Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Podolskiho góly rozvášnily Poláky

Sport

  14:06
VARŠAVA - Polský nacionalista chce vzít občanství Polákům v německém týmu.

Lukas Podolski, německo-polský předmět vášní foto: AFP

Po porážce polských fotbalistů na mistrovství Evropy s Němci přišel bývalý náměstek ministerstva školství Miroslaw Orzechowski s nápadem odebrat občanství Polákům v německém týmu. Polské kořeny má totiž Lukas Podolski, který v nedělním utkání vstřelil obě branky německého celku, a Miroslav Klose, další hrdina favorizovaného mužstva. Emoce po nedělním utkání v Polsku neberou konce.

Žádný hovor v zemi se neobejde bez komentáře k zápasu. Hádka o jeho průběh dokonce stála život jednoho z fanoušků, kterého pobodal nožem kolega. "Okamžitě je nutné odebrat občanství osobám, které hrají v cizích barvách," vyzval bývalý viceministr a politik krajně nacionalistické a katolické Ligy polských rodin (LPR) Orzechowski. Podle polské ústavy však není možné občanství někomu odebrat. Člověk se ho může pouze zříci.

Návrh Orzechowského zarazil úředníky z prezidentského paláce. "Nezabýváme se odebíráním občanství fotbalistům," uvedl Tomasz Brzeziäski z kanceláře prezidenta. Politici se zamýšlí nad tím, zda kontroverzní výpověď Orzechowského není pouze pokusem vrátit se na mediální výsluní. Orzechowski startuje v doplňujících senátních volbách v Podkarpatském vojvodství, které se uskuteční za dva týdny. Orzechowski tvrdí, že to není politická kampaň."

Dlouho jsem o tom přemýšlel. Fotbalisté hráli v cizích klubech, ale nikoliv v reprezentačních týmech. To, že v nich vystupují, může být vnímáno jako náznak toho, že se chtějí vzdát občanství," vysvětlil.
Valná většina polských politiků i sportovních komentátorů však zejména Podolského chválí, a to za to, že po vstřelení branek na jeho tváři nebyla vidět žádná radost. Podolski v několika  rozhovorech zdůraznil, že sice hraje za Německo, ale srdce má v Polsku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!