Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Podivnosti kolem zápasu o titul. Nasazení videa neumožní delegace

Sport

  6:15
PRAHA - V sobotním předposledním kole fotbalové ligy, kdy se může rozhodnout o všech nejdůležitějších pozicích v tabulce, nebude ani na jednom utkání nasazen videorozhodčí. Proč? Oficiální důvod je nevhodná delegace rozhodčích.

Roman Hrubeš během on-line testu videorozhodčího při utkání Sparta vs. Mladá Boleslav. foto: LFA

Okolnosti kolem sobotního dějství rozhodně nebudí důvěru fanoušků, český fotbal opět nahrává spekulacím a různým podezřením.

„Ve 29. kole HET ligy nebude na utkání FC Viktoria Plzeň – FK Teplice, které vysílá přímým přenosem O2 TV Sport, nasazen videorozhodčí, jelikož to neumožňuje delegace rozhodčích,“ vysvětlilo vedení soutěže prostřednictvím twitterového účtu.

18.května 2018 v 11:09, příspěvek archivován: 18.května 2018 v 19:34

Ve 29. kole HET ligy nebude na utkání FC Viktoria Plzeň – FK Teplice, které vysílá přímým přenosem O2 TV Sport, nasazen videorozhodčí, jelikož to neumožňuje delegace rozhodčích.

Sudí na zápasy nasazuje komise rozhodčích, která patří pod fotbalovou asociaci (FAČR), nikoli pod Ligovou fotbalovou asociaci (LFA), pod níž patří projekt videorozhodčích.

Aby mohl být nasazen, musí být splněno několik podmínek. LFA musí na každý konkrétní zápas dostat povolení od Mezinárodní pravidlové komise (IFAB). Dosud nebyl problém.

Podmínkou je například nasazení rozhodčích u videa i na hřišti, kteří splňují určitá kritéria, jako je dostatečné proškolení či praxe.

Jenže Pavel Julínek, kterého komise rozhodčích do Plzně nominovala, je nesplňuje. Proč ho tedy nasadila? Dotaz iDNES.cz zůstal bez reakce.

Julínek na sebe naposledy upozornil v utkání 26. kola, kdy chyboval v neprospěch druhé Slavie. V závěru jejího zápasu proti Slovácku totiž nenařídil proti hostům pokutový kop za faul na Součka.

Videorozhodčí v české nejvyšší soutěži funguje od konce podzimu v testovacím režimu. Dohlíží na vybraná utkání kola.

Pro fungování videorozhodčího v české lize je nezbytně nutná přítomnost speciálního přenosového vozu, který má v republice pouze O2 TV. Takže technologii lze využít na zápase, který si televize vybere pro svůj přenos.

Výjimkou bylo 26. kolo, ve kterém videosudí nebyl na žádném utkání, protože přenosový vůz nebyl k dispozici, O2 TV ho zapůjčila na Slovensko, což se vědělo dlouho dopředu. Naopak v minulém dějství videorozhodčí hlídali dvě utkání (Plzeň - Slovácko, Dukla - Slavia).

A právě v pondělí po posledním utkání předchozího kola Dukla - Slavia (0:2) O2 TV prostřednictvím výkonného ředitele sportovních kanálů Marka Kindernaye oznámila, že v 29. kole bude vysílat utkání Plzeň - Teplice.

Logická volba, protože v případě vítězství by domácí získali titul a po zápase by převzali trofej. Tu jim může přihrát i zaváhání Slavie v souběžně hraném utkání proti Jablonci.

Kindernay na svém twitterovém účtu uvedl, že pokud ze strany LFA přijde požadavek na videorozhodčího, je televize připravena vyhovět. „Přenosový vůz bude v Plzni a je k dispozici po potřeby LFA,“ poznamenal David Solnař, tiskový mluvčí O2 TV.

14.května 2018 v 20:35, příspěvek archivován: 18.května 2018 v 19:36

V sobotu 19.5. vysíláme na O2TV Sport přímý přenos Plzeň-Teplice! Pokud bude LFA požadovat video rozhodčí, jsme připraveni! :-)

O dva dny později komise rozhodčích oznámila delegace a do Plzně nasadila právě Pavla Julínka.

Už během středy Tomáš Syrovátka z vedení Slavie naznačil, že za tím mohou být různé tlaky. „Ve fotbalovém prostředí cítím velký tlak na to, aby v posledních dvou kolech nebyl na zápasech žádný videorozhodčí. Jistému klubu se pod ním nedaří. Jasný důkaz, jak důležitý VAR (videorozhodčí) je,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Lze si domyslet, že mířil na Plzeň. Ta ve čtyřech utkáních, na která videorozhodčí dohlížel, získala jen dva body za remízy se Spartou a Slováckem. Prohrála na Bohemians a na Slavii.

„Nasazení videorozhodčího není v naší kompetenci,“ reagoval plzeňský mluvčí Václav Hanzlík.

Podle zákulisních informací si však Plzeň nasazení videa přála, aby odpadly jakékoli pochyby.

Je veřejným tajemstvím, že po dvou letech končí předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz, pod jehož vedením sudí sice chybovali, ale veřejnost měla z práce komise lepší dojem než za předchozího vedení Dagmar Damkové.

Také se ví, že komise projekt videorozhodčí neměla zrovna v oblibě, i když například v derby Sparta - Slavia (3:3) výrazně napomohl férovému průběhu. Stejně tak odhalil chyby v nedávném šlágru Slavia - Plzeň (2:0).

Odpůrci videa v české lize tvrdí, že pokud je video pouze na jednom utkání z kola, tak to narušuje regulérnost soutěže.

16.května 2018 v 18:30, příspěvek archivován: 18.května 2018 v 19:36

Ve fotbalovém prostredi citim velky tlak na to, aby v poslednich dvou kolech nebyl na zapasech zadny videorozhodci. Jistému klubu se pod nim nedari :-) Jasny důkaz, jak dulezity VAR je

„Pokud nám za sezonu v lize padne například dvacet neregulérních branek a video, byť jen v některých zápasech, tento počet omylů omezí, tak ta regulérnost se přece zvýší, ne?“ , která první a druhou ligu řídí.

„Cílem videa ve fotbale je minimalizovat počet zjevných chyb rozhodčích. I když video budeme mít na osmi zápasech kola, všechny chyby to neodstraní. Asi už neprojdou nafilmované pády ve vápně a góly z metrových ofsajdů, ale nafilmovaný přímý kop ze sedmnácti metrů už videorozhodčí řešit nebude a i z něj může padnout gól. A těch situací může vzniknout víc. A taky je nutné si uvědomit, že i videorozhodčí může udělat chybu a jistě ji bohužel někdy udělá,“ vysvětloval Svoboda.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!