130 let

Marek Matějovský | foto: Lidové noviny

Popravil svou Spartu. ‚Máme radost, že jsme ji sekli. Kanga není můj šálek kávy, říká Matějovský

Sport
  •   15:45
MLADÁ BOLESLAV - Když se k němu kutálel míč od kopačky spoluhráče Komličenka, uvědomil si, kolik prostoru kolem sebe má. „Dej si dotek a vystřel,“ napadlo fotbalistu Marka Matějovského, mladoboleslavského kapitána, který přesnou ranou rozhodl o vítězství 2:1 nad Spartou.

Úplně jsme přestali hrát, nevěřil vlastním očím Ščasný. Nechtěl riskovat Dočkalovo zdraví

„Říkali jsme si, že by bylo fajn být prvním týmem, který na jaře Spartu sekne. Máme radost,“ prohodil před novináři v tunelu cestou do kabin.

Ze všech domácích fotbalistů tudy kráčel jako jeden z posledních. Zdržel se na trávníku při televizním rozhovoru, pak ho místní prosili o společnou fotku. 

Členka pořadatelské služby vysvlékla žlutou vestu, aby na snímku s hráčem zápasu vypadala dobře.

Sedmatřicetiletý Matějovský byl v sobotu odpoledne u všeho důležitého.

Martin Hyský si kryje míč před Markem Matějovským.
Momentka ze silvestrovského derby: Marek Matějovský ve sparťanském dresu...

Na startu druhé půle rozjel parádní akci, kterou zakončil Komličenko. Pak si role vyměnili a domácí kapitán pravačkou z šestnácti metrů trefil balon za tyč.

„Možná nečekali, že to takhle zkusím. Vždyť já moc gólů nedávám, většinou ještě vymýšlím různé předfinální a finální přihrávky,“ popisoval svou první trefu od loňského září.

„Jsem rád, že jsme po přestávce plnili, co jsme si řekli v šatně. Úvod byl z naší strany slaboučkej, i já osobně jsem měl dost ztrát, byl jsem málo ve hře, ale přidali jsme, začali soupeře víc napadat.“

A Sparta měla problémy.

Ve druhém poločase proti ní najednou stál daleko tvrdší protivník. Důraznější, agresivnější, sebevědomější. 

Zatímco do přestávky se Boleslav zmohla na jedinou a hodně nepřesnou ránu ze standardky, po ní byla i díky vedoucí brance mnohem odvážnější.

Boleslav v elitní šestce

Vítězstvím nad Spartou se mladoboleslavští fotbalisté poprvé vyhoupli do první šestky, která po třicátém kole bude hrát ve skupině o titul. „Ale žádné konkrétní cíle si nedáváme. Jsme rádi, že nám to šlape, ale pořád se musíme koukat především pod sebe a snažit se vyhrát co nejvíc zápasů,“ řekl Matějovský.

„Věděli jsme, že když budeme hrát výš, Štetina, Costa a koneckonců i gólman Nita mohou chybovat,“ odhalil Matějovský.

Jako pro bývalého kapitána Sparty pro něj měl duel znovu zvláštní náboj. Během devadesáti minut se dostal jako vždy do transu: makal, bojoval, bil se. 

Tu pokřikoval na rozhodčí, tu si něco vyříkával s protihráči. Ale když z něj po utkání vyprchaly emoce, smířlivě pravil: „Pocity jsou smíšené, ve Spartě jsem prožil spoustu krásných chvil a vždycky jí budu fandit.“

„V zápase toho samozřejmě proběhne hodně: s Frýďasem bylo všechno fifty fifty, něco jsem rozdal a něco zase schytal. Pak jsem se mu omluvil, protože jsem ho tam jednou tvrdě trefil.“

A s Kangou?

„On zrovna není můj šálek kávy. Skvělý fotbalista, ale co kontakt, to hlasité projevy. Kolikrát to vypadá, že má zlomenou nohu a za pár vteřin běhá dál,“ rýpl si Matějovský, jehož jméno na konci prvního poločasu skandovali i hostující fanoušci.

„Bylo to od nich moc hezké, ale proběhlo to ještě za stavu nula nula. Jakmile jsme vedli, od jiných diváků jsem si vyslechl i docela nepříjemné poznámky. I kvůli nim jsem rád, že jsme Spartu porazili.“

Autor: Jiří Čihák