Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Polská policie letos zatkla již 200 chuligánů

Sport

  13:46
VARŠAVA - Polská policie od začátku roku zadržela 208 fotbalových chuligánů. Dnes o tom informoval mluvčí policejního ředitelství Mariusz Sokolowski. Polsko, které příští rok společně s Ukrajinou pořádá mistrovství Evropy, se dlouhodobě potýká s problémem fotbalových výtržníků. Často nemají na svědomí jen potyčky na stadionech, bývají zapletení i do obchodu s drogami či vybírání výpalného.

Fotbaloví fanoušci - ilustrační foto. foto: ČTK

Skupiny fotbalových chuligánů v Polsku fungují podobně jako zločinecké gangy. "Mají vůdce, každý člen plní určitou funkci, mají rozdělenou sféru vlivu," popsal Sokolowski. Policisté, kteří se zabývají bojem proti hooligans, předpokládají, že pro mnohé chuligány je stadion místem, kde vyřizují obchody a kde verbují další členy do svých gangů.

Minulý týden policie zatkla tři fotbalové chuligány z Lodži, kteří se podíleli na nelegálním obchodu s alkoholem. Na černém trhu ho prodali více než 10.000 litrů, čímž stát na dani připravili o okolo 700.000 zlotých (4,3 milionu korun). Muži zákona doma u jednoho ze zadržených našli také trofeje lodžských hooligans, nástroje, jež se dají využívat v bitkách a kukly.

Kuriózní na celém případu bylo to, že šestasedmdesátiletá babička zadrženého mladíka tvrdila, že předměty patří jí. Na stadion prý chodí v kukle, aby nikdo nepoznal, kolik je jí let. UEFA minulý týden Varšavě vzkázala, že jí polští fotbaloví chuligáni dělají starosti. "Vyznamenali" se například koncem března při přípravném utkání s Litvou v Kaunasu, kdy poničili stadion i jeho okolí, porvali se se strážci pořádku i mezi sebou.

Polská strana ujišťuje, že udělá vše pro to, aby se spořádaní milovníci fotbalu i hráči během mistrovství Evropy cítili bezpečně. Od začátku příštího roku by měl začít platit "protichuligánský balíček", který obsahuje například možnost soudit výtržníky hned na stadionu za pomocí videokonference, domácí vězení pro chuligány se zákazem vstupu na stadion, nebo výrazně zvyšuje tresty pro autory falešných výstražných telefonátů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!