Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Portugalec, který hlídal Řeky. České rozhodčí povede Melo Pereira, podle Malíka jediná možnost

Sport

  19:22
Novým předsedou komise rozhodčích v Česku bude od ledna bývalý portugalský sudí Vítor Manuel de Melo Pereira, muž dosazený z UEFA. „Jde v současné chvíli o jedinou možnou cestu k nápravě aktuální situace okolo komise a rozhodčích obecně,“ řekl předseda fotbalové asociace Martin Malík.

Vítor Manuel de Melo Pereira, nový šéf komise rozhodčích foto: FAČR

Evropská fotbalová unie (UEFA) reaguje na znepokojivý vývoj událostí v Česku kvůli kauze bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra.

Korupční skandál se dotýká i rozhodčích, kterým má nezávislý odborník ze zahraničí pomoct.

„Jméno pana de Mela Pereiry, které nám bylo nabídnuto ze strany UEFA, jsem prodiskutoval i se zástupci Ligové fotbalové asociace a jednoznačně jsme se shodli na tom, že jde o nejlepší možné řešení. Přeji si, aby pan de Melo Pereira vrátil komisi rozhodčích co nejdříve status odborného, transparentního a plně nezávislého orgánu,“ uvedl Malík.

Nové jméno v čele rozhodcovského sboru vítá také Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže.

Její Ligový výbor s jeho jmenováním souhlasil už během pondělí, v úterý odpoledne celou věc potvrdil i výkonný výbor FAČR, pod níž komise rozhodčích spadá.

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík na snímku z 5. února 2019

Třiašedesátiletý Vítor Manuel de Melo Pereira je bývalý špičkový portugalský sudí, jenž patřil deset let na listinu FIFA. Soudcoval i na světových šampionátech ve Francii a v Japonsku a Jižní Koreji.

V roce 2002 řídil finále Poháru UEFA mezi Feyenoordem a Dortmundem, za který tenkrát skóroval i Jan Koller. Tomáš Rosický od něj ve stejném zápase dostal žlutou kartu.

Po kariéře působil jako šéfoval sudím doma v Portugalsku i v Brazílii. V posledních třech letech předsedal komisi rozhodčích v Řecku, kam ho dosadila FIFA. V zemi spolupracoval i s Petrem Fouskem, českým funkcionářem, který coby nezávislý expert z pověření FIFA a UEFA dohlíží na fungování tamního svazu.

Velké zápasy, vyhrocená derby dostávali pod vedením Mela Pereiry na starost zahraniční rozhodčí. Po třech letech si však řecké kluby odhlasovaly změnu a na místo portugalského experta dosadily někdejšího elitního sudího Marka Clattenburga z Anglie.

Českou komisi rozhodčích provizorně vedou pánové Jan Zahradníček (zástupce FAČR), Tomáš Bárta (zátupce LFA) a Jiří Kureš (společný zástupce FAČR a LFA).

Poslední předseda Jozef Chovanec byl odvolán v říjnu, pár dní poté, co celá kauza vypukla. Berbr byl tehdy vzat do vazby, stejně jako pánové Rogoz, Grímm a Káník, kteří se podle policie nejvýrazněji podíleli na korupčním jednání. Dohromady je zatím obviněno dvacet osob, především rozhodčích.

Roli v zásahu UEFA může hrát i Berbrova manželka Dagmar Damková, která léta působila v komisích rozhodčích UEFA i Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Po říjnovém zatčení Berbra a jeho kompliců, kteří za pomoci rozhodčích ovlivňovali zápasy výkonnostních i profesionálních soutěží, především druholigového Vyšehradu, Damková na své mezinárodních funkce rezignovala.

Od roku 2016 vedl komisi rozhodčích fotbalové asociace (FAČR) někdejší mezinárodní sudí Michal Listkiewicz.

Vítor Manuel de Melo Pereira, nový šéf komise rozhodčích
Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík na snímku z 5. února 2019

Postupně si komise sudích získávala důvěru fanoušků, ale zároveň čelila Berbrově nátlaku a naschválům. Berbr s krokem tehdejšího předsedy Miroslava Pelty těžce nesouhlasil. „Je to polské neštěstí,“ řekl o něm.

Když byl Pelta obviněn z údajných dotačních podvodů a na pozici předsedy byl nucen rezignovat, ztratil Listkiewicz svého zastánce a v létě 2018 po vypršení smlouvy skončil.

Berbr se souhlasem Ligové fotbalové asociace (LFA), která řídí první a druhou ligu, dosadil do čela komise někdejšího reprezentanta Jozefa Chovance. A udržoval si zásadní vliv na chod komise. Do chvíle, než si pro něj 16. října došli policisté.

Od té doby se skandál dál rozrůstá.

Na uniklé informace z policejního spisu doplatil například elitní rozhodčí Pavel Královec, dlouholetá česká jednička na mezinárodní listině.

Minulý týden řídil utkání Ligy mistrů Chelsea - Krasnodar, po návratu se dozvěděl, že minimálně do konce podzimu nebude nasazován, to znamená na žádné ze čtyř ligových kol.

Policejní odposlechy totiž zaznamenaly jeho rozhovor s Berbrem před červencovým finále poháru Liberec - Sparta (1:2).

V souvislosti s loňskou odvetou baráže o záchranu mezi Příbramí a Brnem zase ve spisu figuruje i jméno dalšího z mezinárodních sudích Petra Ardeleana.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...