Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Podpláceli? Německá ‚letní pohádka‘ skončila bez rozsudku, případ korupce při volbě MS 2006 je promlčen

Sport

  7:30
Bellinzona - Případ možné korupce v souvislosti udělením pořadatelství mistrovství světa ve fotbale v roce 2006 je od pondělí promlčený.

ilustrační snímek foto: MAFRA

Szczesny prozradil, proč přišel o místo v Arsenalu: ‚Dal jsem si cigaretu a někdo to řekl Wengerovi‘

Před spolkovým trestním soudem ve švýcarské Bellinzoně v pondělí jednou provždy skončil proces, který měl vnést světlo do přidělení pořadatelství světového fotbalového šampionátu Německu v roce 2006. Od pondělka je celá záležitost promlčena. Nikdy se tak nepotvrdí ani nevyvrátí, jestli Němci mistrovství získali výměnou za to, že penězi ovlivnili hlasování některých členských asociací Světové fotbalové federace (FIFA).

Hoffenheim vs. Herta Berlín, Pavel Kadeřábek bojuje o míč.
Česká republika vs. Německo, kvalifikace o MS 2018: Vaclík inkasuje první...

Vyšetřování celého případu se táhlo pět let a začátek procesu byl několikrát odložen. Před soudem se měli zodpovídat mimo jiné bývalí vysocí funkcionáři Německého fotbalového svazu (DFB), včetně jeho dvou šéfů Theo Zwanzigera a Wolfganga Niersbacha.

Obžaloba je vinila z toho, že DFB v roce 2005 zaplatil 6,7 milionu eur, aby v zákulisí ovlivnil rozhodnutí o pořadatelství šampionátu. Peníze prošly přes účty FIFA na konto tehdejšího šéfa firmy Adidas, francouzského podnikatele Roberta Louis-Dreyfuse. Oficiálně šlo o příspěvek na galavečer FIFA, který se ovšem nikdy nekonal. Stín podezření padl i na šéfa tehdejšího organizačního výboru a německou fotbalovou legendu Franze Beckenbauera. Zjistilo se totiž, že mistr světa z roku 1974 obdržel již o několik let předtím peníze od Louis-Dreyfuse, rovněž ve výši 6,7 milionu eur. Ty zase následně skončily na kontě tehdejšího finančního šéfa FIFA Muhamáda bin Hamáma z Kataru. Dodnes přitom není jasné, kam se finanční prostředky následně poděly.

Fotbalové mistrovství, které se konalo ve dnech 9. června až 9. července 2006, mělo svého času přispět k rozptýlení posledních obav z příliš silného sjednoceného Německa. Velké nadšení místních diváků a vysoká návštěvnost videoprojekcí na veřejných prostranstvích značně přispěly ke zlepšení obrazu Německa ve světě. Pro šampionát se následně vžilo označení „německá letní pohádka“. A to i přesto, že domácí tým nakonec do finále nepostoupil a skončil na třetím místě. Mistry světa se tehdy stali Italové, kteří porazili Francouze na penalty 5:3.

Pro FIFA bylo vyšetřování možné korupce v souvislosti se šampionátem z roku 2006 prestižní záležitostí. Mělo mimo jiné doložit její novou strategii transparentnějšího rozhodování.