Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Poklad ve zlatém vězení. Podaří se Spartě vykoupit z Číny reprezentačního kapitána?

Sport

  6:00
PRAHA - Sezona v americké Major League Soccer mu skončila a teď přemýšlí, kam dál. Cena Bořka Dočkala je však 150 milionů korun, což kluby odrazuje od toho, aby ho vykoupily z čínského „vězení“.

Bořek Dočkal. foto:  Michal Šula, MAFRA

Pět zápasů pro Baroše, plné stadiony, výprask Plzně a rudé tápání. To přinesla první část ligy

Před téměř dvěma lety odcházel Bořek Dočkal jako vůbec první český fotbalista do čínské ligy. 

Za v přepočtu 234 milionů korun jej koupil Che-nan Ťien-jie, aby mu tam tvořil hru. Dočkal však velkou díru do světa v čínském klubu neudělal, a tak byl po ročním působení moc rád, když po něm sáhla Philadelphia z americké MLS.

V zámoří se mu narodilo druhé dítě, třicetiletý kapitán české reprezentace si užíval jak v osobním životě, tak na hřišti a stal se nejlepším hráčem i střelcem svého klubu. 

Bořek Dočkal se raduje spolu s Patrikem Schickem.

Celou dobu však věděl, že je za oceánem jen na ročním hostování a že se musí vrátit v zimě zpátky do Číny, kde neprožíval dobré časy.

V Che-nan Ťien-jie mu přitom vyprší smlouva až v únoru 2021. 

Před následným reprezentačním blokem, v němž se Češi zítra utkají v přípravném zápase v Polsku a v pondělí doma v Lize národů se Slovenskem, se Dočkal udržoval v provozní teplotě se Spartou.

Dalo by se očekávat, že o svého někdejšího lídra budou mít Letenští zájem zvlášť proto, že po jeho odchodu a po ukončení kariéry kanonýra Davida Lafaty je Sparta bez výraznějšího vůdce.

Letenští sice mají o ofenzivního lídra reprezentace zájem, oficiální nabídku však do Číny neposlali. Je dost možné, že je odrazuje odstupné ve výši v přepočtu 150 milionů korun.

Český trenér Jaroslav Šilhavý a kapitán Bořek Dočkal se radují z vítězství.

Čínský klub jednoduše nechce prodejem až tak prodělat. „Zatím je hrozně těžké říci, co po konci sezony v Americe přijde. Situace se může vyvíjet různě a nejsem si úplně jistý, zda bude záležet, co budu chtít já. 

Než jsem odešel do Ameriky, prodloužil jsem v Číně smlouvu,“ nechal se slyšet na říjnovém srazu, kde výborným výkonem přispěl k výhře 2:1 v Trnavě proti Slovensku.

Situace v čínské Super League se sice dlouho vyvíjela v Dočkalův prospěch, protože pokud by Che-nan Ťien-jie sestoupil do druhé nejvyšší soutěže, narazil by na fakt, že je v ní omezen počet cizinců. 

A přestože to ještě nedávno skutečně vypadalo na sestup, klub z města Čeng-čou se nakonec v Super League zachránil.

Spartě tedy v honu za svým bývalým hráčem nezbývá nic jiného, než čínskému týmu případně splnit jeho finanční nároky. Pokud by se tak stalo, z Dočkala by byl suverénně nejdražší hráč historie české ligy. 

Česko vs. Turecko (Köybaşı a Dočkal).
Bořek Dočkal vzal kvůli neproměněné penaltě prohru Sparty v Miláně na sebe.

Tím dosavadním je současný kapitán Letenských Nicolae Stanciu, který minulou zimu přestoupil na Letnou z Anderlechtu za v přepočtu 115 milionů korun.

Pro celek Zdeňka Ščasného je každopádně vidina případného příchodu „ztraceného syna“ velmi lákavá. 

Pokud by Dočkal doplnil záložní řadu vedle Stanciua, Kangy a Frýdka, šlo by od Letenských o rázný atak na mistrovskou korunu, kterou vybojovali naposledy v roce 2014. 

A to by se v zimě mohl vrátit i odchovanec Ladislav Krejčí, který se příliš neprosadil během tří sezon v italské Boloni.