130 let

Fotbal. | foto: DARKO VOJINOVIC , ČTK

Portugalci zdolali Angolu 1:0

Sport
  •   9:25
KOLÍN NAD RÝNEM - Včerejší utkání mezi Portugalskem a Angolou bylo dramatické. Alespoň pokud jde o počet branek. Jediný gól padl v úvodu do angolské branky a zajistil Portugalsku vratké vítězství nad papírově slabým soupeřem.
Kdo čekal v zápase v Kolíně nad Rýnem gólové hody, ten byl zklamán. Portugalci ve skupině D porazili jedno z papírově nejslabších mužstev na šampionátu Angolu jen 1:0.

Tři body jim zajistil hned v úvodu zápasu Pauleta. Král střelců francouzské ligy mohl dokonce dát nejrychlejší gól šampionátu.

Hned po výkopu se řítil na branku, ale z úhlu poslal míč těsně vedle tyče. V tom okamžiku uplynulo jen pouhých dvanáct sekund. Ve čtvrté minutě už Pauleta zamířil přesně. Šanci mu báječně připravil Figo.

Třiatřicetiletý záložník vůbec nevypadal jako nejstarší portugalský hráč na hřišti, když si v plné rychlosti obhodil soupeřova obránce Jambu a předložil míč Pauletovi tak, že bylo hračkou ho doklepnout do sítě.

Útočník pařížského St. Germain dal už 47. gól v reprezentaci a dávno nechal za sebou i legendárního Eusébia. V té chvíli namlsaní diváci ve vyprodaném hledišti netušili, že další branku už neuvidí.

Přitom mezi oběma týmy byl výrazný rozdíl, především v taktické vyzrálosti. Čtyři hráči z angolské jedenáctky sice hrají v Portugalsku, ale prvotřídní kluby mezi jejich zaměstnavateli nejsou a jen Mateus má angažmá v první lize.

Míč měli mnohem častěji na kopačkách vicemistři Evropy, přestože v jejich sestavě nečekaně chyběl tvůrce hry Deco. Afričané sice občas předvedli nějaký pozoruhodný kousek, jako když kapitán Akwá vystřihl nůžky, ale moc nebezpeční nebyli.

Naopak Cristiano Ronaldo mohl náskok favorita ještě do přestávky zvýšit. Jeho hlavičku po Figově rohovém kopu zastavilo jen břevno a těsně před přestávkou prověřil angolského brankáře tvrdou střelou z dálky. Na druhé straně André, vydělávající si v Kuvajtu, pořádně protáhl portugalského brankáře Ricarda.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil a evropský tým měl dál převahu, ale bez gólového  efektu. Pojistit náskok nedokázaly střelecké pokusy Paulety ani Tiaga. Někdy hráli Portugalci příliš sobecky, a to byl možná důvod, proč jejich brazilský trenér Scolari po hodině hry vystřídal Cristiana Ronalda, což se hvězdě Manchesteru United pranic nelíbilo.

S přibývajícími minutami Portugalci ztráceli chuť dobývat branku, jako by jejich jediným cílem bylo v poklidu zápas dohrát. Za zdlouhavé rozehrávání do šířky je diváci odměnili pískotem, ale soupeř neměl na to, aby výpadek z tempa využil.

Jedinou šanci měl dvě minuty před koncem Mateus, ale brankář Ricardo jeho úmysl vystihl. Stejně dobře si vedl jeho jmenovec na druhé straně při dalekonosné střele střídajícího Maniche v nastaveném čase. Portugalci si tak podle očekávání připsali tři body, ale jejich skutečnou sílu ukážou až další zápasy.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK