Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podle expertů se Češi zlepšili

Sport

  22:01
PRAHA - Individuální výkony portugalských hvězd rozhodly podle expertů o výsledku druhého zápasu českých fotbalistů na evropském šampionátu. Svěřenci Karla Brücknera podali lepší výkon než při vítězné premiéře se Švýcarskem, ale body jim po prohře 1:3 unikly.

Baroš čekal na gól marně. foto: ČTK


"Náš herní projev i výkon byly lepší než proti Švýcarsku, ale je potřeba vidět, že jsme dnes narazili na kvalitnějšího soupeře," řekl bývalý reprezentant Antonín Panenka. "Portugalci mají Deka s Ronaldem. Ti mají skvělou finální přihrávku, hodně těžko se brání a my tak kvalitní hráče nemáme. Matějovský je podobný typ jako Deco, ale jeho kvalit nedosahuje," poukázal mistr Evropy z roku 1976 na největší rozdíl.


Panenka není zastáncem hry na jednoho útočníka, jak dnes český tým nastoupil. "To se těžko vepředu udrží míč, moc jsme se nedostali do větších šancí. Zanechali jsme ale určitě lepší dojem než v prvním zápase," uvedl Panenka, který ocenil výkon autora české branky Libora Sionka. "Ale byl osamocen. Sám se dostával do koncovek, centroval, ale nikoho nenašel," řekl legendární útočník.

Kouč Viktorie Žižkov Stanislav Griga zdůraznil, že Češi narazili na
kvalitního soupeře. "Prohra je nepříjemná, ale výkon byl paradoxně lepší než v prvním zápase. Mistrovství má ale české mužstvo rozehrané slušně a věřím, že v zápase s Tureckem uspěje," mínil slovenský trenér. Za rozhodující moment označil slabší dvacetiminutovku po přestávce. "Toho kvalitní soupeř využil a dostal se do vedení. Myslím, že Češi hráli dnes uvolněněji, lépe se pohybovali hlavně v útočné činnosti. Navíc nehráli tak stereotypně jako v první utkání na Kollera. To je pak fotbal pro soupeře lehko čitelný. Dnes platila rychlost Baroše a podhrotových hráčů," dodal
Griga.


Miroslava Kadlece překvapilo, že se Jan Koller nedostal do základní
sestavy. "Na druhé straně Baroš navzdory dlouhé přestávce, hlavně v prvním poločase, odvedl velmi dobrý výkon. Ve druhém už tolik nebyl vidět. Škoda šancí, které jsme nevyužili," uvedl kapitán stříbrného týmu z mistrovství Evropy 1996. Ocenil kolektivní výkon českého týmu. "O naší prohře rozhodl Ronaldo a jeho druhý gól. Po něm jsme museli otevřít hru. Navzdory porážce jsme podali mnohem lepší výkon než proti Švýcarsku," řekl Kadlec.


Bývalý reprezentant a trenér Verner Lička ocenil kvalitu soupeře. "Narazili jsme na abnormálně vynikajícího soupeře s vynikajícími osobnostmi. Rozhodly naše chyby při přechodu do útočného postavení. To je to nejnebezpečnější, co může být. Takové chyby jsme udělali čtyři a třikrát jsme z toho dostali góly," uvedl Lička.
Výkon české reprezentace se podle něj v žádném případě nedá hodnotit jako zklamání. "Nad výsledkem bych vůbec neplakal. Odvedli jsme dobrý výkon, ale více individualit bylo prostě na straně soupeře. Dokázali jsme eliminovat sílu soupeře tím, že jsme v hustém bloku dokázali vyvinout tlak na čtveřici obránců soupeře a konstruktivní středové hráče. Potom posílali míče do útoku nepřipravené. Čeho jsem se ale bál, to byly ty ztráty míče po našem
zisku a Portugalci je také dokonale potrestali," řekl Lička.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...