Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Řekové odklidili z cesty Pobřeží slonoviny, postoupili po penaltě v závěru

Sport

  21:55aktualizováno  25. června 9:14
FORTALEZA/PRAHA - Fotbalisté Řecka na svém třetím světovém šampionátu poprvé postoupili do vyřazovací fáze. V závěrečném duelu skupiny C porazili Pobřeží slonoviny 2:1 a obsadili v tabulce druhé místo. Evropský tým poslal na konci první půle do vedení Andreas Samaris, v 74. minutě srovnal bývalý hráč Sparty Wilfried Bony, ale v nastavení rozhodl z penalty Jorgos Samaras. V osmifinále čeká Řeky Kostarika.

Radující se Řekové. foto: Reuters

"Tohle vítězství přinese celému řeckému lidu velkou radost. Všichni Řekové by měli jít do ulic a slavit, je to historická chvíle. Teď začneme přemýšlet o Kostarice. Budeme obezřetní, protože postoupila z prvního místa ze skupiny smrti," řekl portugalský kouč Řeků Fernando Santos.

V sestavě Pobřeží slonoviny nechyběli Yaya a Kolo Touréové, jimž po předchozím utkání s Kolumbií zemřel bratr. Naopak poprvé na turnaji začal jen na lavičce bývalý sparťan Bony a premiérově se v Brazílii dostal do zahajovací jedenáctky kapitán Drogba.

Mistři Evropy z roku 2004 Řekové měli hned v úvodu smůlu na zranění a museli během úvodních 24 minut vynuceně vystřídat dva hráče. Ve dvanácté minutě nahradil Samaris Koneho, o dalších dvanáct minut později pak došlo dokonce ke změně mezi tyčemi. Zraněného Karzenise vystřídal Glykos a stal se šestým různým brankářem Řeků v jejich devátém zápase na MS.

V 32. minutě svěřenci Fernanda Santose málem udeřili po rychlém brejku. Krajní obránce Cholevas nasprintoval až před vápno a gólmana "Slonů" Barryho zachránilo břevno.

Řekové znovu ukázali, že jsou schopni trestat téměř každou chybu. Ve 42. minutě vystihli hrubku v rozehrávce mezi dvěma defenzivními záložníky soupeře, střídající Samaris sám před brankářem nezaváhal a oslavil svůj první gól v reprezentaci.

Řecko skórovalo na světovém šampionátu po 331 minutách. Trefilo se teprve ve druhém z devíti duelů a znovu proti africkému týmu; předtím se mu to povedlo před čtyřmi lety proti Nigérii (2:1).

Pobřeží slonoviny potřebovalo k postupu remízu a po pauze přidalo. Posílit útok afrického celku přišel Bony. "Sloni" měli převahu, ale střelecky aktivnější byli bránící se Řekové. V 68. minutě napřáhl z dálky Karagunis a gólmana Barryho podruhé v utkání zachránilo břevno.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C

Řecko - Pobřeží slonoviny 2:1 (1:0)

Branky: 42. Samaris, 90.+3 Samaras - 74. Bony. Rozhodčí: Vera - Lescano, Romero (všichni Ekv.). ŽK: Drogba, Kalou, Dié (všichni Pobř. sl.). Diváci: 59.095.

Řecko: Karnezis (24. Glykos) - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Maniatis, Karagunis (78. Gekas) - Salpingidis, Kone (12. Samaris), Christodulopulos - Samaras. Trenér: Santos.

Pobřeží slonoviny: Barry - Aurier, K. Touré, Bamba, Boka - Tioté (61. Bony), Dié - Kalou, Y. Touré, Gervinho (83. Sio) - Drogba (79. Diomandé). Trenér: Lamouchi.

Řeky nastřelená branková konstrukce chvíli nato mrzela. Po kombinaci se v 74. minutě dostal před brankáře Glykose čerstvý Bony a druhým gólem na turnaji zařídil svému týmu premiérový postup. Střídající hráči dali v Brazílii už 23 branek, čímž vyrovnali rekord z roku 2006.

Řekové navzdory dvěma brzkým střídáním vyvinuli na konci ještě závěrečný tlak, k druhé brance jim ale hodně pomohl střídající Sio, který fauloval ve vápně. Samaras při penaltě zachoval chladnou hlavu a v 93. minutě ze své první rány na branku na turnaji vystřelil Řekům postup.

"Přijeli jsme sem do Brazílie postoupit ze skupiny. Ještě nikdy předtím se nám to na MS nepodařilo a dnes jsme to dokázali ve velkém stylu. Gól měl přijít dřív. Bůh nám nakonec pomohl a všichni mu děkujeme," řekl kapitán Jorgos Karagunis, jeden ze dvou pamětníků vítězného Eura 2004.

Trenér Pobřeží slonoviny rezignoval

"Po šampionátu mi vyprší stávající smlouva a nebudu jednat o prodloužení. Je to logické, když jsme neuspěli na mistrovství Afriky a vypadli jsme ze světového šampionátu. Zodpovědnost leží na mně," řekl Lamouchi.

Reprezentaci Pobřeží slonoviny vedl od předloňského května a šlo o jeho první trenérským angažmá. Hráčskou kariéru, během které nastupoval i za Auxerre, Monako, Inter Milán a Marseille, ukončil dvanáctinásobný francouzský reprezentant v roce 2009.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!