130 let
Brankář Petr Čech

Brankář Petr Čech | foto: ČTK

Podzimní část ankety Zlatý míč ČR ovládl brankář Petr Čech

Sport
  •   11:09
PRAHA - Vítězem podzimní části 15. ročníku novinářské fotbalové ankety Zlatý míč ČR se stal brankář Petr Čech z Chelsea před Tomášem Rosickým z Arsenalu a jeho jmenovcem Necidem, působícím v CSKA Moskva. Reprezentační gólman půjde do druhé poloviny soutěže s náskokem 341 bodů. Výsledky dnes oznámili organizátoři ankety, celoroční pořadí bude vyhlášeno po skončení jarní sezony.

Pětinásobný vítěz ankety ovládl hlasování i přesto, že závěr podzimu nezastihl jeho klub v nejlepším rozpoložení. Sám Čech si ale udržuje velkou formu a je stále nejvíce ceněným gólmanem anglické Premier League. I proto má před jarem solidní náskok před reprezentačním kapitánem Rosickým, který po delší době prožil sezonu, během níž ho nesužovaly zdravotní problémy.

Pořadí po podzimním kole fotbalové ankety Zlatý míč ČR

1. Petr Čech (Chelsea) 922 bodů,
2. Tomáš Rosický (Arsenal) 581,
3. Tomáš Necid (CSKA Moskva) 477,
4. Pavel Horváth (Plzeň) 439,
5. Tomáš Ujfaluši (Atlético Madrid) 334,
6. Jaroslav Plašil (Bordeaux) 320,
7. Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) 301,
8. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 244,
9. Michal Kadlec (Leverkusen) 232,
10. Milan Baroš (Galatasaray) 173.

Necid sice v CSKA až na prosincové zápasy nedostával šanci v základní sestavě, ovšem závěr podzimu ho zastihl ve výborné střelecké pohodě, kterou potvrzoval především v Evropské lize. Hodně vysoko se dostal díky výkonům v plzeňském dresu čtvrtý Pavel Horváth, přestože v evropských pohárech se jen mihl a v národním týmu už řadu let nenastupuje.

Tipující ale ocenili jeho zásadní podíl na hře Viktorie, která přezimuje na prvním místě ligové tabulky. V nejlepší jedenáctce jsou vedle Horvátha ještě dva hráči, kteří v národním mužstvu nenastupují. Pátý Tomáš Ujfaluši se reprezentace vzdal, jedenáctý Tomáš Pekhart zatím střílí branky v jednadvacítce, v jejímž dresu se stal nejlepším kanonýrem kvalifikace a pomohl českému výběru k postupu na mistrovství Evropy.

Alespoň jeden bod dostalo 47 fotbalistů. Šestinásobné zastoupení má Plzeň, trojnásobné Sparta Praha. V anketě mohou obdržet hlasy pouze hráči s českou státní příslušností.

Autor: ČTK