Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Poháru chybí sponzor už šest let

Sport

  9:08
PRAHA - Fotbalisté Liberce před dnešním čtvrtfinále Poháru ČMFS s Třincem hlásí: "Chceme dojít až do finále a pohár vyhrát.“ Podobný zájem však domácí pohár, jehož jarní část právě startuje, poutá jen výjimečně. Důvod je už několik let stejný: soutěži chybí sponzor a s ním i peníze, které by kluby lákaly.

Sparta chce obhájit trofej. foto: ČTK


Po šesti letech marného hledání přitom byla opomíjená soutěž k dohodě s hlavním sponzorem blízko. Od dnešních zápasů měl pohár nést jméno sázkové kanceláře Tipsport, jednání však znovu ztroskotala. "Narazilo to na odpor klubů, které mají podepsanou smlouvu s konkurenční firmou Tipsportu,“ vysvětluje šéf marketingové společnosti STES Jan Kinda. Podle informací LN se proti Tipsportu postavily čtyři kluby, jejichž sponzorem je sázková kancelář Fortuna. "Zjistil jsem, že pokud se sponzorem poháru nestane výrobce dámských vložek, dostaneme se s kluby do konfliktu pokaždé,“ dodává trpce Kinda.


Zatímco v zahraničí je domácí pohár respektovanou soutěží, v Česku se dlouhodobě potýká s nezájmem klubů i fanoušků. Podle odborníků je jedinou cestou ke zvýšení prestiže soutěže právě příchod silného sponzora.


Za patnáct let spojilo s pohárem své jméno pět sponzorů, ale jen dva vydrželi déle než jeden rok. Dosud byly největší problém peníze – svaz totiž požaduje od sponzora zhruba sedm milionů korun ročně. V případě Tipsportu však nastal opačný problém. "Této varianty jsem se ještě nevzdal, ale musí se na ní shodnout všechny kluby,“ říká místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek. "Řešením by bylo, kdyby svaz umožnil účast jen klubům, které budou souhlasit se stanovenými podmínkami. To je ale příliš silové řešení.“


Pohár ČMFS si tak na sebe stále nedokáže vydělat a musí ho dotovat liga. I proto letos na vítěze čeká odměna jen 1,5 milionu a na poraženého finalistu 500 tisíc. "Potřebujeme získat víc peněz, aby se část z nich mohla rozpustit i do klubů z nižších soutěží,“ míní Kinda. Svaz teď řeší, co s pohárem dál. "Není to soutěž k odpisu, pořád z ní vede cesta do Poháru UEFA. Důvod účasti ale nikdy nebude finanční,“ připomíná Vacek.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...