali jen mezi náhradníky a v náročném programu Severočechů, kteří usilují o účast v základní skupině Evropské ligy, měli jen odpočívat.

Ovšem Kušnír se následně velmi brzy musel zapojit do hry. Liberec začal opatrně a České Budějovice dvakrát zahrozily. Nejprve Otepkovu střelu Bičík vyrazil na roh, následně Markovič mířil vedle.

Slovan ale hned z první nebezpečné akce skóroval. Z levé strany odcentroval Fleišman, Šural byl sice zády k bráně, přesto si před Hanzlíkem dokázal pokrýt míč a střelou přes hlavu překonal Daňka. Liberecký hráč tak zaznamenal pátý gól v sezoně a v tabulce kanonýrů se dotáhnul na vedoucího slávistu Kisela.

Další zásah však Šural nepřidal, kvůli zranění nedokončil ani první poločas. Po jednom souboji jej liberecký realizační tým dlouho ošetřoval. Šural se pak vrátil na hřiště, kde chvilku kulhal a následně musel střídat. Těsně před přestávkou jej tak nahradil Kušnír.

Liberci však jako by Šural nechyběl a také ve druhé části se hosté dokázali brzy prosadit. Za půlicí čárou Hadaščok přiklepnul míč Souzovi. Ten s Breznaníkem běžel na českobudějovickou defenzivu, která před ním neustále ustupovala. Proto brazilský záložník místo přihrávky volil střelu k tyči a Daněk se natahoval marně. Souza se radoval z premiérové trefy v české lize.

V 90. minutě trefil ze standardní situace Otepka tyč, ale to bylo ze strany domácích ve druhé půli vše. Liberec si tak před čtvrtečním odvetným zápasem předkola Evropské ligy na hřišti ukrajinského Dněpru zvednul vítězstvím na jihu Čech sebevědomí.

Další nedělní zápas 5. kola ligy

FC Hradec Králové - Baník Ostrava 1:1 (0:0)
Branky
: 55. Holeš - 60. Kukec. Rozhodčí: Příhoda - Ubias, Kovařík. ŽK: Poděbradský, Šisler - Miloslavljev, Kaprálik. Diváci: 5120.

Hradec: Koubek - Plašil, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Strnad (90. Mrázek), Šisler - Holeš (83. Rezek), Harba, Štěpán - Dvořák (54. Uškovič). Trenér: Plíšek.

Ostrava: Buček - Frydrych, Kaprálik, Vomáčka, Mach - Droppa, Vašenda - Miloslavljev (88. Vrťo), Lukeš, Kukec (83. Onuchukwu) - Fantiš (90. Zeher). Trenér: Látal.

Gambrinus liga 2012/13

TýmZVRPSB
1. FC Viktoria Plzeň531111:510
2. FC Slovan Liberec531110:410
3. AC Sparta Praha fotbal431010:410
4. FK Baumit Jablonec43109:310
5. FK Mladá Boleslav52125:67
6. FC Zbrojovka Brno52126:127
7. SK Slavia Praha-fotbal513111:76
8. FK Dukla Praha513110:76
9. SK Sigma Olomouc51315:46
10. FC Vysočina Jihlava50507:75
11. FC Baník Ostrava51226:95
12. FK Teplice51223:75
13. FC Hradec Králové50415:84
14. 1.FC Slovácko51135:104
15. Dynamo České Budějovice51045:103
16. 1.FK Příbram50323:83
Autoři: ,