Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Polsko zaslouženě porazilo Čechy

Sport

  22:28
Chorzów - Česká fotbalová reprezentace prohrála svůj druhý zápas v třetí kvalifikační skupině o postup na mistrovství světa 2010 v polském Chorzowě s domácím výběrem 1:2.

Jaroslav Plašil (vpředu) faulovaný Dudkou. foto: ČTK

Utkání jsme sledovali on-line ZDE

Naši hráči do utkání vstoupili aktivně. Baroš se prodral přes pravou stranu, ale Slepička, který překvapivě doplnil Baroše v útoku, nebyl ve vápně dost agresivní a velmi dobrou nabídku nevyužil. Jenže to jim vydrželo jen do desáté minuty, kdy opět Slepička spálil naši největší šanci v prvním poločase. Jankulovski se skvěle probojoval přes levou stranu. Přihrál sparťanskému útočníkovi a ten tváří v tvář gólmanovi Borucovi zklamal.

Pak otěže zápasu převzali domácí. Skóre otevřeli ve 27. minutě. Blaszczykowski přešel přes čtyři hráče a nabídl šanci Brožkovi, který z hranice pokutového území nekompromisně poslal míč do sítě. 1:0. Poláci pak v pohodě kombinovali. Češi mnohdy připomínali partu hráčů, kteří se sešli na hřišti poprvé.

Druhý poločas začal dosti ospale, ale z klidu diváky vytrhli opět Poláci. Skvělou přihrávkou Guerreiro vyslal na Čecha Blaszczykowskiho a ten nezaváhal, našeho gólmana pokořil efektním lobem. 2:0. Pro nás to byla velká rána. Jestli se předtím nedařilo, tak nyní už byla situace na ručník. Trenér rada sáhl ke dvěma změnám. Svěrkoš i Sionko byli vidět, ale tým Polska komplikace nepřipouštěl.

Naději nám dalo až třetí střídání, na hřiště přišel Fenin a po pěti minutách se trefil. Čech dlouhým výhozem založil rychlou akci. Sionko našel na pravé straně nabíhajícího Svěrkoše, který prodloužil do vápna na Fenina, který dal našim barvám v 87. minutě naději. 2:1. Nastavení už ale domácí uhráli takticky na jedničku a nepřipustili ohrožení branky.

Češi tak po bezbrankové remíze v Severním Irsku v kvalifikaci tentokrát ztratili všechny body a ve středu v Teplicích budou útočit na první výhru proti Slovinsku.

Výsledek:
Polsko - Česká republika 2:1 (1:0)
Branky: 27. Brožek, 53. Blaszczykowski - 87. Fenin. Rozhodčí: Stark - Salver, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Dudka - Kováč. Diváci: 44.000.

Sestavy: Polsko: Boruc - Wasilewski, Dudka, Žewlakow, Wawrzyniak (43. Krzynówek) - Murawski (90.+1 Jodlowiec), M. Lewandowski - Blaszczykowski, Guerreiro, Smolarek - Brožek (69. R. Lewandowski). Trenér: Beenhakker.

Česká republika: Čech - Grygera (58. Sionko), Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Pospěch, Kováč, Plašil, Šírl - Baroš (81. Fenin), Slepička (58. Svěrkoš). Trenér: Rada.

Anketa

Jak se vám líbila hra českého týmu

Nebylo to špatné, Poláci prostě byli lepší 238
Český tým stále upadá, dobré časy jsou pryč 85
Trenér Rada není správný trenér, tým hrál hrozně 117
Musíme se soustředit hlavně na Slovinsko 10
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!