130 let

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola | foto: Reuters

Poslední pokus, jak potěšit šejky triumfem v LM. Guardiola stojí před největší výzvou v kariéře

Sport
  •   7:12
Londýn - Čtyři sezony, osm trofejí. Pep Guardiola udělal z Manchesteru City vítěznou mašinu. I tak se objevují názory, že se svým působením na Britských ostrovech nemůže být úplně spokojen. Veškerých úspěchů totiž dosáhl na domácí scéně. Tým, za kterým stojí bohatí arabští majitele, ale chce uspět i v Lize mistrů. Španělský trenér má před sebou zřejmě poslední šanci, jak jim tento sen splnit.

Milionářská soutěž není pro rodáka ze Santpedoru úplně zakletá, v letech 2009 a 2011 ji ovládl s Barcelonou. Bayern Mnichov sice pod jeho taktovkou dominoval Bundeslize, ale na ušatý pohár nedosáhl. Podobně je na tom i Manchester.

Že Citizens Ligu mistrů ještě neovládli, může být poněkud překvapující. V posledních sezonách totiž každoročně patří k největším favoritům, navíc disponují téměř neomezenou finanční podporou šejka Mansúra. Mohou si ukázat téměř na jakoukoliv posilu, což nedávno potvrdil i jejich zájem o Lionela Messiho.

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola
Kouč Manchesteru City Pep Guardiola

I tak ale Manchester s Guardiolou na lavičce došel nejdál do čtvrtfinále, a to hned ve třech případech. Dvakrát nestačil na anglické soupeře, konkrétně na Liverpool a Tottenham. Na letošním závěrečném turnaji v Lisabonu, který se konal až v srpnu, pak přišlo velice překvapivé vyřazení od Lyonu.

Pouhý stín

Citizens tentokráte nevstupují do milionářské soutěže v ideálním rozpoložení, stále se trochu vzpamatovávají z opožděného konce minulé sezony a zkrácené letní přípravy. „Nejsme schopni odehrát celých 90 minut tak, jak bychom chtěli. Třeba Liverpool začal trénovat o tři týdny dříve, to je velká výhoda,“ řekl trenérský velikán po víkendovém utkání s Arsenalem, který jeho svěřenci přetlačili těsně 1:0.

Pro fotbalisty Manchesteru se v novém ročníku Premier League jednalo teprve o druhé vítězství. Body ztratili na půdě nováčka z Leedsu, kde remizovali 1:1, a také doma proti Leicesteru. Guardiola vůbec poprvé zažil, jaké to je, když jeho mužstvo inkasuje v jediném utkání pět branek.

„Jsou jen stínem týmu, který známe z předchozích let,“ uvedl bývalý hráč Liverpoolu a v současnosti expert stanice SkySports Graeme Souness. „Nerozvážnost, naivita. Můžeme to nazvat, jak chceme, ale faktem je, že obrana City není dost dobrá. Pep s tím nutně musí něco udělat. Myslím si, že stojí před největší výzvou své trenérské kariéry,“ dodal Gary Neville, legenda Manchesteru United.

Na obráncích nešetří

Arabští majitelé se přitom za Guardiolovy éry nebáli do posílení defenzivy investovat až nezvykle vysoké prostředky. Devětačtyřicetiletý trenér si přivedl hned jedenáct beků, za něž dohromady vysázel neuvěřitelných 428 milionů liber (zhruba 12,8 miliard korun).

Třeba Liverpool, který v minulé sezoně nejvyšší anglické soutěže předčil Sky Blues o osmnáct bodů, utratil v daném období (od léta roku 2016 až dosud, pozn. red.) za obránce jen 102 milionů liber. A nezapomínejme, že téměř tři čtvrtiny této částky byly využity k nákupu Virgila van Dijka.

Manažer Manchesteru City Pep Guardiola.

Nejnovějším objevem Citizens se stal Rúben Dias, druhá nejdražší akvizice v klubové historii. Lisabonská Benfica za talentovaného stopera inkasovala 65 milionů liber. „Není jen fantastickým hráčem, ale také rozeným lídrem. Když děláte v tak mladém věku kapitána v Benfice, o něčem to vypovídá. Jsem přesvědčen, že zanedlouho bude nosit pásku i v portugalské reprezentaci,“ neskrýval nadšení Guardiola.

Konec, nebo shledání s Messim?

Dias zatím stihl v novém působišti dva zápasy a ukázal, že může být trefou do černého, ale na hodnocení je ještě velmi brzy. Očekává se i jeho start ve středečním duelu proti Portu, se kterým v předchozích letech pravidelně bojoval o portugalský titul.

Manchester naopak nemůže počítat se zraněnými Aymericem Laportem, Gabrielem Jesusem a zřejmě ani s Kevinem De Bruynem. Belgičan, kterého řada expertů označuje za nejlepšího záložníka současného fotbalu, vynechal kvůli problémům se stehenním svalem už sobotní souboj s Arsenalem.

Kevin De Bruyne oslavuje branku ve finále Anglického poháru

Guardiola tak musí řešit spoustu nepříjemností, začátek dalšího pokusu o triumf v Lize mistrů si určitě představoval jinak. Zvláště proto, že se dost možná jedná o poslední příležitost, jak s Citizens tuto prestižní soutěž ovládnout.

Španělskému trenérovi totiž po sezoně končí smlouva a na její prodloužení to zatím nevypadá. Ale stát se může cokoliv. Třeba se Manchester za rok přeci jen dohodne na spolupráci s Messim. A kdo jiný by mu měl přesun k ostrovnímu fotbalu lépe usnadnit, než dlouholetý přítel Pep.

Autor: Vojtěch Tůma