Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Poláci mají svého Colinu

Sport

  13:36
VÍDEŇ - Ta vzpomínka Čechy stále bolí. Přestože Ital Colina byl jedním z nejlepších rozhodčích na světě, pro nás vždy zůstane tím nejhorším. Přesně tak chápeme pocity, které po včerejším utkání s Rakouskem zažívají Poláci.

Kdyby tohle písknul v Anglii... foto: AFP

Tenhle případ je podobný v několika směrech. Nejen, že se jedná o dvě země, které z jakéhosi pokřiveného pohledu patří do evropského "vidlákova" (zejména po fotbalové stránce), ale i to že se pískalo ve prospěch domácího celku.

I na hřišti byla situace na chlup stejná: nastavení zápasu, a značně přifilmované stažení hráče v pokutovém území. Jistě, přesně v liteře pravidel se jednalo o faul. Nicméně v tomto či jiném zápase proběhnou desítky podobných zákroků naprosto bez trestu, natož pak v pokutovém území. Chtělo by se říct, že takových penalt bylo odpískáno za posledních osm let.... hm, no asi dvě. V roce 2000 v Amsterdamu v zápase Nizozemsko - Česko a v roce 2008 ve Vídni v zápase Rakousko - Polsko.

"Nemohu se s tím vyrovnat. Ve fotbale se pohybuji 43 let a vždy jsem se dokázal s rozhodnutím sudích smířit, ale tohle je něco, co nedokážu pochopit," láteřil po čtvrtečním utkání nizozemský trenér polského výběru Leo Beenhakker. "Ve vápně byly stejné souboje, jaké jsou v posledních pěti letech ve fotbale běžné. A pak rozhodčí nařídil penaltu za něco, co viděl jen on. Nevím proč, možná jen chtěl ukázat, jaký chlapák to je a že na to má kuráž," dodal pětašedesátiletý trenér.

Jako by to byla ozvěna z Eura 2000. Smutná podobnost je i v tom, že stejně jako tehdy pro Čechy, i nyní pro Poláky to bude zřejmě lístek na cestu domů.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.