Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Po devatenácti letech v klubu mi přijde výpověď kurýrem, povzdechl si brankář Žiliny Holec

Sport

  20:37
Praha - Žilinský dres nosil od přípravky, kromě tří krátkých hostování v něm strávil celou dosavadní kariéru. „A po devatenácti letech mi kurýrem přijde výpověď, aniž by mi to někdo vůbec oznámil,“ říká pohnutým hlasem fotbalový gólman Dominik Holec.

ilustrační snímek foto: Reuters

Holec byl prvním hráčem Žiliny, který promluvil k nečekanému kroku klubového majitele. Jozef Antošík poslal klub do likvidace. První kroky likvidátora Rastislavy Otruby byly, že většině hráčů poslal výpovědi.

Ty běží od středy 1. dubna 2020 a vyprší za měsíc. Pak jsou fotbalisté volní a mohou kdekoli podepsat kontrakt.

Hráči nesouhlasili s navrženým snížením platu a obrátili se na Unii profesionálních hráčů, aby za ně s klubem jednala o kompromisu. A to Antošíka naštvalo, klub to označil za neférové jednání.

„Chtěl bych všechno uvést na pravou míru,“ začal Holec svůj monolog na videonahrávce.

„Ano, chtěli jsme, aby nás zastupovala unie. Ale k tomu jsme se rozhodli až ve chvíli, co nám klub poslal návrh na snížení platů. S klubem jsme se chtěli dohodnout, že půjdeme s penězi dolů, ale ne v té výši, jak nám přišlo,“ pokračoval syn Petera Holce, někdejšího ligového brankáře Českých Budějovic či Bohemians 1905.

Chelsea - Žilina (vítězný gól domácích).
Žilina - Chelsea.

„Hráčům, kteří byli označeni za lídry mužstva, přišel návrh na snížení smluv o osmdesát procent, což je podle mě hodně. Chtěli jsme s tím něco udělat, s klubem se normálně dohodnout a ne jít proti němu,“ tvrdí pětadvacetiletý brankář.

Proto oslovili hráčskou unii v čele s jejím prezidentem Jánem Muchou. „V minulosti hráče zastupovala a domluvili se bez problémů. Dohodli jsme se na tom celá kabina a ne lídři, jak to bylo prezentované,“ podotýká Holec.

„Nechci, aby to vyznělo tak, že jsme nechtěli klubu vyjít vstříc. To vůbec není pravda. Mrzí mě, kam to došlo.“

Žilina může soutěže hrát i v případě, že je v likvidaci.

V současném ročníku je druhá za Slovanem Bratislava, na který ztrácí deset bodů.

Slovenská liga, stejně jako ostatní evropské soutěže kromě té v Bělorusku, byla kvůli pandemii koronaviru přerušená zatím do konce dubna. Poslední mistrovský titul získala Žilina v roce 2017 pod vedením současného plzeňského trenéra Adriána Guľy.

V minulém desetiletí ji dovedli k ligovým prvenstvím i čeští kouči Pavel Hapal (2010) a Pavel Vrba (2007). V aktuální sezoně v klubu působil jediný Čech, bývalý ostravský obránce Filip Kaša.