130 let
Hradec Králové - Slavia (fanoušci hostí).

Hradec Králové - Slavia (fanoušci hostí). | foto: ČTK

Pomoc Slavii nabízí Hašek i diamanty

Sport
  •   10:02
PRAHA - Humbuk kolem fotbalové Slavie nabírá na obrátkách. Nejstarší český fotbalový tým urgentně shání 10 milionů korun na splacení nejtíživějších závazků, aby dostal prvoligovou licenci na příští rok. Předseda svazu Ivan Hašek proto včera vyzval pravé majitele sešívaných, aby vystoupili a začali s ním seriózně jednat o možnostech záchrany klubu.

Humbuk kolem fotbalové Slavie nabírá na obrátkách. Nejstarší český fotbalový tým urgentně shání 10 milionů korun na splacení nejtíživějších závazků, aby dostal prvoligovou licenci na příští rok. Předseda svazu Ivan Hašek proto včera vyzval pravé majitele sešívaných, aby vystoupili a začali s ním seriózně jednat o možnostech záchrany klubu. 

Mezitím se také veřejně přihlásil první z potenciálních zájemců – firma Diamonds International Corporation (D. I. C.). Ale dosti podivnou cestou... Ráno obletěl média e-mail s prohlášením této společnosti obchodující s drahými kameny. "Jako malý jsem fandil Spartě, ale s odstupem času to vnímám tak, že Letenští nesmí přijít o tradičního rivala Slavii.

Jsme ochotni pomoci," uvedl v textu majitel a prezident společnosti Luboš Říha. A marketingová manažerka Alena Výborná dodala podrobnosti. "Máme zájem o vstup do společnosti. Momentálně s klubem jednáme, už odpoledne bychom měli vědět více," tvrdila. Nálada fanoušků, jejichž klub dluží přes 100 milionů svému bývalému majiteli britské společnosti ENIC, se však brzy vrátila opět na bod mrazu. Zprávy o intenzivních námluvách totiž ve stejnou chvíli dementoval tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. "Zrovna jsem mluvil s generálním ředitelem Miroslavem Platilem a o ničem neví.

Potíže Slavie

110 milionů korun
Přibližně tolik dluží Slavia svému bývalému majiteli – britské společnosti ENIC. Závazek musí splatit do letošního listopadu.

10 milionů korun
Tolik musí Slavia sehnat do konce dubna, aby dostala licenci na příští sezonu první ligy. Částku dluží Slavia hlavně za platy hráčům.

Neznámý majitel
Majitel klubu byl dlouho neznámý. Teď ho prý vlastní člen představenstva Antonín Franc, který může být pouze nastrčenou figurkou kontroverzního podnikatele Petra Sisáka.

K žádnému kontaktu s touto firmou nedošlo. Přijde nám hodně divné, že společnost nejdříve osloví média a pak teprve nás," mínil mluvčí s tím, že může jít pouze o snahu zviditelnit se na problémech slavného klubu.

"Je velmi jednoduché v současné situaci něco takového vypustit a udělat si reklamu," zlobil se Zlámal. V Edenu ale přece jen vládne optimističtější nálada. "Ozvala se i řada dalších firem, které nám chtějí pomoci. Potřebných 10 milionů zatím na stole prý nemáme," přiznal mluvčí.

Ještě zajímavější však byla následná reakce Vágnerové. "Kontakt se Slavií vám nepotvrdím ani nevyvrátím. Dále budeme informovat jen prostřednictvím tiskových prohlášení," řekla.

Podivnou komunikaci se snažil vysvětlit Petr Casanova, bývalý novinář, kterého si firma vybrala jako prostředníka pro jednání se Slavií. "Poslal jsem tam žádost o informace a setkání. Bylo mi ale řečeno jen to, že pan Platil je zaneprázdněn a ozve se mi někdy později," překvapivě popisoval. "Přitom jsme chtěli navrhnout různá řešení, od vstupu do společnosti až po sponzoring. Když ale ani nevíte, s kým byste měl jednat, tak je to opravdu těžké."

Slavia přitom nemá času nazbyt. Deset milionů, které dluží na výplatách hráčů a zaměstnanců, potřebuje sehnat do konce měsíce, v případě následného odvolání do konce května.

I proto se do boje vložil předseda svazu Ivan Hašek, který oficiálně vyzval pravého vlastníka klubu, aby s ním začal jednat. "Sám majitele neznám, ale je třeba, aby ve spolupráci s námi učinil kroky, které povedou k záchraně Slavie," zdůraznil šéf českého fotbalu, který tak vlastně přiznal, že nevěří báchorkám o Antonínu Francovi, na kterého ukázal generální ředitel Platil.

Dostupné informace spíš ukazují na kontroverzního podnikatele Petra Sisáka, byť spekulací je ještě daleko víc. ČMFS však hodlá udělat všechno pro to, aby sešívaní i nadále hráli první ligu. "Chceme vyvolat jednání, co všechno proto svaz může učinit. Přejeme si udělat maximum proto, aby Slavia zůstala na mapě českého fotbalu a mohla působit v nejvyšší soutěži," volal na poplach Hašek, který navíc nevyvrátil ani výjimku v licenčním řízení.

Autoři: Michal Hořejší, Ondřej Suchan