Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se na seznam korupčních kauz v tuzemském fotbale

Sport

  7:00
PRAHA - Přinášíme vám výběr těch nejznámějších korupčních afér v domácích fotbalových soutěžích.
  • 1978 - Za uplácení bylo odsouzeno několik funkcionářů ve Vlašimi, kteří z takzvaných černých fondů financovali ligovou kvalifikaci proti Frýdku-Místku. Tu sice vyhráli, postoupili až do finále baráže, tam ale podlehli Košicím. Vlašim byla nakonec přeřazena z druhé ligy do divize.
  • 1981 - V Příbrami, hrající tehdy druhou nejvyšší soutěž ČNL, bylo kvůli korupci odsouzeno 14 činovníků v čele s Jaroslavem Houškou (spoluautorem knihy Fotbal na prodej), který si odseděl dva roky za úplatkářství.
  • 1985 - Zástupci Českých Budějovic udali lídra ČNL z Brna, že se pokusil podplatit jejich hráče. Zbrojovka nebyla ze soutěže vyloučena, ale do první ligy postoupilo právě druhé Dynamo. Odsouzeni byli předseda Brna Kos a trenér Mikloš.
  • 1990 - Do úplatkářské aféry byly v druhé lize namočeny Teplice, Zlín a Frýdek-Místek. Nejprve byly kluby vyloučeny ze soutěže, později dosáhly snížení trestu na odebrání šesti bodů a šestnáct podzimních zápasů dohrávaly až na jaře.
  • 1990 - V případu Spartaku Ústí nad Labem, startujícího v třetí lize, bylo z trestného činu přijímání úplatku nebo podplácení obviněno 69 osob. Za úmyslné ovlivnění výsledků byl klub přeřazen do krajského přeboru, na odsouzené se ale vztahovala porevoluční amnestie prezidenta Václava Havla.
  • 2004 - Nejrozsáhlejší korupční skandál v českém či československém profesionálním fotbalu rozpoutaly v dubnu 2004 policejní odposlechy. Bylo potrestáno pět klubů (Synot, Liberec, Opava, Žižkov a druholigové Vítkovice), pět delegátů, 14 rozhodčích a devět funkcionářů, uloženy finanční postihy v celkové výši 3,985.000 korun, rozdány tresty zákazu činnosti v souhrnu na 62,5 roku a klubům bylo odebráno 45 bodů. Několika aktérům udělil různě vysoké podmíněné a finanční tresty i soud.

INFOGRAFIKA

Grafika: Ivan Horník

Horník se vrátil do fotbalu. Je manažerem ve střížkovské Bohemce.

  • 2007 - V kauze ovlivnění výsledku související se sázením hráčů na střetnutí druhé ligy Bystrc - Vítkovice byli potrestáni bystrčtí fotbalisté Zdeněk Houšť, Aleš Schuster a Tomáš Mrázek i trenér týmu Tibor Duda. Soud jim vyměřil různě vysoké podmíněné a finanční tresty i zákazy činnosti, odsouzen byl rovněž šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko.
  • 2009 - Dosud nedořešená kauza se týká údajného předání úplatku ve výši 300.000 korun, který měl před prvoligovým zápasem Bohemians Praha v Olomouci v květnu 2009 nabídnout soupeři olomoucký brankář Petr Drobisz. Aféru rozpoutal prezident Bohemians Praha Karel Kapr, který předání úplatku nahlásil s několikaměsíčním zpožděním. Disciplinární komise nakonec potrestala Olomouc devítibodovým odpočtem a čtyřmilionovou pokutou, Bohemians Praha dostali pokutu šest milionů korun a odpočet 15 bodů (vedle nedodání důkazů o korupci i za nenastoupení k utkání s Bohemians 1905). Peněžní tresty i zákaz činnosti obdržel rovněž Drobisz. Soud čtveřici mužů obžalovaných z podplácení a přijímání úplatku opakovaně zprostil obžaloby, naposledy v prosinci 2012.
  • 2012 - Poslední korupční kauzu také stále vyšetřuje policie. Bývalý ligový sudí Tomáš Adámek uvedl, že mu někdejší manažer druholigových klubů Čáslavi a Táborska Martin Svoboda, přítel generálního manažera Viktorie Plzeň Adolfa Šádka, před jarním zápasem Jablonec - Plzeň dal 200 tisíc korun za ovlivnění utkání ve prospěch Západočechů. Zástupci plzeňské Viktorie jakoukoli spojitost s možnou korupcí odmítají, Adámkovo tvrzení popírá i Svoboda.
Autoři: ,