130 let
Osudový gól. Andrés Escobar sráží míč za vlastního brankáře, což ho za pár dní...

Osudový gól. Andrés Escobar sráží míč za vlastního brankáře, což ho za pár dní stálo život. | foto: Reprofoto

Seriál

Za vlastní gól zemřeš! Escobara zastřelil řidič drogových dealerů

Sport
  •   13:40
Mnozí si ten okamžik z fotbalového mistrovství světa 1994 pamatují. Ve 34. minutě utkání Kolumbie-USA obránce Andrés Escobar srazil centrovaný míč za záda vlastního gólmana, potom s nešťastným výrazem padl na trávník. Kolumbie prohrála 1:2, naděje na postup ze skupiny šampionátu v USA se rozplynuly a Escobar byl za deset dní, po návratu do Medellínu, zastřelen. Kvůli vlastnímu gólu.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Góóóóóóóóóóóól! Určitě to znáte. Jihoameričtí televizní a rozhlasoví komentátoři oslavují branku pokřikem, který jim vydrží několik desítek vteřin. Přesně tohle slyšel sedmadvacetiletý kolumbijský obránce Andrés Escobar, když 2. července před dvaceti lety vyšel z baru El Indio na medellínském předměstí. Slyšel to, než zemřel. Vrah Humberto Casto Muňoz, osobní řidič drogových dealerů, do jeho těla nasázel šest kulek a pokaždé ironicky ječel: "Góóóóóóóóóól!"

Ty okamžiky znovu ožily nedávno. Smutné výročí si mnozí připomněli dva dny předtím, než fotbalisté Kolumbie na brazilském šampionátu prohráli ve čtvrtfinále s domácím výběrem 1:2. Už tak dosáhli pro svou zemi historického výsledku, ale příběh týmu a jeho stopera Escobara, který byl jednou z opor tehdejší kolumbijské reprezentace, opět spatřil světlo světa. Byl to příběh týmu, který tenkrát legendární Pelé označil za jednoho z favoritů amerického mistrovství.

Osudný vlastní gól Andrése Escobara...

zdroj: www.youtube.com

Kolumbie byla koncem osmdesátých let jednou ze zemí s největší stopou zločinu na světě. V Medellínu, druhém největším kolumbijském městě, ve kterém se 13. července 1967 narodil Andrés Escobar, byl ve zmíněných osmdesátých letech takřka neomezeným vládcem jiný Escobar, Pablo - největší drogový magnát v historii. Jeho moc přesahovala Medellín i Kolumbii, neboť kontroloval osmdesát procent světového trhu s kokainem a byl jednou z nejvlivnějších postav kontinentu.

Andrés Escobar v dresu Kolumbie.

O Escobarovi fotbalistovi, který nebyl se zmíněným vládcem podsvětí v žádném příbuzenském vztahu, hodně vypovídají i tato jeho slova: "Fotbal je pro prosté lidi útěkem před krutou kolumbijskou realitou. Útěkem před nespravedlností, kterou doprovází častá střelba a zabíjení na ulicích."

Kdo ví, nebýt vlastního gólu či návštěvy onoho baru, mohl Escobar žít ve šťastném manželství s Pamelou Cascardovou, jejíž fotografii měl, spolu s fotografií své zemřelé matky, vloženou v bibli. Po mistrovství světa se s ní chtěl oženit.

Celý díl seriálu Pohnuté osudy si dočtěte v úterním vydání Lidových novin.

Autor: Jiří Jakoubek