Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Policie si opět posvítila na fotbalovou asociaci. Nezdály se jí ‚podivné smlouvy‘ za dezinfekci

ilustrační snímek foto: ČTK

Praha - Detektivové opět navštívili sídlo Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na pražském Strahově. Přítomnost policie potvrdil mluvčí Michal Jurman, konkrétní detaily či příčinu vyšetřování neprozradil.
  10:05aktualizováno  10:25

„FAČR poskytuje zástupcům PČR standardně maximální součinnost tak, jak avizovala dopředu v podobných případech, tzn. že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách,“ uvedl Jurman, mluvčí asociace.

„Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat,“ dodal. 

S informací, že policie zasahuje v budově FAČR, přišel mezi prvními server Seznam Zprávy. Podle něj by přítomnost strážců zákona měla souviset s podivnými smlouvami za dezinfekci, které letos v červnu podepsal i předseda asociace Martin Malík.

Na problém s kontraktem upozornila v prosinci Revizní a kontrolní komise FAČR. Společnost bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha měla provést dezinfekci v prostorách devadesáti klubů, ale neučinila tak ani v polovině.

I kdyby přitom byla zakázka realizována v plném rozsahu, částka 9,89 milionu korun, na kterou byla smlouva uzavřena, je podle revizní komise přemrštěná. Přípravnou fázi projektu označila za diletantskou.

Zásadní část z vydaných peněz se měla nicméně asociaci vrátit, neboť s dodavatelem dezinfekčních prací uzavřela dohodu o narovnání. Tymichova firma vrátí 6,79 milionu korun a uhradí pokutu 2,4 milionu korun.

Roman Berbr.
Roman Berbr po propuštění z vazby.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v sídle asociace už loni na podzim, kdy odstartovala kauza údajné korupce a ovlivňování výsledků kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra.

I v „případě dezinfekce“ mohlo jít o pokus odvést finanční prostředky z pokladny FAČR, tak jako při nelegálním vyvedení téměř milionu korun z plzeňského svazu, z něhož je Berbr rovněž obviněn.

Berbr byl od poloviny října kvůli podezření z ovlivňování výsledků fotbalových zápasů a z podílu na sázkařských podvodech ve vazbě, vězení opustil po třech měsících v polovině ledna. Vyšetřován je na svobodě.

V kauze jde podle kriminalistů o ovlivňování zápasů prostřednictvím rozhodčích, které řídila organizovaná skupina. Mělo jít hlavně o duely Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Utkání měla být ovlivňována i za účelem sázek.

Někdejší ligový rozhodčí Berbr, díky svému vlivu dlouhodobě považovaný za faktického šéfa fotbalu, po zatčení rezignoval na své funkce. Opustil post místopředsedy FAČR, pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského svazu, později odstoupil také z představenstva STES, marketingové firmy fotbalové asociace. 

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč