130 let

Americký fotbalista Jermaine Jones po vstřelení prvního gólu do portugalské branky na MS v Brazílii. | foto: ČTK

Portugalsko jen remizovalo s USA. Favorit musí doufat v zázrak

Sport
  •   7:19
BRAZÍLIE - Fotbalisté Spojených států amerických remizovali v druhém utkání skupiny G na světovém šampionátu s Portugalskem 2:2. Celek z Pyrenejského poloostrova vedl po Naniho trefě z páté minuty, Američané po pauze otočili skóre brankami Jermaina Jonese a Clinta Dempseyho, ale v páté minutě nastavení srovnal Varela. Jeho gól udržel favorita teoreticky ve hře o postup, i tak je ale blízko vyřazení. Naopak USA mají stejně bodů jako vedoucí Německo a nakročily k postupu.

"Jednou nohou jsme byli ve dveřích od osmifinále, je to škoda," litoval americký brankář Tim Howard, že USA v nastavení přišly o jistotu postupu. "Jsme zklamaní, ale musíme na tom nakonec najít i pozitiva. Máme bod a před posledním zápasem dobrou výchozí pozici," dodal kapitán Dempsey.

Zato Portugalci jsou na pokraji vyřazení. "Tenhle výsledek pro nás není dobrý, ale ještě nejsme vyřazeni. Z posledních sil jsme dokázali srovnat na 2:2, žijeme," řekl portugalský trenér Paulo Bento.

Portugalský kapitán Cristiano Ronaldo, kterého trápily před zápasem potíže s kolenem, nakonec nechyběl v sestavě, ale nebezpečnější byl jiný útočník. Uběhlo jen necelých pět minut, když stoper americký Cameron špatně trefil centr ze strany, míč se dostal na zcela volného Naniho a ten střelou pod břevno nedal Howardovi šanci.

ČTĚTE TAKÉ

Útočník Manchesteru United dal svůj patnáctý gól v národním celku a vůbec první soutěžní trefu od listopadu 2013. Američané inkasovali v patnáctém utkání s evropským týmem na světovém šampionátu za sebou.

Rychlý vedoucí gól jako by Portugalcům ale spíš uškodil. Spojené státy podnikaly bleskové útoky, často zakončovaly a v první půli soupeře jasně přestřílely. Několik pokusů šlo ale těsně nad, portugalský gólman Beto, který po úvodní čtyřgólové prohře vystřídal mezi tyčemi Patricia, musel vytáhnout těžší zákrok jen proti Dempseymu.

Naopak čtvrtý celek z MS v roce 2006 mohl ještě před pauzou zvýšit náskok. Naniho přízemní střela skončila na tyči a Éderovu dorážku mrštně vyrazil Howard.

Portugalci nestačili na aktivní hru Američanů

Američané i po přestávce pokračovali v aktivním výkonu a v 56. minutě byli blízko k vyrovnání. Johnson nabil Bradleymu, ale ten napálil na čáře stojícího obránce Costu, který zastoupil brankáře.

V 64. minutě už Spojené státy slavily. Jones napřáhl za vápnem a zakroutil střelu přímo k tyči. Američané skórovali na světovém šampionátu v osmém zápase za sebou a vyrovnali svůj rekord z let 1930 až 1950.

Portugalci po vyrovnání přidali a vrátit vedení jim mohl Meireles. Gólman Howard ale skvěle zasáhl. V 81. minutě nečekaně udeřili Američané. Po rychlém akci Zusi vrátil balon před branku, Dempsey jej dotlačil břichem do sítě a připsal si svou druhou trefu na turnaji.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK