130 let
Skutečně

Skutečně | foto: Reuters

Doporučujeme

Politický trest za sportovní selhání? Žádná novinka. Neminul ani ČSSR

Sport
  •   8:00
PRAHA - Vrátili se domů poraženi, a tak musí pykat. Jak? Třeba tím, že je veřejně postavili před čtyři sta předních politiků, sportovců a studentů. A oni šest hodin čelili drtivé palbě kritiky...

Ne, tohle není další z kolujících vtipů na adresu té nejizolovanější země světa. To se v KLDR skutečně stalo. Řeč je o fotbalistech Severní Koreje, kteří v červnu prohráli všechna tři utkání mistrovství světa v Jihoafrické republice. Na světový šampionát se dostali po 44 letech.

Politika však hýbala fotbalem celá desetiletí. Zvláště pak v komunistických režimech. A normalizační bič nad sebou pocítili i českoslovenští fotbalisté. Psal se rok 1970 a celý svět obdivoval Pelého, který na mistrovství světa v Mexiku potřetí v kariéře dovedl tým "kanárků" k vítězství.

Legendární Ivo Viktor: Strana si na nás našla bič - VÍCE ZDE

Čechoslováci v čele s Viktorem, Dobiašem a Kvašňákem ale na turnaji selhali. Nevyhráli jediný zápas. A za pár týdnů padl trest: žádný z účastníků šampionátu nesmí rok nastupovat v národním týmu.

Co na tom, že vystoupení v Mexiku nebylo z dnešního pohledu vlastně až tak velkým propadákem. Tým trenéra Marka tehdy podlehl nejprve pozdějším šampionům z Brazílie 1:4, pak úřadujícím mistrům světa z Anglie 0:1 a nevyzpytatelným Rumunům 1:2. Nikdo ani neřešil, že hráči přijeli do dějiště až na poslední chvíli a nestihli se aklimatizovat. Zkrátka se plánoval úspěch, a ten nepřišel. Jak ale vysvětlit podivný trest? Vyloučit nedávné hrdiny jen kvůli třem porážkám si netroufli ani normalizací omámení komunisté z Prahy. A tak se našla zástěrka. Objevila se aféra "Adidas-Puma".

Severokorejští fotbalisté.

Zhruba polovina reprezentantů totiž nastupovala v kopačkách Adolfa Dasslera, druhá pak se značkou jeho bratra. A rázem se objevili svědci, kteří tvrdili, že se tým rozdělil na dva tábory. Pumáci prý kopou adidasáky a naopak.

"To byla pěkná kravina. Že se někdo na trávníku kopnul s Kvašňákem nebo Adamcem? To je přece normální," vzpomíná brankář Ivo Viktor. Bafuňáři, ti byli neoblomní. Hráči se prý víc starali o to, zda dostanou nějakou marku, než o výsledek. Zákaz startu musí platit.

"Těžko říci, kdo a co tímto potrestáním sledoval. Být najednou přísným a spravedlivým za každou cenu, nebo to měla být snaha, aby naše veřejnost vzala na vědomí, že si fotbalisté udělali pořádek?" tázal se tehdy i stranický list Rudé právo.

A brzy se ptali všichni.

Nově vzniklá reprezentace sestavená z hráčů průměrných prvoligových mužstev totálně selhala v úvodu následující kvalifikace. Už po půl roce se tak z nedávných psanců stali znovu reprezentanti.

Autoři: Ondřej Suchan, Vítězslav Čermák