Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pomůže Spartě výhra v poháru? I bez opor postoupila do osmifinále

Sport

  18:27
ČESKÉ BUDĚJOVICE / PÍSEK - Fotbalisté Sparty a Liberce i v oslabených sestavách zvládli ve 3. pohárovém kole roli favoritů a stali se posledními dvěma postupujícími do osmifinále MOL Cupu. Pražané zvítězili góly Matěje Pulkraba a Lukáše Juliše z úvodu druhé půle na půdě druholigových Českých Budějovic 2:1, Slovan pak s přehledem vyhrál 5:1 na hřišti třetiligového Písku. Dvakrát se trefil Miroslav Markovič.

Sparťané slaví s fanoušky vítězství foto: ČTK

Účastníci Evropské ligy Sparta a Liberec vstoupili do domácího poháru až dnes. Letenští v Českých Budějovicích postrádali řadu zraněných hráčů a reprezentantů, takže šanci dostal širší kádr. Premiérový start za A-tým si připsali mladíci Havelka, Císařovský a střídající Dudl, Mustedanagič a Köstl.

Čtvrtý celek ligy se před více než čtyřmi a půl tisícovkami diváků proti třetímu týmu druhé nejvyšší soutěže prosadil až po pauze. V 52. minutě otevřel skóre dorážkou Pulkrab a v 56. minutě zvýšil po centru od Michala Kadlece Juliš.

Sparťanu Frýdkovi skončila sezona. Byl na operaci menisku a pak půjde na plastiku vazů

Domácí snížili sedm minut před koncem díky Táborskému, ale srovnat už nedokázali. Sparta tak ze tří duelů pod vedením dočasného kouče Davida Holoubka dvakrát vyhrála a jednou remizovala.

„Takové zápasy mi dávají i další podněty, jak pracovat s mladými hráči směrem k dospělému fotbalu. Jsem moc rád za to, že kluci byli v základu, další se dostali do hry a zvládli to celkem obstojně. Znám je a čekal jsem od nich standardní výkon, což se potvrdilo. Ale je vidět, že ještě potřebují získat další zkušenosti,“ uvedl pro klubový web Holoubek.

„S hodnocením hráčů jako Juliš nebo Pulkrab ve smyslu, že naskočí do sestavy a dokážou být lídry, bych počkal až po ligových zápasech. Byl bych za tuhle otázku rád po zápase v Plzni,“ řekl Holoubek s úsměvem směrem k blížícímu se šlágru první ligy.

Také Liberec nastoupil bez řady opor, ze stálejších členů základní sestavy hráli jen čtyři až pět hráčů a jeden z nich Vůch musel v 26. minutě zřejmě kvůli zranění střídat. To už Slovan vedl 2:1 a první půli ovládl jasně 4:1.

Všichni čtyři střelci Liberce si připsali premiérový soutěžní gól v jeho dresu; trefili se postupně oba útočníci Srb Markovič a Brazilec Da Silva, Karafiát a Navrátil. Za patnáctý tým třetí ligy snížil na průběžných 1:2 Milec. Po změně stran ještě přidal svou druhou branku v utkání Markovič.

Osmifinále se bude losovat. Jeho účastníky jsou: Karviná, Opava, Táborsko, Brno, Jihlava, Sparta Praha, Hradec Králové, Bohemians 1905, Dukla Praha, Zlín, Slavia Praha, Liberec, Králův Dvůr, Mladá Boleslav, Plzeň a Litoměřicko.

3. kolo českého fotbalového poháru - MOL Cupu:

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 1:2 (0:0)

Branky: 83. Táborský - 52. Pulkrab, 56. Juliš. Rozhodčí: Nenadál - Kubr, Arnošt.

Sestava Sparty: Miller - Milan Kadlec, Holek, Mazuch, Michal Kadlec - Juliš, Mareček, Havelka, Císařovský (46. Dudl) - Pulkrab (69. Mustedanagič), Lafata (90. Köstl). Trenér: Holoubek.

Písek - Slovan Liberec 1:5 (1:4)

Branky: 20. Milec - 10. a 55. Markovič, 17. Da Silva, 37. Karafiát, 45.+1 Navrátil. Rozhodčí: Houdek - Kotalík, Kožár.

Sestava Liberce: Hladký - Nitrianský, Karafiát, Kubyškin, Bartošák - Navrátil, Súkenník (71. Lesniak), Ševčík (71. Bláha), Vůch (26. Hadaščok) - Markovič, Da Silva. Trenér: Trpišovský.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...