Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Poláci se zlobí: Na Euru jsme nepadli, Portugalci nevyhráli, domů ale jedeme my

Sport

  10:00
PRAHA - Poláci se ve čtvrtek před půlnocí probudili ze svého evropského medailového snu. Na šampionátu ve Francii skončili kvůli penaltám s Portugalskem, které ještě na Euru nevyhrálo v základní hrací době žádný zápas, zatímco Poláci po 90, resp. 120 minutách žádný zápas neprohráli.

Kapitán Poláků Robert Lewandowski ukrýval své slzy pod dresem. foto: Reuters

Lewandowskiho rychlý gól Portugalce nezlomil. Penalty rozhodl náhradník Quaresma

Jako jediný tým na Euru si vyzkoušel dva penaltové rozstřely. Polsko jeden zvládlo a vyřadilo Švýcary, ale proti Portugalsku padlo.

„Takové vyřazení nás hodně bolí,“ přiznával kapitán Robert Lewandowski. Brankář Lukasz Fabiański si nezvládnutý čtvrtfinálový rozstřel vyčítal: „Nechytil jsem nic,“ litoval.

„Takové jsou turnaje. Je to paradox. Nevyhráli a jsou v semifinále,“ kroutil hlavou nad portugalským příběhem Lewandowski, který první čtvrtfinálový večer otevřel rychlým gólem. „Škoda, že jsme neměli víc štěstí. Takové vypadnutí nás hodně bolí.“

Fabiański: Kdybych tak zůstal stát

V emocích hodnotil konec na šampionátu také Fabiański. Brankář Polska, který na turnaj přijel jako náhradník. „Mám na sebe vysoké nároky. Týmu jsem nepomohl, zvlášť v penaltách,“ litoval před kamerou se skleněnýma očima.

Polsko se může zapsat do historie. Stejně tak ale také Portugalec Ronaldo

Přitom právě gólman Swansea patřil po celou dobu turnaje k polským oporám. Naskočil až do druhého zápasu, protože Szczesného vyřadilo zranění, a v bráně už zůstal.

Vychytal Němce i Ukrajince. Dlouho deptal Švýcary, než ho Shaqiri překonal skvostnými nůžkami.

V penaltách v osmifinále měl štěstí, když Xhaka v rozhodující moment vůbec netrefil bránu. Proti Portugalcům žádnou z pěti střel nechytil.

Ani tu rozhodující, kterou umístil tvrdě doprostřed Quaresma. „Kdybych tak zůstal stát...“ kroutil hlavou Fabianski, jenž skákal po své pravé ruce.

Zápas jsme neprohráli, takové vyřazení bolí

Nezachránil proto předchozí nezdar záložníka Blaszczykowského, který jako jediný z devíti střelců ve čtvrtfinálovém rozstřelu neproměnil. A přerušil tak své „turnajové kouzlo“.

Ještě před zápasem totiž šikovného křídelníka s dlouhým jménem zdobila parádní statistika: na posledních šesti polských gólech na velkých turnajích se přímo podílel brankou či asistencí.

Polsko vs. Portugalsko (smutní Poláci).
Polsko vs. Portugalsko (Pepe se svým dítětem).

Třicetiletý hráč, který v osmifinále vstřelil gól Švýcarsku a pak proměnil i penaltu, tentokrát neuspěl.

„Zápas jsme neprohráli, nezvládli jsme jen penalty. Takové vypadnutí bolí, ale do budoucnosti teď můžeme hledět optimisticky,“ prohlásil polský trenér Adam Nawalka.

A má pravdu, Poláci patřili na Euru k příjemným překvapením a jejich vystoupení bylo povedené, i když nakonec odjíždějí v slzách.