Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Polská hvězda a syn judisty Lewandowski sbírá tituly

Sport

  15:53
VRATISLAV - Měl se věnovat bojovým sportům či volejbalu, místo toho si ale vybral fotbal. Z vytáhlého chlapce se časem stal obávaný útočník Robert Lewandowski, který bude v sobotu v dresu polské reprezentace strašit českou obranu v rozhodujícím duelu o postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Polský útočník Robert Lewandowski foto: ČTK

Třiadvacetiletý Lewandowski se narodil ve Varšavě do sportovní rodiny. Otec Krzysztof byl polským šampionem v judu a matka Iwona zasvětila život volejbalu. A jelikož jejich syn už odmala byl poměrně vytáhlý a hubený, měl nejlepší předpoklady pro to, aby si vybral jeden ze sportů svých rodičů - jako jeho sestra Milena, reprezentanta Polska ve volejbalu. Ovšem Robert zatoužil po fotbale.

Jeho otec totiž po kariéře v judu přesedlal na fotbal, který hrával za Hutnik Varšava, a jednou vzal Roberta s sebou na trénink. Chlapci se to zalíbilo natolik, že neustále kopal do míče. Moc toužil po tom obléknout dres Legie Varšava, ale ta neměla pro jeho věkovou kategorii tréninkovou skupinu, a tak se mladý Robert přihlásil do klubu Varsovia Varšava. Ani mu nevadilo, že hřiště bylo spíše z hlíny než z trávy a že ve sprchách netekla teplá voda.

"Neustále měl míč u sebe, i při večeři ho držel pod stolem. Nemohli jsme ho od něj oddělit. Manžel tomu ale také propadl. Dokonce jednou prosil pastora, aby zkrátil bohoslužbu, abychom stihli Roberta odvést na zápas. Z obleku se převlékal do dresu v autě, aby mohl vyběhnout hned na hřiště," vzpomínala Lewandowského matka, která se od roku 1995 musela o děti starat sama, poté co její manžel zemřel.

Opravdu prorazil až v Pruszkówě

Následně si Robert zahrál za Deltu ve čtvrté lize, ale po pár zápasech se konečně ozvala vytoužená Legia Varšava. Za ni dohrál sezonu v rezervě, ale pak přišlo zranění a dlouhé léčení. V Legii nechtěli čekat, a tak musel znovu hledat angažmá. Nakonec mu pomohla matka, která mu domluvila místo v třetiligovém celku Znicz Pruszków, kde pracovala jako trenérka volejbalistek.

To byl opravdový začátek jeho profesionální kariéry. Hned v první sezoně vystřílel 15 góly postup do druhé ligy a v další sezoně se zlepšil dokonce na 21 branek, čímž se stal nejlepším střelcem soutěže. Rázem se o něj ucházely přední polské celky včetně Legie, ale Lewandowski si řekl, že do téže řeky dvakrát nevstoupí. Kývl na nabídku Lechu Poznaň, který za něj zaplatil 1,5 milionu zlotých (asi devět milionů korun).

A i po přesunu do nejvyšší soutěže nic neztratil na své gólové potenci. Ve dvou sezonách nastřílel za Lech 41 branek v 82 zápasech a pomohl k zisku Polského poháru, Superpoháru a prvnímu ligovému titulu po 17 letech, za což byl vyhlášen nejlepším hráčem polské ligy. V první sezoně v Poznani si rovněž řekl o reprezentační pozvánku a hned při svém debutu v roce 2008 proti San Marinu skóroval.

V Dortmundu vyhrál dva tituly a nastřílel 39 gólů

Nebylo divu, že se nabídky ze Západu jen hrnuly a Lewandowski v létě 2010 podepsal smlouvu s Dortmundem. I v Borussii pokračoval ve sbírání trofejí, když 39 góly za dva roky pomohl k dvěma německým titulům a Německému poháru. V nejvyšší soutěži tak ještě nezakončil sezonu bez nějaké z trofejí. Navíc se blíží jeho další velký přestup, když mu laso hodil slavný Manchester United.

Krzysztof Lewandowski by tak určitě nelitoval toho, že si jeho syn v dětství nevybral po něm judo. I když Robert na bojové sporty tak úplně nezanevřel. Zasnoubil se totiž s bronzovou medailistkou z mistrovství světa 2009 v karate Annou Stachurskou, s níž se hodlá příští rok ve Varšavě oženit. Společně bývají médii označováni za "polské Beckhamovy".

Autor: