Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Po Ujfalušim odchází také Poborský

Sport

  13:17aktualizováno  14:20
PRAHA - Bývalý fotbalový reprezentant Karel Poborský se vzdal funkce technického vedoucího národního mužstva, kterou zastával téměř dva roky. Rekordman v počtu startů za českou reprezentaci dnes před výkonným výborem oznámil, že nechce být spojován se současným děním kolem týmu, ale v budoucnosti je ochoten se k němu vrátit.

Karel Poborský u národního týmu končí. foto: ČTK

"Ale jen v případě, že budu mít nějakou větší zodpovědnost a větší rozhodovací pravomoci, než jsem měl teď. Členy výkonného výboru zaskočilo, když jsem jim oznámil, že jsem nyní měl jen poradní hlas. Překvapilo mě, že to nevěděli, ale i to vypovídá o současných poměrech v našem fotbale," řekl novinářům Poborský. "Je smutné, že taková osobnost neměla větší vliv," komentoval to jeden z členů výkonného výboru Jaroslav Starka.

Právě svěřené malé pravomoci prý Poborskému v jeho funkci u reprezentace vadily. "Nejprve jsem tuto pozici bral jako krok v mé kariéře. Ale už jsem se na svazu natolik rozkoukal, abych jako člověk s největším počtem startů za národní tým a fotbalista známý po celém světě, aniž bych si chtěl honit triko, zůstával dál na úrovni s takovými pravomocemi," vysvětlil Poborský.

Sám by si prý dokázal představit, že by v roli technického vedoucího měl větší práva a zodpovědnost. "Takhle jsem byl přímým podřízeným trenéra Rady a můj poradní hlas měl stejnou váhu jako u dalších členů realizačního týmu.

Nikomu jsem nic nemohl nařizovat, nebo někoho vyhazovat. Spíše jsem měl zlepšovat image reprezentace, chodit na společenské akce či losování soutěží," dodal Poborský. Svůj odchod vysvětlil i tím, že nechce, aby negativní atmosféra kolem reprezentace měla dopad na jeho působení v Dynamu České Budějovice, kde je šéfem klubu.

Výkonný výbor dnes rozhodoval o osudu realizačního týmu reprezentace a celý ho v čele s hlavním koučem Petrem Radou odvolal. Hráči Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš, Radoslav Kováč, Martin Fenin, Marek Matějovský a Václav Svěrkoš byli vyřazeni z týmu kvůli tomu, že po posledním utkání se Slovenskem byli do časných ranních hodin na večírku v jedné z pražských restaurací, kam podle bulvárního tisku měly dorazit i prostitutky.

Poborský akci reprezentantů také odsoudil. "Je diskutabilní, zda si hráči ve volném čase mají vyhodit z kopýtka, když reprezentační akce skončila, ale mě to také pobouřilo. A rozhodnutí kapitána Ujfalušiho skončit s reprezentací považuju za nešťastný krok," uvedl Poborský.

Již včera skončil v národním týmu kapitán Tomáš Ujfaluši, dnes byl odvolán kouč Petr Rada s realizačním týmem a šest hráčů bylo vyřazeno z kádru.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč