Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Podepsáno. Souček patří West Hamu, pokud se udrží, inkasuje Slavia přes 521 milionů korun

Tomáš Souček v dresu West Hamu. foto: West Ham United

Doporučujeme
PRAHA - Fotbalový záložník Tomáš Souček podepsal smlouvu s West Ham United, kam odchází ze Slavie na hostování. Pokud se „kladiváři“, aktuálně 17. tým Premier League udrží v nejvyšší soutěži, v klubu zůstane a na účet vršovického klubu připutuje dohromady 20,7 milionů eur (cca 521 milionů korun), což by ze čtyřiadvacetiletého středopolaře udělalo nejdražšího českého hráče přestupujícího z české ligy do zahraničí.
  13:56

„Hráč podepsal smlouvu, my jsme podepsali smlouvu, vše je domluveno,“ potvrdil pro LN a Lidovky.cz ve středu časně odpoledne předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

„Byl jsem ve Slavii strašně šťastný. Říkal jsem si, co může být ještě lepšího, hraní ve Slavii mi umožnilo prorazit do nároďáku a nemohl jsem být po fotbalové a osobní stránce šťastnější. Vyskytla se ale tahle velká výzva, já jsem před sebe dal pro a proti a rozhodl jsem se, že tu výzvu chci přijmout,“ řekl pro klubový web Souček.

Tomáš Souček s dresem West Hamu.
Utkání 15. kola první fotbalové ligy: SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava, 2....

Čtyřiadvacetiletý kapitán sešívaných, který v klubu strávil 14 let, dostal na začátku týdne svolení klubu k odletu do Londýna, kde úspěšně absolvoval zdravotní prohlídku. Momentálně 17. celek Premier League (má stejně bodů jako sestupující osmnáctý Bournemouth) o Součka hodně stál. Respektive nový trenér David Moyes.

Dokonce tak moc, že byl na rozdíl od rivala z Brightonu ochotný přistoupit na podmínky českého mistra i samotného hráče:

Hostování pro jarní část sezony s automatickou opcí ve chvíli, kdy se klub v nejslavnější ligové soutěži světa udrží. Brighton toto akceptoval nechtěl, byť nakonec nabízel za okamžitý přestup přes 18 milionů eur.

Rekordní Souček

Přestupní rekord českého hráče z domácí soutěže do zahraničí drží Tomáš Rosický, za nějž Dortmund zaplatil před 19 lety Spartě 504 milionů korun.

Souček tak míří do západního Londýna. Finance? 4,5 milionů eur za hostování, 16,7 milionů doplatek za případný dokončený přestup a bonusy z dalšího prodeje českého reprezentanta. „Navíc jsme se domluvili, že West Ham sem přijede odehrát přátelské utkání, výtěžek si rozdělíme půl na půl,“ řekl Tvrdík.

„Pro nás je to krásná nabídka, stejně tak pro Tomáše. Upřímně nevím, co si mám přát více, zda to, aby se West Ham udržel a my inkasovali přestupní rekord české ligy, nebo aby se nám Suk po jarní části sezony vrátil,“ pokračoval nejmocnější muž Slavie.

Ten zároveň přiznal, že bez Součka to bude mít obhájce titulu hodně těžké. „Nahradit Suka bude nesmírné náročné. Ale máme bodový polštář 16 bodů v lize, takže se na tuto situaci můžeme během jara připravit,“ přidal.

Souček odchází do West Hamu za 400 milionů korun, píše britský tisk. Tvrdík: Nic podepsáno není

Rodáka z Havlíčkova Brodu čeká pompézní představení, „kladiváři“ dneska večer hostí lídra soutěže z Liverpoolu. A před duelem by se měl na trávníku před 60 tisíci diváků ukázat s novým dresem právě Souček.

„Je to kapitán Slavie Praha. Hrál jako defenzivní záložník, ale dal rovněž hodně gólů jako ofenzivní záložník. V této chvíli splňuje všechny naše požadavky. Musíme mu dát příležitost i čas, aby se tu adaptoval,“ řekl už v úterý Moyes.

Ten by mohl poslat svoji vysněnou posilu poprvé na zelený pažit už v sobotu, opět doma. A v pikantním ligovém souboji s Brightonem...

Přehled nejdražších přestupů fotbalistů z domácí soutěže

(přepočet v milionech korun, u oficiálně neoznámených podle spekulací médií)

  • 521 - Tomáš Souček, Slavia Praha - West Ham United, leden 2020*
  • 504 - Tomáš Rosický, Sparta Praha - Borussia Dortmund, leden 2001
  • 310 - Alex Král, Slavia Praha - Spartak Moskva, září 2019
  • 230 - Bořek Dočkal, Sparta Praha - Che-nan Ťien-jie, únor 2017
  • 200 - Nicolae Stanciu, Sparta Praha - Al Ahlí, leden 2019
  • 189 - Milan Baroš, Baník Ostrava - FC Liverpool, srpen 2001
  • 150 - Petr Čech, Sparta Praha - Stade Rennes, červenec 2002
  • 149,5 - Tomáš Řepka, Sparta Praha - AC Fiorentina, červenec 1998
  • 145 - Jan Šimůnek, Sparta Praha - Wolfsburg, srpen 2007
  • 143,5 - Karel Poborský, Slavia Praha - Manchester United, srpen 1996
  • 138,7 - Pavel Nedvěd, Sparta Praha - Lazio Řím, červenec 1996.

Poznámka:* - nejdříve hostování za 113 milionů korun, pokud West Ham nesestoupí, doplatí v létě zbytek částky.