Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Za vlastní gól zemřeš! Escobara zastřelil řidič drogových dealerů

Sport

  13:40
Mnozí si ten okamžik z fotbalového mistrovství světa 1994 pamatují. Ve 34. minutě utkání Kolumbie-USA obránce Andrés Escobar srazil centrovaný míč za záda vlastního gólmana, potom s nešťastným výrazem padl na trávník. Kolumbie prohrála 1:2, naděje na postup ze skupiny šampionátu v USA se rozplynuly a Escobar byl za deset dní, po návratu do Medellínu, zastřelen. Kvůli vlastnímu gólu.

Osudový gól. Andrés Escobar sráží míč za vlastního brankáře, což ho za pár dní stálo život. foto: Reprofoto

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Góóóóóóóóóóóól! Určitě to znáte. Jihoameričtí televizní a rozhlasoví komentátoři oslavují branku pokřikem, který jim vydrží několik desítek vteřin. Přesně tohle slyšel sedmadvacetiletý kolumbijský obránce Andrés Escobar, když 2. července před dvaceti lety vyšel z baru El Indio na medellínském předměstí. Slyšel to, než zemřel. Vrah Humberto Casto Muňoz, osobní řidič drogových dealerů, do jeho těla nasázel šest kulek a pokaždé ironicky ječel: "Góóóóóóóóóól!"

Ty okamžiky znovu ožily nedávno. Smutné výročí si mnozí připomněli dva dny předtím, než fotbalisté Kolumbie na brazilském šampionátu prohráli ve čtvrtfinále s domácím výběrem 1:2. Už tak dosáhli pro svou zemi historického výsledku, ale příběh týmu a jeho stopera Escobara, který byl jednou z opor tehdejší kolumbijské reprezentace, opět spatřil světlo světa. Byl to příběh týmu, který tenkrát legendární Pelé označil za jednoho z favoritů amerického mistrovství.

Osudný vlastní gól Andrése Escobara...

Kolumbie byla koncem osmdesátých let jednou ze zemí s největší stopou zločinu na světě. V Medellínu, druhém největším kolumbijském městě, ve kterém se 13. července 1967 narodil Andrés Escobar, byl ve zmíněných osmdesátých letech takřka neomezeným vládcem jiný Escobar, Pablo - největší drogový magnát v historii. Jeho moc přesahovala Medellín i Kolumbii, neboť kontroloval osmdesát procent světového trhu s kokainem a byl jednou z nejvlivnějších postav kontinentu.

Andrés Escobar v dresu Kolumbie.

O Escobarovi fotbalistovi, který nebyl se zmíněným vládcem podsvětí v žádném příbuzenském vztahu, hodně vypovídají i tato jeho slova: "Fotbal je pro prosté lidi útěkem před krutou kolumbijskou realitou. Útěkem před nespravedlností, kterou doprovází častá střelba a zabíjení na ulicích."

Kdo ví, nebýt vlastního gólu či návštěvy onoho baru, mohl Escobar žít ve šťastném manželství s Pamelou Cascardovou, jejíž fotografii měl, spolu s fotografií své zemřelé matky, vloženou v bibli. Po mistrovství světa se s ní chtěl oženit.

Celý díl seriálu Pohnuté osudy si dočtěte v úterním vydání Lidových novin.