130 let

Portugalští fotbalisté gratulují Goncalu Ramosovi (druhý zprava) k hattricku v osmifinále mistrovství světa. | foto: AP

Portugalsko - Švýcarsko 6:1, i bez Ronalda demolice. Hattrickem ji řídil Ramos

Sport
  •   20:21aktualizováno  22:18
Fotbalisté Portugalska si lehce poradili v osmifinálovém zápase mistrovství světa v Kataru s výběrem Švýcarska 6:1 a postupují do čtvrtfinále. Skóre brzy otevřel útočník Ramos, který se nakonec blýskl hattrickem, když poté ještě dvakrát zvyšoval. Branku dali také Pepe, Guerreiro a Leao. Švýcarské snížení obstaral po rohovém kopu Akanji z dorážky.

Průjezd bez odporu. Švýcarská družina nedokázala zastavit rozjeté Portugalce, zejména pak útočníka Goncala Ramose, který v základní sestavě nahradil hvězdného Cristiana Ronalda.

Asi není lepší způsob, jakým na sebe může fotbalista - útočník před trenérem upozornit, než tím, že vstřelí gól.

A co takhle rovnou tři?

Útočník Benfiky Lisabon začal náramně. Převzal ve vápně přihrávku Joaa Felixe a slabší levačkou napálil míč k přední tyči kolem překvapeného a bezmocného brankáře Yanna Sommera. Vyslat takhle přesný projektil slabší nohou, to je umění.

A Ramosova slabší noha byla v akci i při gólu na 3:0, kdy bodlem šťouchl přízemní centr od Dioga Dalota přímo mezi Sommerovy nohy.

Třetí trefou si švýcarského gólmana vychutnal znovu, tentokrát vybíhajícího hráče Borussie Mönchengladbach elegantně přehodil a zvýšil na 5:1.

Mezitím ještě přidával branku devětatřicetiletý portugalský kapitán Pepe, který si naskočil na roh Bruna Fernandese a osamocený ve vzduchu mezi dvěma nereagujícími obránci poslal míč do spodního rohu.

Portugalští fotbalisté se radují z třetího gólu Goncala Ramose (s číslem 26) v osmifinále mistrovství světa.

Trefil se také Raphael Guerreiro, který z levé strany po Ramosově přihrávce ideálně zvednutou střelou nedal Sommerovi šanci.

Švýcarský strážce byl bezmocný také proti Rafaelu Leaovi, který si akci vlastně založil úplně sám. Utíkal po levém křídle, zasekl, připravil si míč kolem obránce a precizním obloukem gólmana přehodil.

I soupeř se nakonec dočkal snížení, i když mu k tomu vlastně trochu dopomohli Portugalci. Konkrétně všudypřítomný Ramos, který při bránění rohu prodloužil míč na přední tyči přímo před dorážejícího Manuela Akanjiho na tyči zadní. Jeho trefa nebyla ani tak trefou útěchy jako spíš jedinou náplastí na mnoho ran, které způsobil zejména nedůrazný výkon švýcarské obrany.

Švýcarští vysocí a silní stopeři najednou prohrávali hlavičkové souboje, které je v celé skupinové fázi zdobily. Nestíhali ani rychlostně, nezvládali hlídat útočníky pozičně.

Když Ramos ještě v prvním poločase utíkal sám na Sommera, který se blýskl skvělým zákrokem, byl pouze doprovázen pomalým obráncem Edimilsonem Fernandesem. Ten byl kupříkladu i u druhého a třetího obdrženého gólu.

Portugalci si se svým evropským sokem až překvapivě velmi lehce poradili a uštědřili Švýcarům jejich nejvyšší porážku na mistrovství světa. Zjistili také, že ani Ronaldo není pro jejich výkon tolik klíčový. Další zkouška je čeká ve čtvrtfinále, kde narazí na Maroko, které vyřadilo Španěly po penaltách.

Autor: duff