Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Plzni pomohla forma Kozáčika. V LM měl z brankářů nejvíc zákroků

Sport

  23:10
PLZEŇ - Brankář fotbalistů Plzně Matúš Kozáčik měl velkou zásluhu na tom, že jeho tým postoupil ze třetího místa základní skupiny Ligy mistrů do jarní fáze Evropské ligy. Přitom je nejlepší i nejhorší zároveň...

Brankář fotbalistů Plzně Matúš Kozáčik foto: Mafra - Ladislav Němec

Brankář Kozáčik zažil v Lize mistrů zajímavý příběh. Měřeno přes obdržené góly, chytal za nejhorší obranou v soutěži. Od tria Bayern Mnichov, Manchester City a CSKA Moskva dostala Plzeň 17 branek. Zároveň mu však střet s giganty přinesl jeden primát: díky neustálé permanenci nasbíral nejvíc zásahů ze všech gólmanů. Přesně 40. O tom, že si jednou zachytá v milionářské soutěži, snil odmalička. Prošel Spartou i Slavií, ale dočkal se až v Plzni. A byla to pro něj "vysoká škola". Čelil světovým hvězdám, ale i po výprasku 0:5 na Bayernu byl chválený.

K TÉMATU

"Nebýt jeho, dostali bychom větší příděl," řekl trenér Pavel Vrba. Příchod slovenského reprezentanta v létě 2012 byl pro Plzeň bingem. Před ním se v brance vystřídali Krbeček, Pavlík, Daněk, Čech a Bolek, ale až z něj se stala neohrožená jednička. "Nevidím u něj slabiny," řekl o něm třeba legendární Ivo Viktor. Své postavení potvrdil Kozáčik v úterý večer proti CSKA. Nigerijci Musovi udělal před brankou drzou kličku, po půlhodině zneškodnil jeho sólo. V obou případech stadionem znělo sborové: "Matúš! Matúš!"

Zanedlouho třicetiletý nemluva ovšem nepodlehl emocím, ani nepokynul, soustředěně sledoval hru. Ale když dal Musa zblízka gól, vyletěl na obránce Rajtorala a zle mu vyčinil. Vytoužené nuly v Lize mistrů se nedočkal... Přesto ve všech zápasech předvedl minimálně dva výtečné zákroky. Jen jednou zkratoval. V prvním zápase proti CSKA mu pod nohou školácky projela malá domů od Řezníka. Místo honu za remízou Plzeň prohrála 2:3. Naštěstí pro něj tuhle chvíli přebil slastný postup do Evropské ligy. Protože na tenhle okamžik by se jinak často vzpomínalo - jeden kiks je snadněji zapamatovatelný než 40 dobrých zákroků.

Autor: