Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Policie se nejvíc bojí polských rowdies

Sport

  11:55
BERLÍN (od spolupracovníka LN v Německu) - Je něco, co by mohlo nadcházející fotbalové mistrovství světa pokazit? Kromě hrozby teroristického útoku se pořadatelé nejvíce obávají řádění rowdies. Po zkušenosti z minulých šampionátů se ale organizátoři na fotbalové chuligány velmi pečlivě připravili.

Při Euru v Portugalsku nevznikly s fanoušky žádné větší problémy. foto: NICOLAS ASFOURI AFP

Doslova o každém kroku „známých firem“ z řad německých i zahraničních hooligans ví policejní jednotka skrývající se pod zkratkou ZIS (Zentrale Informationsstelle Sporteinsätze). Ta je součástí Zemského kriminálního úřadu v Severním Porýní-Vestfálsku.

V její databázi se skrývají jména asi 7000 německých výtržníků, kteří se v minulosti při sportovních akcích dopustili násilí. V posledních měsících policisté z ZIS úzce spolupracovali s kolegy ze zemí, které se na šampionát kvalifikovaly. Hlavním cílem bylo, aby se vyhlášení rowdies do Německa vůbec nedostali.

„Britské úřady vydaly pro asi 3500 nejhorších chuligánů tzv. 'banning order'. Jde o soudní opatření, které fanouškům ukládá zůstat během mistrovství na ostrovech. Tito rowdies musejí na policii odevzdat svůj cestovní pas a mají povinnost pravidelně se úřadům hlásit,“ vysvětluje vrchní policejní komisař Frank Scheulen.

Největší hrůza ale poslední dobou nejde z anglických výtržníků, ale z jejich polských kolegů. Těch se do Německa chystají tisíce a hříčkou osudu se Polsko dostalo do stejné základní skupiny s hostitelskou zemí.

Čeho jsou polští chuligáni schopní, se fotbalový svět naposledy přesvědčil na začátku května. Při násilnostech ve varšavském Starém městě a následné gigantické bitvě s policií bylo 60 mužů zákona zraněno a 250 nejhorších výtržníků následně skončilo za mřížemi. Výměna informací mezi německými a polskými kolegy je zvlášť intenzivní a podle předpokládaného scénáře by pouť fotbalových násilníků do dějiště šampionátu měla skončit už na německopolské hranici.

Frank Scheulen vkládá velké naděje také do policistů z účastnických států, kteří do Německa přijedou a budou přitom smět nosit své národní uniformy. „Jde o tzv. spottery, kteří samozřejmě svoji národní 'klientelu' z řad rowdies od vidění dobře znají,“ vysvětluje. „Když by se polský chuligán náhodou dostal až do dějiště zápasu, tak je velmi pravděpodobné, že první, koho na vlakovém nástupišti uvidí, bude jemu známý polský policista. V tu ránu mu dojde, že může být identifikován, a tahle prevence, tenhle prvek odstrašení by nebezpečnost těchto fanoušků měla výrazně snížit,“ věří vrchní komisař Scheulen.

Podle něj navíc od těchto „spotters“ půjde okamžitě hláška zásahové jednotce o přítomnosti potenciálních výtržníků. „Samozřejmě neuhlídáme všechno,“ mírní optimismus německý policista a na mysli má hlavně organizovanou bitvu někde v ústraní, kterou si naposledy v listopadu domluvili přes internet ostří hoši z jeho země a skupina Poláků.

Tehdy berlínská zásahová jednotka přišla až po boji, ve kterém měli navrch lépe připravení Poláci. Policisté tak mohli získat jen osobní údaje od pestré směsice pětačtyřiceti německých neonacistů a výtržníků.

Je tu šampionát, schengenské dohody neplatí
Ministr vnitra Wolfgang Schäuble dal policii do rukou ještě jednu mocnou zbraň. Po dobu mistrovství světa totiž bude pozastavena platnost schengenských dohod, a tak se případ od případu vrátí třeba na francouzsko-německou hranici kontroly.
Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!